Na židovském hřbitově ve Volyni jsou i pomníčky obětí holocaustu

Na židovském hřbitově ve Volyni jsou i pomníčky obětí holocaustu

Tisk

volyne zidovsky hrbitov 200Návštěvník jihočeského městečka Volyně by určitě neměl minout místní židovský hřbitov, který se nachází v části Hradčany.

 

 

 

Jak uvádějí volyňský učitel ve výslužbě Jan Vávra a Jan Heřman v publikaci Židovské hřbitovy v Čechách a na Moravě, židovský hřbitov ve Volyni o rozloze 1357 metrů čtverečních pochází z doby založení ghetta na Hradčanech, nalézají se tam i pomníky staré 300 či více let.

Nejstarší náhrobky jsou z bílého mramoru, je na nich patrný vliv lidového umění. Na hřbitově jsou i pomníky na počest obětem holocaustu, vyjmenovány jsou tam celé rodiny, třeba rodina Lederer. Jeden z pomníčků vzpomíná i na dvě dívky, které zabil pochod smrti.

volyne zidovsky hrbitov

Hřbitov bez informační cedule

Ten, kdo chce na hřbitov zavítat, se musí pozorně dívat po kamenné zídce, chybí totiž jakákoli informační cedule. Pak stačí zazvonit na zvonek domku, který s hřbitovem sousedí. Žije tam místní zastupitel Václav Jirsa (KDU-ČSL) s rodinou, která se stará o údržbu hřbitova.

Ve městě Volyně je i starobylá židovská synagoga, v její části je dnes ale Disco Caribic. Podle návštěvníků i některých místních je to škoda, diskotéka podle nich do synagogy nepatří.

Foto: Jitka Erbenová/Wikimedia Commons.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád bych oprášil písně R. A. Dvorského a jiných, říká šansoniér a herec Jiří Bartoň

jiri barton200Už před dvěma lety měl premiéru hudební pořad Staré filmové melodie, které představil zpívající herec Jiří Bartoň. Za tu dobu představil komorní recitál na řadě míst v Česku. Několikrát v Kroměříži, ale také vystoupil ve svém rodném Kyjově,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mäsové guľky pre šľachtu, placky pre chudobných

200 kuchyneKatarína Kupcová z Bludných rytierov z dobovej kuchyne, nám predstavili, ako sa kedysi v minulosti varilo a čo si, ktorá vrstva mohla dovoliť.

...

Literatura

Tajemství umění

Tajemstvi umeni 200Tahle zvoleným rozměrem překvapivě malá knížka vzhledem k tomu, co slibuje na své zadní straně, tj. výběr 80 výjimečných obrazů a soch z celého světa napříč staletími, se snaží určit, proč a čím tato díla tolik uchvacují.

<...

Divadlo

Jaká pravidla má hra o moc? Žebrácká opera Divadla DISK

Zebracka opera perexBlíží se prezidentské volby a bohatý a vlivný Jareš (Matěj Polák) doufá, že by je mohl vyhrát. Přízeň lidu je ale nejistá, a tak musí Jareš udělat všechno pro to, aby si své vítězství pojistil. Neobejde se to však bez nekalý...

Film

Fliegauf naznačuje, odkud vane vítr

je to jen vitrI takový bývá úděl umělce! Zatímco film maďarského autora Bence Fliegaufa získává uznání od festivalových porot (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) i lidsko-právních organizací (cena Amnesty International Film, Peace Film ...