Dětský svět za císaře pána

Dětský svět za císaře pána

Tisk

kun perexVýstava Dětský svět za císaře pána, která je součástí cyklu Monarchie realizovaného Národním muzeem v Praze a jejíž trvání bylo prodlouženo do 28.července, přibližuje návštěvníkům aspekty dětského věku na sklonku habsburské monarchie, tedy přelomu 19. a 20.století.  Nezaměřuje se pouze na hračky a hry, ale seznamuje návštěvníky se životem dětí od narození, křtu, školní docházky až po dětskou práci, nemoci a dětskou úmrtnost.

 

Vstupní prostory jsou věnovány narození dítěte a tehdejšímu porodnictví. Ženy jistě zaujme vesnická světnice s odděleným „porodním koutem,“ kolébka, křestní oblečky či medailonky. Děti si mohou vyzkoušet přebalování a oblékání miminka (panenky). Nejen dámy ale i pánové ocení dobová dětská vozítka – kočárky (nejen hluboké ale i sedačky).  Náštěvníci se též seznámí s dětskou módou –  s odíváním ve městě i na venkově (kroje) a rozdíly mezi oblékáním dívek a chlapců. Zájemci si mohou uspořádat malou módní přehlídku.

oblecek

Nejen oči dětí ale i jejich rodičů  se rozzáří při pohledu na hračky našich prababiček a pradědečků. Nejeden z návštěvníků zatouží pohrát si s vystavenými panenkami, autíčky, zvířátky, pokojíčky pro paneky, vláčky, koníčky, divadélky a dalšími nádhernými a pečlivě vyrobenými hračkami. Kam se hrabou dnešní plastové šmejdy! Děti si mohou vyzkoušet dobové hračky jako laterna magica nebo házení kroužků, všichni si mohou osedlat velkého houpacího koně.

kun

Mezi exponáty najdeme i dobové sportovní náčiní (sáňky, brusle, míče,..). Část vystavy je věnována i svátkům a s nimi spojenými zvyky (Vánoce, Velikonoce, mikulášská nadílka). Nechybí samozřejmě ani škola, školní pomůcky a dobové učebnice. Bohužel ne všechny děti mohly školu navštěvovat, především na venkově na ně čekala práce v zemědělství. Děti  mohou okusit též tělesné tresty jako bylo klečení na hrachu nebo na polínkách nebo si mohou vyzkoušet, zda by zvládly nasbírat a nanosit dříví na zatopení v peci. Pro děti je též připraveno promítání večerníčku Broučci  i dětský koutek s hračkami.

skola

Dětský svět za císaře pána je zajímavá interaktivní výstava pro celou rodinu, na níž se nejen pobavíte ale i poučíte. Využíjte tedy prázdninový čas a posledních pár dní, než výstava skončí, k její návštěvě. Jistě budete odcházet spokojeni.

dostihy

 

Datum a místo konání: 13.12.2012-.7.2013 Nová budova Národního muzea
Komisař výstavy: Vanda Marešová
Autoři výstavy: Lucie Čmelíková, Vanda Marešová, Danuše Sedláková, Petra Šteflová, Monika Tauberová
Pořadatel: Národní muzeum, Vinohradská 1, Praha 1
Zdroj foto: http://monarchie.nm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recenze? Učím se z nich nic nedělat, říká herec Ondřej Brett

ondrej brett perexJe nepřehlédnutelný jednak svou výškou, jednak hereckým potenciálem, což stačil prokázat v řadě rolí na jevišti Divadla Petra Bezruče v Ostravě. Charismatický absolvent brněnské JAMU má navíc i jméno, které dobře zní -  Ondřej Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Navždy první; příběhy legendárních československých horolezců, které přečtete jedním dechem.

navzdy-prvniObsáhlá kniha s příběhy dvaceti čtyř československých horolezců a horolezkyň, kteří se zapsali do naší historie. Název napovídá, že každý z nich učinil nějaký prvovýstup, díky němuž zůstane nezapomenut. Úvod knihy napsal Marek Holeček, současný...

Z archivu...


Literatura

Mistrovství světa ve famfrpále aneb je Harry Potter zpět?

potter 200Všichni si jistě vzpomínáte na oblíbenou postavu obrýleného čaroděje s jizvou ve tvaru blesku na čele. Chtěli byste se dozvědět, co dělá Harry Potter a jeho přátelé z Brumbálovy armády v roce 2014? Výstřední novinářka Rita Holoubkov...

Divadlo

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy ...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...