Turistický seriál K21: Šatlava – Muzeum vězeňství Uničov

Turistický seriál K21: Šatlava – Muzeum vězeňství Uničov

Tisk

satlava exterier 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho! 


O muzeu vězeňství nám pověděl pan Jaroslav Franc.

Popište prosím ve zkratce vaše muzeum. V čem je speciální?

Šatlava/ muzeum vězeňství v Uničově se nachází v historické budově bývalé šatlavy – městského vězení. Expozice „Právo na Uničovsku“ představuje vývoj a historii práva (nejen) na Uničovsku od středověku až po 1. polovinu 20. století. Uničovská šatlava je jednou z mála dochovaných šatlav na našem území v původní podobě.

Co je nejunikátnější exponát a jak o něj pečujete?

Nejunikátnějšími exponáty jsou bezesporu historická pouta a okovy z 19. století.

Jaký exponát je nejoblíbenější u návštěvníků?

Největší ohlas u návštěvníků mají popravčí kolo či realisticky vyhlížející figuríny vězně a velitele věznice.

Nabízíte také interaktivní činnosti – můžete je popsat?

Součástí expozice jsou interaktivní kiosky s dotykovou obrazovkou, možnost uplést si z cárů prostěradla lano k útěku z vězení, napsat dopis vězně domů pomocí brka a inkoustu či si zkusit práci tehdejších vězňů – lepení papírových pytlíků. Samozřejmostí jsou další interaktivity jako skládanky (puzzle), samoobslužné pracovní listy, vědomostní kvízy.

 satlava mucici-nastroje

Kdy vznikla myšlenka o založení tohoto muzea? Jaká byla cesta k dnešní podobě?

Město Uničov se snažilo využít chátrající budovu bývalé věznice, která se jako jedna z mála na našem území dochovala v původním stavu. Realizace rekonstrukce a vytvoření muzea vězeňství byla možná díky dotaci z fondů Evropské unie.

Hledáte do muzea stále nové věci? Musíte se kvůli muzeu i nějak neustále vzdělávat? Jak to probíhá?

Akviziční činnost muzea spočívá v získávání drobných předmětů, pohlednic, publikací k problematice vězeňství. Vzděláním jsem historik, další vzdělávání probíhá formou sebevzdělávání.

Co se vám za dosavadní provoz expozice nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

V únoru 2013 jsme otevřeli novou expozici „Právo na Uničovsku“, která představuje historii a vývoj práva v tomto regionu od středověku až po 1. polovinu 20. století. Součástí expozice jsou i překlady vybraných nápisů v němčině, psané kurentem, které se dochovaly na stěnách jednotlivých cel. Důraz jsme kladi i na interaktivní prvky – viz výše zmíněné lano k útěku, psaní dopisu, lepení papírových pytlíků či i možnost naučit se číst a psát kurentem.

satlava patro-vestibul

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

Běžný pracovní den spočívá v realizaci výstavnické činnosti, různých akcí pro veřejnost (přednášky, filmové projekce, besedy, komunikaci s obdobnými institucemi, sběrateli. Samozřejmostí je i běžná agenda a starání se o běžné provozní záležitosti. Práce jednoduchá není, vyžaduje hodně invence a asertivity. Největším kamenem úrazu je údajný nedostatek financí či nechuť nadřízených zkoušet nové věci – to jsou situace, kdy bych nejraději muzeum zavřel.

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Jaké věkové skupiny tvoří vaše nejčastější návštěvníky? Děláte vy sami něco pro propagaci? A co financování? Jaké jsou náklady na běžný provoz? Co vše pokrývá vstupné?

Obecně chodí do muzeí méně lidí, než dříve. Nejčastěji navštěvují naše muzeum důchodci (zájezdy), rodiny s dětmi či školy. Propagujeme naše muzeum formou tištěné inzerce, TV, rozhlas, internet, FCB a plakátů, pozvánek. Muzeum je financováno z městského rozpočtu. Vstupné pokrývá prohlídku muzea – expozice, krátkodobé výstavy, samozřejmě s výkladem průvodce.

Proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaše muzeum? A kde o něm najdou více informací? Konají se u vás o prázdninách nějaké akce? Zde je prostor pro jejich přehled!

Navštívit Šatlavu/ muzeum vězeňství v Uničově je jedinečnou možností vidět originální prostory jedné z mála v originále zachovaných šatlav. Vedle samotné expozice a interaktivních prvků si návštěvníci mohou vyzkoušet sami na sobě i repliky mučicích nástrojů jakými jsou například španělská bota, palečnice či drtič kloubů. Více informací nejen o muzeu samotném, ale také o připravovaných akcích viz www.muzeumunicov.cz, sekce aktuality.

satlava wachcimra


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Byla doba, kdy jsem se doslova nezastavila

archiv Kateřina NeumannováPPrvní úspěch slavila již jako žákovská mistryně ČR v kanoistice. Pak se dvakrát stala juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích. Během své aktivní sportovní kariéry byla Kateřina Neumannová dvakrát m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cesta proti proudu času 3: Kde najdete zajímavosti o minulosti?

rodokmenJsem tu s posledním dílem povídání o rodokmenu. Strom vašeho rodu se vám nejspíš pomalu rozrůstá. Jistě, nic nejde tak rychle, jak bychom chtěli. I když ale zrovna nemáte čas a náladu luštit hieroglyfy v dávných matrikách, i tak se m...

Z archivu...


Literatura

U nového Kladiva na čaroděje se budeme bát

kladivo11 200Městská knižní fantasy série Kladivo na čaroděje, jež nám přináší nakladatelství Epocha, se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. První sezóna má naplánovaný konec dvanáctým dílem, který vyjde v následujícím roce. Zatím se můžeme kochat je...

Divadlo

Od mejdanu po drama. Ve Švandově divadle připravují Chlast, divadelní adaptaci stejnojmenného kultovního filmu

chlast 200Divadelní adaptaci snímku Chlast oceněného v roce 2021 Oscarem za nejlepší cizojazyčný film uvede koncem dubna Švandovo divadlo v Praze. Autory adaptace jsou režisér filmu Thomas Vinterberg a Claus Flygare. Ti svou divadelní verzi Chlastu postavili n...

Film

Slavní režiséři předkládají lekce filmu

lekce 200Režisér Laurent Tirard (také u nás proslavený nejen Molièrem, ale hlavně dvěma díly Mikulášových patálií) se k filmování dostal přes novinářskou praxi. Pro časopis Studio Magazine recenzoval filmy a také chystal hovory s nejslavněj...