Miletínské modlitbičky – tradiční a stále žádaná regionální specialita

Miletínské modlitbičky – tradiční a stále žádaná regionální specialita

Tisk


200 sladkostiMěsto Miletín najdeme mezi Hořicemi, Lázněmi Bělohrad a Dvorem Králové nad Labem. Řekne-li se jméno Miletín, většině z nás se vybaví rodiště Karla Jaromíra Erbena. Druhým typickým znakem Miletína je zdejší cukrářská specialita - Erbenovy Miletínské modlitbičky, které proslavily městečko v kraji pod Zvičinou již v 19. století. 

 

 

Co jsou modlitbičky? Původně se jednalo o modlitební knížky kapesního formátu, v pevné vazbě, uzavíratelné kováním, s ozdobným křížkem na přední straně. Byly nezbytnou součástí každodenního života katolických věřících a spolu s růžencem základní potřebou při návštěvách bohoslužeb. A právě tato typická pomůcka inspirovala cukráře a perníkáře Josefa Erbena k originálnímu výrobku. Premiéra modlitbiček byla úspěšná, a tak se tato perníková rarita, na které má dodnes rozhodující podíl tradiční ruční výroba, stala vyhledávaným výrobkem nejen ve zdejším regionu.


Perníky tvarované do různých figurek pomoci dřevěných forem se ovšem v Miletíně začaly vyrábět roku 1820. Pekl se oblíbený „glancák“, těsto z žitné a pšeničné mouky, které se vtlačovalo do dřevěných forem, poté vyklápělo na pláty a peklo. Figurky husarů, rejtarů, postav svatých, srdcí, kohoutů, koníků, podkov pro štěstí, zdejší cukráři natírali barvami a pak leštili klihem. Na počátku druhé poloviny 19. století se začal prosazovat perník zvaný „pumpernikl“, který byl z pšeničné mouky, opět se tvaroval pomocí dřevěných forem, vyklápěl se a pekl; zdobený byl polevou z cukru a bílku. Dále se se v Miletíně pekl pro trhy, poutě a posvícení zdobený perník, různé druhy perníčků plněných, marcipány, turecký med a také klasický perník na strouhání. Zboží šlo dobře na odbyt; byla proto postavena prostornější dílna a perníky se rozvážely koňským potahem na trhy a poutě do okolních míst.

modlitbicky


Modlitbičky dobývají svět
Modlitbičky se staly specialitou, jež byla oceněna v roce 1894 na průmyslové a národopisné výstavě v Hradci Králové, roku 1903 na výstavě v Hořicích, a dále pak na výstavách v Nové Pace, ve Dvoře Králové, Trutnově a Jaroměři. Úspěšný výrobek byl dodáván nejen do Čech, ale i do Rakouska, Německa a do Francie. Od roku 1913 jsou modlitbičky chráněny ochrannou známkou.


Na počátku dvacátého století došlo k přestavbě a zvětšení prostor prodejny, přístavbě další dílny, vybudování skladů a garáže. Bylo také zmodernizováno strojní vybavení dílen a rozšířena výroba jak cukrářského tak i perníkářského sortimentu; právě modlitbičky byly v té době vyhledávanou pochoutkou.


Na modlitbičkách si pochutnal i prezident T.G.Masaryk u příležitosti jeho návštěvy v Hořicích a Miletíně roku 1926. Rovněž básník Jaroslav Seifert na modlitbičky rád vzpomínal.
K částečnému omezení výroby došlo v době protektorátu. V poválečné době padl na živnost cukrářské rodiny Erbenů stín a na více než 40 let zpřetrhal rodovou tradici. Po únoru 1948 následovalo znárodnění a roku 1949 a vystěhování rodiny zdomu.


Výrobna byla vrácena původním majitelům v roce 1991; v současnosti zde působí firma Erben s r.o.. Produkuje jak tradiční a tolik vyhledávané cukrářské výrobky, tak i sortiment perníkářského zboží včetně stále oblíbených Modlitbiček, jež se staly ojedinělým a žádaným suvenýrem z Podkrkonoší.


Jak vznikají
A jak Modlitbičky vznikají? Základem výrobku je perníkové těsto, které nejprve šest týdnů zraje. Z něj jsou vykrajovány obdélníčky o rozměrech cca 7 x 5 cm. Na upečené perníčky se přidá náplň z pražených vlašských a lískových ořechů a navrch plátek z vaječných bílků a skořice. Hotový výrobek se poleje cukrovou polevou a ozdobí půlkou mandle, která symbolizuje právě onen křížek na deskách modlitební knížky. Váží asi 50g a firma Erben jich dnes vyrobí asi 800 denně.

Foto: http://www.cukrarna-erben.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

František Maxmilián Kaňka – výročí architekta vrcholného baroka

kanka 200V těchto dnech uplynulo 250 let od úmrtí Františka Maxmiliána Kaňky, významného českého barokního architekta.

...

Z archivu...


Literatura

Připomeňte si, jak to bylo u nás s aférou Dieselgate

pravnik 200V nakladatelství Brána vyšla další kniha Martina Kodýdka, tentokrát nazvaná Právník a ověnčená podtitulem Aféra Dieselgate v Česku.

...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Mezinárodní festival outdoorových filmů již 4. října v Ostravě!

MFOF 2019 tiskovkaPříznivci outdooru se opět mají na co těšit! Putovní soutěžní festival, který navštíví 60 míst v ČR i SR, bude již tradičně zahájen v Ostravě, a to v pátek 4. října. Nabídne 83 snímků, které musely pr...