Klasický ohňostroj vystriedal svetelný

Klasický ohňostroj vystriedal svetelný

Tisk

200 slavnostiPočas víkendu 3. a 4. augusta čakal na návštevníkov Trenčianskeho hradu bohatý program. Konali sa už po dvadsiaty raz Trenčianske hradné slávnosti plné šermu a zábavy. Usporiadali ho predstavitelia skupiny historického šermu Wagus v spolupráci s Mestom TrenčínTrenčianskym múzeom.

 

 

 

Celá príprava bola náročná, ale organizátori si s ňou poradili a aj problémy hravo vyriešili. Ako organizátor Ladislav Sekerka uviedol, začínali a aj končili o desiatej a medzitým sa veľmi potili. V slnečnom, suchom a dusnom počasí, kde sa ani lístok vo vetre nepohne, bojovali s potom nielen oni, ale najmä šermiari vo svojich kostýmoch. Vysoké teploty pôsobili aj na návštevníkov a zvieratá, ktoré si mohli diváci aj pohladiť. Predovšetkým išlo o dravcom a kone. Po zdravotnej stránke všetko dobre dopadlo, až na niekoľko prehriatí organizmu si záchranári mohli pokojne vychutnať celý program.

slavnosti pisek

Hradné slávnosti sú známe svojim štandardným program, vzhľadom na hlavného organizátora, skupinu Wagus, sú plné šermu. Časom pribudli divadlá, žongléri, ohňová show, ohňostroje, remeselný jarmok, hry pre deti saj dospelých. „Náročnosť programu z roka na rok stúpa, povedal organizátor.

Ako rôzne podujatia a akcie aj hradné slávnosti si vyžadujú obmenu v programe a rôzne novinky. „Je veľmi ťažké spraviť zmeny. Chceli sme niečo vymeniť, ale v tomto termíne prebieha veľa dobových akcií po Európe. Buď mali nabitý program alebo boli chorí,“ uviedol Ladislav Sekerka.

slavnosti kralovna

V porovnaní s minulými ročníkmi menia aj obsah a tému programu. „V minulosti sme narážali na kôl, stínali sme. Bolo to moc morbídne. Robí sa to, ale humornou formou, pokiaľ nezačne striekať krv. Špecifickom tohto ročníka je predstavenie premiéry divadelného predstavenia Pomstiteľ v podaní skupiny historického šermu Wagus,“ informoval s úsmevom na perách Ladislav Sekerka.

Veľkou zmenou bolo vypustenie klasického ohňostroja, kvôli zákazu zakladania ohňa na celom Slovensku. Návštevníci neboli však sklamaný nahradil ho svetelný ohňostroj.

slavnosti ohnostroj

Trenčianske hradné slávnosti sa úspešne skončili a už teraz sa môžeme tešiť na tie budúce, ktoré budú opäť veľkolepejšie a bohatšie, či už po šermiarskej stránke, remeselníckej alebo po zábavnej. Každý si v nich nájde to pravé pre seba. Dokonca aj tí, ktorí dávajú prednosť dobrému jedlu či nápoju. Všade sa rozliehala omamná vôňa medoviny či grilovaného enciánu.

Zdroj foto: fanpage Trenčianských hradných slavnosti na Facebooku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kdo šije u Podolské? Román Lucie Hlavinkové z období znárodnění

big kdo-sije-u-podolske-Raj-421380 (2)Kdo šije u Podolské je úspěšný román Lucie Hlavinkové, který podruhé vydalo nakladatelství Motto v roce 2022. Vypráví lidské osudy spojené se známým oděvním salonem Hany Podolské po znárodnění v...

Z archivu...


Literatura

Sedm statečných putuje za záchranou do Říma

bohove perexBýt polobohem není vůbec lehké poslání. Je to dar, který se rychle mění v nesnesitelné břímě. Zvlášť když každým dnem usilují o život polobohů ty nejhorší nestvůry vyvržené ze samotného lůna Tartaru. Děti narozené smrtelníkovi a Bohovi sídlícím...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Salem – čarodějnice, intriky a láska

salem 200Pokud se toužíte vrátit do minulosti a dozvědět se o honech na čarodějnice v americkém Massachusetts v roce 1692, zkuste seriál s všeříkajícím názvem Salem. Pokud hledáte příběh o epické lásce s nemálem tajemna, pak jste také na sp...