I v dnešní době mnoho lidí peče pecen

I v dnešní době mnoho lidí peče pecen

pecem pecen200V tomto článku bude řeč o kvásku, chlebu a především projektu Pečempecen.cz. Přečtěte si v rozhovoru s Julianou Fischerovou o čem přesně to je a jak můžete sami využít jejich služeb...



Představte nám projekt Pečempecen.cz. Co vás k tomuto nápadu vedlo?

PečemPecen je především mapa ochotných dárců kvásku a skupina lidí, kteří rádi pečou domácí chléb a pečivo. Došli jsme k tomu tak, že jsme s Michalou Gregorovou a Cuketkou (Cuketka.cz) nabídli náš kvásek v jedné kavárně - a během jednoho dne si pro něj přišlo kolem 100 lidí. Tak nás napadlo, že podobně by se mohli rozdělit i jiní lidé, stačilo by, kdyby se o nich ostatní mohli nějak dozvědět, například díky mapě. A od nápadu už byl jen krůček k realizaci.

Kolik máte na mapě nyní „vlastníků“ kvásku? Jací lidé si nejčastěji dělají kvásek? Znáte jich hodně osobně?

Dárců kvásku, tedy lidí, kteří se ochotně o svůj kvas podělí, máme kolem tisícovky. Úplně paušalizovat se jejich povaha nedá, jedná se jednoduše o lidi, kteří se nebojí zkoušet nové věci, případně rádi něco vlastníma rukama tvoří - a rádi se o to, případně o radu, podělí. Známe se spíše virtuálně díky skupině, kterou jsme souběžně s mapou založili a kde jsou i lidé, kteří sice na mapě nefungují, ale chtějí si o pečivu a o svých úspěších (případně nezdarech) popovídat a poradit se.

V čem se různé kvásky liší? Můžete ve stručnosti popsat, jaká je příprava kvásku?

Kvásky se liší podle toho, z čeho jsou, kde se nacházejí a jak se o ně jejich majitelé starají. V základě je to jen mouka a voda, ovšem i když se kvas u nás nejčastěji vyvádí z žitné mouky, lidé mají i kvásek z pšeničné hladké mouky, celozrnný špaldový, bezlepkový… A každý kvásek se navíc přizpůsobí prostředí, v jakém se nachází, takže ani darovaný dlouho nevydrží přesně v takovém složení, v jakém se k druhému člověku dostal.
Na začátku se opravdu jen smíchá mouka s vodou a dá se do tepla, aby se probudily spící spory kvasinek a bakterií. Pokud se to povede, stačí jen kvásek pravidelně omlazovat (přidávat další mouky a vodu) a časem vznikne stabilní základ chleba.

pecem pecen0

Za kvásek pekaři mají dát nějakou maličkost. Co si nejčastěji lidé přejí? A evidujete nějaký unikát?

Ne všichni pekaři si něco přejí, ve většině případů to nechávají spíše na příchozích. Pokud už specifikují, jedná se nejčastěji o něco také vlastnoručně vyrobeného, recept, zeleninu ze zahrádky na ochutnávku nebo čokoládku pro děti.

Jaký chleba máte vy osobně nejraději? Co je na výrobě chleba nejdůležitější?

Já asi nejoblíbenější chleba nemám. Mám ráda dobrý žitný, různé celozrnné a semínkové i čistě bílý, pšeničný, záleží k čemu a jak je udělaný. Na výrobě je nejdůležitější to, co u všech potravin - kvalitní suroviny a správný postup. V případě chleba hlavně to, aby kvas nebo těsto na chléb nepřezrálo nebo naopak nebylo nedokynuté a aby byl chléb správně upečený.

Myslíte si, že je dnešní trh s pečivem špatný? Nebo v čem spočívá obliba dělání si vlastního chleba a dalších pochutin?

V mém případě je to na prvním místě asi mlsnost - možnost upéct si přesně to, na co mám chuť, což se ne vždy dá u nás koupit. Někteří lidé jsou motivovaní snahou o zdravější životní styl, případně nutností vyhýbat se některým surovinám... No a většina z nás ráda doma něco kutí - ať už se jedná o budky pro ptáčky, háčkování nebo pečení chleba, baví nás i ta “rukodělná” část téhle záliby.

pecem pecen

Jste spokojeni s provozem projektu? Splnily se vaše představy a ambice? Pokud ne, co by se mělo změnit?

Od projektu jsme nic speciálního nečekali - snad jen to, že pomůžeme více lidem k tomu, aby dokázali upéct doma dobrý chléb. Jak se zdá, celkem se nám to daří, stále víc lidí přibývá a zajímá se o kvalitu pečiva, navíc se díky společnému zájmu - pečení chleba - vytvořila sympatická komunita. Doufám, že lidem ten elán vydrží:)

Jak byste nalákali čtenáře k pečení chleba doma nebo založení kvásku?

Zkuste to a uvidíte - je to snadné, zábavné a i když to napoprvé nevyjde, ani suroviny moc nestojí, takže to člověk bez výčitek může zkusit hned znovu. (Rady k prvnímu chlebu najdete na http://bit.ly/prvnichleba). Pokud chcete kvásek, nejjednodušší je někomu z PečemPecen.cz napsat a kromě toho, že dostanete přímo kvas, seznámíte se s někým, kdo už chleba peče a poradí vám. Založení kvásku je pak také snazší - pokud náhodou budete chtít vlastní, už budete vědět, jak má přibližně vypadat a fungovat.

pecem pecen4

Více informací na: http://www.maskrtnica.cz/

Zdroj foto: cuketka.cz


 

Rozhovor

Jiří Zbořil: Pokud člověk může pomoci, pomáhat má!

Zboril 200Těší se na své vánoční pořady, věnuje se charitě, učí, připravuje pohybovou dílničku pro děti, chystá projekt s herci Evou Hruškovou a Janem Přeučilem, bude natáčet první díly nového televizního pořadu, podporuje aktivity cviči...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Skleněné peklo - požár Veletržního paláce srpen 1974

skle 200Instalace rozšiřuje stávající výstavu Příběh Veletržního paláce; obě akce jsou součástí projektu 40. výročí požáru Veletržního paláce. Výstavu připravila Národní galerie v Praze, Sbírka moderního a současného umění.

...

Z archivu...


Literatura

Coco Chanel poodhalená

coco 200Módní značka proslulá elegancí, jednoduchostí, důrazem na perfektní vypracování, používáním kvalitních materiálů, pohodlností. Kdo by neznal „malé černé“ nebo parfém s číslem 5! Coco Chanel, značka, mýtus. Ale hlavně ona sama, výjimečná žena.

Divadlo

Robert Fulghum navštíví premiéru adaptace svého románu Drž mě pevně, miluj mě zlehka

drz me pevne fulghum 200Robert Fulghum se ve středu 22. května zúčastnil tiskové konference k premiéře inscenace Drž mě pevně, miluj mě zlehka, kterou podle literární předlohy zadaptoval pro Divadlo ABC...

Film

Spider-man: Homecoming

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se...