Rezbár či kováč alebo oboje

Rezbár či kováč alebo oboje

Tisk

200 kovarIvan Hrubý vyštudoval vysokú školu, spravil si doktorát, ale na to, čo sa zamlada naučil nezabudol. Keď mal dvanásť rokov otec ho mu ukázal základy vyrezávania. To zužitkoval v šermiarskej skupine Wagus, kde je po týchto veciach veľký dopyt.




Vyrábate len misky?

Vyrábam čokoľvek, čo sa dá vyrobiť na sústruhu, ale hlavne misky.

Ako dlho trvá výroba misky a čo na ňu potrebujete?

Dláto, sústruh, drevo a nejaké oleje. Dĺžka výroby záleží od veľkosti, sústruhu, materiálu a takisto od zložitosti tvaru. Nedá sa to priamo špecifikovať. Z mäkkého dreva výroba trvá okolo hodiny a možno menej. Čím väčšie a tvrdšie drevo, tým to dlhšie trvá.

Sú potrebné špeciálne oleje?

Mali by byť špeciálne, každý používa svoju receptúru, ale radšej o nej nehovorí.

Predpokladám, že sa o misky treba starať – ako?

Tieto misky boli vyrobené nedávno a je z nich cítiť jedlo. Sú napúšťané olejom a mali by sa pravidelne mastiť, pretože pri jedení sa jednotlivé čiastočky vyparujú. Keď sa najete, misku opláchnete pod tečúcou vodou, necháte vysušiť a nakoniec ju natriete olejom. Ak ju využívate len na slané krekry alebo ako interiérovú okrasu, stačí ju raz za pol roka alebo rok natrieť.

Koľko misiek ste už vyrobili?

To neviem. Mám len tie, čo mám so sebou, všetky ostatné sú už preč.

kovar2

Aké sú vaše ďalšie záľuby?

Venujem sa kováčskemu remeslu. Dostal som sa k nemu v skupine Wagus. Veľa ľudí je tu manuálne zručných a mali sme možnosť naučiť sa kováčstvu.

Čo najradšej vyrábate?

Bavia ma nože, ale väčšinou sa robia úžitkové alebo okrasné predmety. Viacerí návštevníci sa nás pýtali, či robíme meče. Ich ukovanie nie je problém, ale ich zakalenie. Vyžaduje si špeciálne vybavenie, ale ak sa tým nechcete živiť, tak sa to neoplatí. Je to príliš veľká investícia.

kovar1

Čo vás viacej baví výroba z dreva alebo z kovu?

Nedá sa to tak povedať. Oboje.

Foto: Andrej Mokrička


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Melen: „Zatoužil jsem znovu vstoupit na jeviště. Jako frontman kapely.“

josef melenUž je to dávno. V osmdesátých letech byl součástí vysmívaného středního proudu a mnozí si ho pamatují jako dětskou hvězdu. Zbavit se této zátěže nebylo jednoduché. Po jaké cestě se Josef Melen vydal po sametové revoluci? Jaký j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na hradě Veveří, maso se večeří...a o víkendu tam bude vonět uzené

veveri perexPatříte mezi milovníky masa a specialit z něj? V tom případě si tento víkend, 8. a 9. února, nenechte ujít Slavnosti moravského uzeného.

 

...

Z archivu...


Literatura

Ďáblova kolonie: Fakta s fantazií

james rollins dablova kolonieDěj knihy Jamese Rollinse „Ďáblova kolonie“ začíná rituální vraždou mladého indiána jeho dědečkem. Postupně do děje vstupují další postavy, státní organizace, tajné společnosti, které k uchování ...

Divadlo

Pod slávou herectví se skrývá i jeho bída?

200divZajímá vás, co vše obnáší herecké povolání? Jaká dilemata musí (nebo nemusí?) umělci řešit, pokud se ocitnou v konfrontaci s represivním režimem? O tom všem pojednává kniha Sláva a bída herectví, poskládaná z řady příspěvků, které se zabývají jednak her...

Film

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...