Unikátní výstava připomíná histori vzduchoplavby

Unikátní výstava připomíná histori vzduchoplavby

Tisk

200histVe Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy se koná první a svým významem unikátní výstava o historii balonového létání v českých zemích. Výstava byla uspořádaná u příležitosti 230. výročí prvního startu balonu s lidskou posádkou.

 

 

 

Dne 21. listopadu 1783 poprvé vzlétli k volné balonové plavbě vzduchoplavci Pilâtre de Rozier a markýz François-Laurent d’Arlandes v balonu bratří Mongolfiérů. První balony se v českých zemích vznesly jen pár měsíců po této události.

Výstava v Středočeském muzeu v Roztokách představuje 230 roků historie balónového létání prostřednictvím artefaktů, obrazů a dalších exponátů. Poprvé se podařilo shromáždit do jednoho prostoru všechny důležité okamžiky historie vzduchoplavby. Autory výstavy jsou balonový pilot Ing. Vladimír Lacina, Mgr. Tomáš Rezek a letecký historik Pavel Sviták.

hist1

Na realizaci výstavy a zapůjčení sbírkových předmětů se podílelo Národní technické muzeum v Praze, Knihovna Akademie věd ČR, Vojenský historický ústav, Poštovní muzeum, Trenčianské múzeum, Západočeské muzeum v Plzni, a mnoho dalších institucí, ale i soukromníků. Výstava ve Středočeském muzeu je otevřena od středy do neděle až do 27. září.

Muzeum v Roztokách u Prahy nabízí návštěvníkům výstavy a expozice, ateliér Zdenky Braunerové kulturní akce, dílny pro děti i dospělé, park se sochami a vzácnými dřevinami, ale i možnost výletů po okolí. Dnešní objekt zámku prošel několika proměnami - od vodní tvrze po renesanční zámek, později barokně upravený. Součástí expozice je i presbytář bývalé kaple sv. Jošta z druhé poloviny 14. století. Ke konci 70. let minulého století získalo muzeum areál Braunerova mlýna, kde dnes sídlí administrativa muzea, včetně ředitelství, depozitářů a laboratoří.

hist

Návštěvníci zde pravidelně najdou tématickou výstavu, pozorování zvířat, nebo folklórní akci. Na jaře je Středočeské muzem v Roztkách u Prahy ústředním bodem setkání historických vozidel. Součástí zámku je i kavárna a infocentrum.

Ilustrační foto: Ctibor Čejpa


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Support Lesbiens: „Jsme tu přece pro fandy a ti musí slyšet na koncertech pecky“

support lesbiens 200Pohodlně se usaďte a přečtěte si rozhovor s jednou z hvězd festivalu Holešovská Regata, se skupinou Support Lesbiens. Za ni odpovídala stálice Hynek Toman, jež se nezalekl rozpa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dějiny nejsou pouze to, co bylo, ale také, jak si to vykládáme

JJ dejiny1 (2)Francouzský historik Michel Pastoureau (*1947) pronikl i do českého prostředí. Byly přeloženy dvě jeho důležité knihy, dokládající dlouho trvající badatelův zájem jak o symboliku zvěře (Medvěd. Dějiny padlého krále), tak o vnímání bare...

Z archivu...


Literatura

Smrtící bílá – jak zjistit pravdu, když vám každý lže?

smrtici Cormoran Strike má jednoho dne ve své detektivní kanceláři velmi zajímavou návštěvu – mladíka jménem Billy, který k němu přišel, aby mu oznámil, že viděl, jak před léty přímo předním zabili dítě. Ačkoliv působí zmateným dojmem, má tiky a je zanedbaný, přest...

Divadlo

Zábava, zážitky, emoce. Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku, hrát se bude za každého počasí

svandak 200Úspěšné inscenace, které zaručeně pobaví, i jednu chytlavou novinku nabídne v létě divákům pražské Švandovo divadlo, kde se letos plánuje hrát i o prázdninách. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 30 večerů a uskuteční se od 25. června do 10. července a pot...

Film

Pohádka o Popelce se nekonala

altSekce Noční horizonty zlínského filmového festivalu přináší filmy “nedětské a nemládežnické”. Pokud se považujete za náročnějšího diváka, tak vězte, že stojí za to zůstat vzhůru, odolat ostatním filmovým svodům a zamířit do kina. Zaváhat se nevypla...