Veletrh Památky 2013 měl návštěvníkům co nabídnout

Veletrh Památky 2013 měl návštěvníkům co nabídnout

Tisk

200histTéma regenerace historického kulturního dědictví je v současné nejen vysoce aktuální, ale také nesmírně bohaté a rozsáhlé. Nezasahuje totiž pouze do oblasti památkové péče, záchrany a konverze historického kulturního dědictví a do sféry projektování a stavitelství, ale také do celé škály souvisejících oborů.

 

 

 

Průmyslový palác na Výstavišti v pražských Holešovicích nabídl začátkem října návštěvníkům druhý ročník specializovaného veletrhu PAMÁTKY 2013. Rekonstrukce památkových souborů a objektů, jejich financování a současné využití; taková byla základní témata letošního veletrhu.

hist2

PAMÁTKY 2013 navázaly na úspěšný loňský první ročník. Podle odborníků toto téma nezasahuje jen do oblasti památkové péče, záchrany historického kulturního dědictví a do sféry architektury a stavitelství; své pevné místo zde má například restaurátorství, umělecké řemeslo, systémy technického vybavení budov, požární ochrany a zabezpečení objektů, cestovní ruch a řada dalších oborů.

Letošnímu veletrhu poskytly záštitu Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Národní památkový ústav, kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, primas český, Asociace krajů ČR, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Fakulta architektury ČVUT, Asociace majitelů hradů a zámků, Národní technické muzeum a další organizace a instituce.

Hlavní cílovou skupinou mezi návštěvníky veletrhu byly už tradičně zástupci krajů, regionů, měst, obcí, ale také soukromí majitelé památek, vlastníci drobných objektů, zástupci církví a neziskových organizací, projektanti, architekti, investoři, správci památkových objektů a souborů, prostě všichni ti, jimž leží budoucnost památek na srdci.

Organizátoři i tentokrát připravili pro návštěvníky bohatý doprovodný program, sestávající z konferencí, seminářů, workshopů a prezentací. Jedním z hlavních bodů programu byla konference, zaměřená na specifiku osvětlení historických objektů, souborů a měst, včetně interiérů.

hist

Candela Historiica - Světlo pro památky

Pomyslnou třešničkou na dortu byla na veletrhu konference Candela Historica. Podle účastníků konference mezi důležité aspekty ochrany kulturního dědictví a památkové péče patří osvětlení, které nejenže dotváří exteriér či interiér dané památky a místa, kde se nachází, ale při nesprávné realizaci je může významně a mnohdy nenávratně poškodit. Proto by měl být kladen důraz na osvětlování a osvětlení památek, jeho realizaci, výběr vhodných technologií a techniky. Konference Candela historica byla prvním ročníkem ojedinělé akce zaměřené na osvětlení památek historických měst, budov a objektů. Vhodné osvětlení přispívá ke zvýšení atraktivnosti památky. Současně ale musí být energeticky nenáročné, snadno ovladatelné, s nízkými servisními náklady a s dlouhou životností. Mezi hlavní témata konference patřily nové trendy a techniky v osvětlení interiérů a exteriérů, možnosti regulace a řízení osvětlení, světelné zdroje pro osvětlování památek, možnosti úspory energií při osvětlení památkových objektů, nebo správná instalace, správa, údržba a provoz osvětlení památek. V rámci doprovodného programu diskutovali odborníci i o využití industriálních památek, o problematice technického vybavení šlechtických sídel od renesance až po současnost, nebo o možnotech obnovy a uchování kulturního dědictví z fondů EHP. Veletrh také upozornil návštěvníky na některé pozitivní příklady oprav památek lidové architektury. Hovořilo se také o možnostech restaurování malířských děl a polychromované plastiky. V rámci veletrhu byly také prezentovány některé zajímavémezinárodní vědecké projekty z oblasti péče o kulturní dědictví, revitalizace židovských památek, nebo otázky a možnosti vnitřního zateplování historických budov a památkových objektů. Představeny byly i některé zajímavé studentské projekty na obnovu památek. Návštěvníci veletrhu si mohli prohlédnou i výstavu fotografií českých a moravských památek od fotografa Libora Teplého.

hist1

Záštitu převzalo hlavní město

ad letošním veletrhem mělo záštitu také hlavní město Praha spolu s některými dalšími institucemi. Do svého veletržního stánku Praha přizvala kromě Pražské informační služby a Muzea hl. m. Prahy také některé partnerské instituce; Správu Průhonického parku, Muzeum Karlova mostu a Muzeum gastronomie. Jednou z akcí, které také stánek nabídl, byl projekt Muzea hl. m. Prahy Klíče k pražským věžím. Jedná se o prezentaci objektů, které muzeum získalo do své správy: Prašná brána, Staroměstská mostecká věž, Malostranská mostecká věž, Svatomikulášská městská zvonice, Petřínská rozhledna a bludiště na Petříně.

Ilustrační foto: autor článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kolikrát si připadám jak na houpačce, říká herec Martin Vrtáček

vrtacek 200Za dvacet let ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti toho získal herec Martin Vrtáček požehnaně. A nejsou to jen ceny publika i kritiky a ovace. Početná plejáda rozmanitých postav a charakterů z něj vybrousily osobnost, které nechybí pokora i sc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

KLÁŠTERNÍ KNIHOVNY

knihovny strahovska 200V Čechách je písemnictví spojeno hlavně s příchodem křesťanství a vznikem klášterů jednotlivých řádů. Kláštery zakládaly i panovnické rody, jejíchž donátorství přineslo klášterům i bohatý nákup knih z ciziny. Pro kláštery ...


Literatura

Prezident Václav Klaus v roli zahraničního zpravodaje

zapisky-z-novych-cest vaclav-klaus 200Ve své funkci prezidenta ČR procestoval Václav Klaus mnoho zemí na pěti kontinentech. Jeho zahraniční návštěvy jsou plné zážitků a dojmů, které si zaznamenává nejen pro sebe, a...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...