Hotel Jalta slaví 55. výročí

Hotel Jalta slaví 55. výročí

Tisk

200jaltaHotel Jalta, který je nedílnou součástí vzhledu Václavského náměstí, oslavil pětapadesát let od svého vzniku. Budova je na seznamu památkově chráněných budov UNESCO a je dokladem architektury socialistického realismu. Patří k vrcholným dílům architekta Antonína Tenzera. Nadčasové architektonické dílo není poplatné ideologii, stylu a politickému klimatu, ve kterém vznikalo.

 

 

Hotel vznikl na přání prezidenta Československé republiky Antonína Zápotockého na místě původního obytného domu, který v květnu roku 1945 vyhořel. Architekt Tenzer dílo citlivě zakomponoval do prostředí Václavského náměstí. Kromě funkce měl hotel i velký politicko-strategický význam. V případě válečného konfliktu měl sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy v podzemním protiatomovém krytu. K 55. výročí hotelu zde bylo otevřeno Muzeum studené války. Kryt byl postaven současně s hotelem. V roce 1998 přešel bunkr do rukou vedení hotelu a byl vyřazen ze sítě utajených krytů civilní ochrany. V krytu je místo pro 150 osob, byla zde nemocnice, či vodní nádrž.

Jalta díky své poloze na Václavském náměstí stála přímo ve středu dění všech významných událostí. Náměstí prošlo v minulém století zásadní proměnou své podoby. Z původního koňského trhu se stal reprezentativní bulvár, zakončený budovou Národního muzea. Historickou zástavbu nahradily luxusní domy, hotely, obchodní a bankovní paláce.

jaltaaaa

Pohled do historie hotelu

Jde o unikátní stavbu ve stylu tzv. Stalinova baroka, propracovaného do nejmenších detailů, bez použití jakýchkoliv typizovaných prvků. Stavba zároveň nese některé prvky tzv. bruselské nastupující módy, podle stylu československého pavilonu na světové výstavě v roce 1958 v Bruselu. Budova je poznamenána také funkcionalismem; za pozornost stojí unikátní spirálovité schodiště v hale.

jaltaa

Hotel byl původně projektován pro cestovní kancelář ČEDOK. V 80. letech se podařilo zabránit přestavbě hotelu a zachovat tak originální vzhled stavby. Na počátku padesátých let připomínaly válku na Václavském náměstí tři proluky, které se musely co nejdříve zastavět; Dům potravin, Dům módy a třetí stavbou se měl stát hotel třetí kategorie. Zásluhou architekta Tenzera byl postaven luxusní hotel, odpovídající významu místa. Stavba byla projektována v letech 1954-56.

jalta

Fasáda, stejně jako celá stavba a její vnitřní uspořádání, byla oceňována teoretiky architektury již ve své době. Druhý suterén byl projektován jako prominentní protiatomový kryt pro 15 aktivně činných a 150 pasivně ukrytých lidí; měl odolat nárazu při výbuchu nukleárních zbraní a leteckých bomb. Sochařská výzdoba sloupů v průčelí je dílem výtvarníka prof. Jiříkovského.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografka Kateřina Janišová: „Je to možná silné tvrzení, ale přede mnou se nestydí nikdo.“

janisova 200I fotografie jsou typem umění, a proto patří ke kultuře. Nejen z toho důvodu vám přinášíme další rozhovor o focení, tentokrát s mladou fotografkou Kateřinou Janišovou, která se zaměřuje jak na modelky, tak na obyčejné lidi. Focení je pro ni rados...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nad velkým bílým mužem se smráká

kuras (2)

Benjamin Kuras vydává jednu knihu za druhou. Jedna z množství jeho posledních oceňovaných publikací je Soumrak bílého muže z roku 2012, kterou autor nyní nově vydal pod vydavatelstvím Klika. Na otázku proč, se nikdo nemusíme ptát – je to velmi...

Z archivu...


Literatura

Čtenáři komiksů, střezte se – Živí Mrtví 11!

zivi mrtvi 200Živí mrtví se s přehledem řadí mezi fenomény dnešní kultury. Na počátku byla právě komiksová série, nyní ale fanoušci nedočkavě hltají také televizní sériál, videohry či soundtrack. Co stojí za úspěchem této značky?

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Populární kultura v českém prostředí

200filmVíce než dvacet příspěvků, které mapují nejrůznější projevy rozličných kulturních odvětví (nejen) v tuzemské kotlině, shrnuje kniha Populární kultura v českém prostoru. Vydalo ji nakladatelství Karolinum a autory textů jsou zpravidla začínající badatelé z...