Podzemí pražského hotelu Jalta se proměnilo v Muzeum studené války

Podzemí pražského hotelu Jalta se proměnilo v Muzeum studené války

Tisk

jalta perexPřed dávnými lety vyslovil vysoký úředník jedné malé země v srdci Evropy přání, že by chtěl vybudovat místo, kde by se mohl během neustále hrozící války ukrýt i se všemi spřátelenými mocnáři okolních zemí. Jenže jak to zaonačit? Inu, rozhodli se postavit nad oním místem dům odpoutávající pozornost od svého důležitého a skrytého poslání nevídaným přepychem. 

 

 

Tak nějak by mohla znít dramatizace dějin hotelu Jalta. Stavět se začalo v roce 1954. Dva roky předtím se vláda Československé socialistické republiky shodla na realizačním plánu protiatomového krytu, k němuž dal údajně podnět tehdejší ministerský předseda a budoucí prezident Antonín Zápotocký. S konstrukci podzemního krytu, o jehož existenci neměli běžní smrtelníci ani tušit, byla skloubena výstavba hotelu, který nyní neodmyslitelně patří k podobě Václavského náměstí. 

Jalta 1

Ačkoli se nejprve uvažovalo o ubytovacím zařízení tzv. třetí cenové kategorie, zvítězil nakonec moderní návrh luxusního hotelu z dílny architekta Antonína Tenzera, jednoho z představitelů českého funkcionalismu. Pravdou ale je, že označit kupř. fasádu hotelu Jalta za funkcionalistickou by bylo sporné (přestože v některých segmentech by se odkazy na čistý styl dvacátých a třicátých let našly). Zejména zakomponování soch na čelní straně hotelu má o něco blíže k tehdy protežovanému stylu socialistického realismu. Inspirace funkcionalismem zůstává nicméně patrná v řešení interiéru. 

Nyní je dům zapsán na seznamu chráněných budov UNESCO. „Hotel se stal důležitým architektonickým počinem své doby a právem by se jeho kvality měly zachovat, či zdůraznit,“ dodává k tématu PR manažerka hotelu Jalta, Sandra Zouzalová. 

V loňském roce si hotel Jalta připomenul pětapadesáté výročí slavnostního otevření. Právě u této příležitosti se vedení rozhodlo zpřístupnit podzemní prostory veřejnosti a vybavit je pro potřeby Muzea studené války. Během totalitních let totiž kryt také sloužil např. potřebám jednotky odposlouchávající nejen významné hotelové hosty, ale také třeba velvyslanectví Západního Německa, které v několika místnostech reprezentativního hotelu sídlilo během sedmdesátých let. 

Toto muzeum v prostorách protiatomového krytu návštěvníkům dovoluje nahlédnout do několika realisticky vybavených místností, které jako by ustrnuly v padesátých letech. Kdo tedy čeká špionážní „vychytávky“ ve stylu Jamese Bonda, bude pravděpodobně zklamán. Ti, kteří chtějí vidět např. skutečné (době a prostředí odpovídající) vyzvědačské aparáty, by ale mohli onu technologickou skromnost přejít, nebo dokonce ocenit. K službám jsou návštěvníkům také ochotní průvodci, schopní zasvěceně okomentovat vystavovaná zařízení a zodpovědět zvídavé otázky.  

jalta 3

použité fotografie: propagační a tiskové materiály hotelu Jalta 

Muzeum studené války (Protiatomový kryt v suterénu hotelu Jalta)
Václavské náměstí 45, Praha 1 
přístupnost:
liché týdny: PO + ST 17:00 – 20:00
sudé týdny: ÚT + ČT 17:00 – 20:00
nebo na objednání (zajišťuje recepce hotelu, mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel.: 222 822 111)
maximální počet osob v 1 prováděné skupině je prozatím stanoven na 7
vstupné: 75 Kč, (možno zakoupit i speciální dárkové vstupenky) 

další informace:  www.hoteljalta.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jak v jižních Čechách znovu rozkvetly zámečky a tvrze

jizni cechy200Putimská kronikářka Jaroslava Pixová se ve svých knížkách opakovaně vrací k málo známým, pozapomenutým stavebním památkám, možná příliš drobným a donedávna leckdy zdevastovaným, než aby přitahovaly větší pozornost nejen odborníků. Tak se vyp...

Z archivu...


Literatura

Někdy najdete lásku tam, kde ji nečekáte

na hrane noci perexPíše se rok 1942. Anton Starzmann kdysi býval mnichem. Když nacisté jeho řád rozpustili, vrátil se do rodného domu. Jakmile v novinách uvidí inzerát mladé vdovy, která hledá někoho, kdo jí pomůže postarat se o její tři dě...

Divadlo

Brno čeká hororová muzikálová komedie o podivínské rodince

The Addams Family 200Addamsovi. Taková trochu ne úplně normální rodina. Žije v tajemném domě v ústraní kdesi za městem blízko hřbitova a její členové si odpradávna libují ve strašidelném, až morbidním humoru, jejich nejoblíbenější barva je černá ...

Film

Japonský režisér Kaneto Šindó slaví rovnou stovku

altNenalezneme na světě mnoho režisérů, kteří by i ve stu letech stále natáčeli. Kromě čilého Portugalce Manoela de Oliveiry, jenž navzdory 104 rokům má rozpracovány hned dva projekty, je to světoznámý japonský filmař Kaneto Šindó - v jap...