Město ožije rejem masek – už podeváté

Město ožije rejem masek – už podeváté

Tisk

karneval perexCARNEVALePRAHA je kulturně společenským projektem. Záštitu nad ním převzal Magistrát hlavního města Prahy, městské části Praha 1 a Praha 7 a italské velvyslanectví v Praze. Akce se koná za podpory agentury CzechTourism a to od 20. února do 4. března 2014. 

 

 

Tento kulturně - společenský projekt se odehrává 14 dní v zimním období. Jeho cílem je představit město Prahu jako zajímavou karnevalovou destinaci. Po několika úspěšných ročnících festivalu Carnevale Praha se hlavní město řadí ke světovým metropolím ve kterých se odehrávají městské karnevalové slavnosti. Akce se koná pravidelně již 9 let v centru Prahy. Organizátorem slavností je společnost Triglaw Corp s.r.o., která propaguje festival doma i ve světě. 

karneval3

Cílem festivalu je nejen obnovení slavné pražské karnevalové tradice, ale vytvoření kulturně-společenského tématu, kterého mohou účastníci a partneři využívat pro své nekomerční i komerční aktivity v období mimo hlavní obchodní a turistickou sezónu. 

Projekt si klade za cíl rozšířit turistickou sezónu v Praze i na období února a nabídnout téma karnevalu všem zájemcům.  Program letošního festivalu je rozdělen do čtyř tématických sekcí, které jsou zaměřeny na specifické typy masopustních slavností. Každá sekce obsahuje bohatý kulturní program, oslavující radost ze života, fantazii, talent, um, ale i kreativitu. 

DIVERTIMENTO FURIOSO na pražském Staroměstském náměstí nabídne divákům soutěže masek a alegorické průvody v ulicích Prahy. 

karneval

Další projekt BOHEMIA DIVINA v prostorách Clam-Gallasova paláce nabídne doprovodný program, který je nedílnou součástí festivalu. Je tvořen pestrou paletou kulturních a společenských akcí od výstav, přednášek a konferencí až po dílny, koncerty, představení a další speciální akce. 

PRAGA MAGICA se bude letos konat na různých místech v Praze. Návštěvníkům karnevalových  oslav se představí široké spektrum tvůrců, jejichž prezentace mohou vytvořit z ulic města doslova magický karnevalový labyrint. 

karneval2

Festival CUISINE D'ALCHIMISTE se bude konat na různých místech v ČR. Jedná se o gastronomický blok, v jehož rámci se představí mistři kulinářského umění.  Kromě oficiálního programu festivalu budou probíhat další akce a karnevalová překvapení. 

Carnevale Praha navazuje na historické slavnosti pořádané na území Čech, jejichž počátek sahá do období středověku. Projekt Bohemian Carnevale je znovuzrozením tohoto fenoménu oslavujícího lidskou radost a pospolitost. 

karneval4

Co je masopust a jakou má tradici 
Masopust neboli karnevalové období bylo v minulosti období od Tří králů do Popeleční středy. Popeleční středou začíná postní období před Velikonocemi. Maškarní zábava, která probíhala zpravidla na masopustní úterý, tedy v úterý před Popeleční středou, byla vyvrcholením masopustu. Název karneval je synonymem masopustu a pochází z italského carnival. Znamená nabytí síly (valere) z masa (caro). Dnes se jako masopust (nebo též karneval) označuje masopustní veselí (nářečně masopust, šibřinky, fašank, ostatky aj.). Karnevalové veselí si můžeme vychutnat v rámci masopustních akcí, kterých každoročně v Čechách probíhají stovky. 

Podrobný program letošního karnevalu je na www.carnevale.cz

Zdroj informací: www.carnevale.cz

Ilustrační foto: Ctibor Čejpa


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jaroslav Kučera: „Fotky jsem vystavovat samozřejmě nemohl, jejich skrytý význam by prokouknul i blbý komunista.“

fotokucera 4Sice už není listopad, který jsme zde, na Kultuře21, označili měsícem fotografie, ale na zajímavé čtení není nikdy pozdě. Pojďte s námi tedy nyní nakouknout za objektiv panu inženýrovi Jaroslavu Kučerovi a přečíst si o jeho zkušenostech. 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak se v průběhu dějin knihy vydávaly, nabízely a kupovaly

Knihy 200Knihy bývaly nejen psány, ale musel být řešen i problém jak je dopravit k případnému čtenáři. Před vynálezem knihtisku se jednalo výhradně o rukopisy často přepychově zdobené, rozmnožované specializovanými písařskými dílnami (nebo je autor mohl diktova...

Z archivu...


Literatura

Katja Kettu: Porodní bába

Porodni baba 200Má milá, máš „hřívu máš jak kobyla a stehna jak mladý hříbě“. Tak tato citace by mohla charakterizovat jeden extrém knihy. Naprosto živočišný, ale veskrze pozitivní. Na druhé straně pak je množství krutých syrových obrazů války probíhajíc...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...