Velikonoční tradice ožijí v šumperském muzeu už na Zelený čtvrtek

Velikonoční tradice ožijí v šumperském muzeu už na Zelený čtvrtek

Tisk

velikonoce sumperk perexUplést si pomlázku, ozdobit kraslici, upéct perníček nebo vyrobit dekorace budou moci návštěvníci Velikonoc v muzeu. Dozvědí se zajímavosti o původu svátků, jejich křesťanské tradici i o tom, proč Velikonoce putují v kalendáři. Především si však sami vyzkoušejí, co v minulosti zvládl každý kluk i holčička.

 

 


Oblíbená jarně prázdninová akce se odehraje na Zelený čtvrtek 17. dubna ve všech prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku. V případě příznivého počasí děti i dospělí příznivci lidových zvyků obsadí také venkovní dvůr.

„O Velikonocích se prolínají dvě tradice. Je to oslava jara jako obnovení života přírody i křesťanský příběh o zmrtvýchvstání Ježíše Krista,“ objasňuje Mária Kudelová, etnografka Vlastivědného muzea v Šumperku.

Lidové pojetí Velikonoc se v mnohém opírá o předkřesťanské kořeny svátků. Oslavuje se jaro, obnova přírody a znovuzrození života. Této filozofii odpovídají i velikonoční zvyky, k nimž patří oblíbený mrskut, polévání studenou vodou nebo zdobení a rozdávání vajec. Národopisné rovině svátků jsou zasvěceny i Velikonoce v muzeu.

„Ozdobíme kraslice, upleteme pomlázky, upečeme perníčky a vyrobíme velikonoční dekorace. Nachytáme vše pro zdárný průběh svátků,“ láká na akci organizátorka Kudelová.

velikonoce sumperk

Korálky i krasohledy

Letošní Velikonoce v muzeu doprovodí výstavu věnovanou severomoravskému sklářství. Proto se přímo v expozici budou vyrábět dekorace ze skla.

„Děti namalují různé jarní motivy na skleněné obrázky, které si doma zavěsí na okna. Čeká je také navlékání perliček z českých skláren a výroba krasohledů,“ popsala Kudelová.

Unikátní skleněná vejce

Návštěvníci si budou moci výstavu prohlédnout a vyzkoušet zábavné interaktivní prvky, jako je hra na sklenice, malování na okno nebo pozorování okolí periskopem.
U příležitosti svátků bude výstava doplněna o skleněné velikonoční dekorace, které muzeum přednedávnem získalo do sbírek od rapotínských sklářů. Návštěvníci tak budou moci obdivovat unikátní skleněné kraslice i košíček.

„Skláři byli nejen šikovní, ale měli také vlastní tvůrčí nápady. Obešli se bez designérů, a přesto o přestávkách i po pracovní době vyráběli velice zajímavé předměty vybočující z oficiální produkce sklárny. Tak vznikala například populární těžítka nebo skleněné figurky zvířat, které ozdobily nejednu místní domácnost. Před Velikonocemi skláři vytvářeli vajíčka a košíčky,“ objasnila Kudelová.

Perníčky, zajíčci i kraslice

Velikonoční tvůrčí dílny neobsadí jen Výstavní síň a její foyer, ale také Galerii mladých a přednáškový sál. V této části muzea se budou péct perníčky, vyrábět velikonoční zajíčci a zdobit kraslice.

Velikonoce sumperk deti

„Vyzkoušíme si negativní techniku, kdy se skořápky nejdříve ozdobí voskem, který se po obarvení sloupne, ale také opačný postup. Vajíčka se nejdříve obarví a teprve potom se zkrášlí voskem,“ přiblížila Kudelová.

Velikonoce v muzeu začínají ve čtvrtek 17. dubna v devět hodin. Potrvají až do sedmnácti hodin.
Vstupné pro dospělé stojí třicet korun, děti zaplatí polovinu.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

www.muzeum-sumperk.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf bez talentu: „Lidé umí být svině i hrdinové. Je jen na každém z nás, co si vybereme.“

bez talentu 200Fotograf bez talentu má na Facebooku po necelých dvou letech od založení stránky téměř 14 000 členů. Iedntita pro něj není důležitá, má svůj osobitý přístup i styl. Radí jak fotit a jeho posledním projektem je ten s názvem Hrdinové. Nejen o...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Velikonoce našich babiček

velikonoce obal web. perexNakladatelství Dauphin představuje novinku! Je jí úžasná kniha Velikonoce našich babiček od autorek Aleny Gajduškové a Aleny Scheinostové. Právě v tomto období před Velikonocemi byste si tuto knihu neměli nechat ujít, ...

Z archivu...


Literatura

Série plná lásky: S láskou z Riviéry

s laskou z riviery200Série S láskou pokračuje! Nakladatelství Motto vydalo v březnu další díl, tento se jmenuje S láskou z Riviéry a nestojí za ním nikdo jiný, než Jules Wake, neboli slavná autorka romancí o dobrém jídle a krásných místech Julie C...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Napoleon je dobrý film. Bohužel ale jen dobrý

napoleon200Začnu pozitivně: Napoleon je dobrý film. Bohužel ale JEN dobrý. Od spolupráce renomovaného anglického režiséra Ridleyho Scotta a slavného "oscarového" herce Joaquina Phoenixe jsem čekala dílo výjimečné, nadprůměrné, pamětihodné.

...