Fotoateliér Seidel předznamenal Svátek matek

Fotoateliér Seidel předznamenal Svátek matek

Tisk

atelier perexČeskokrumlovské Museum Fotoateliér Seidel v dubnu pravidelně pořádá akci nazvanou „První dáma = máma“, která předznamenává květnový Svátek matek. Snímky z tohoto tradičního fotografování bývají oblíbeným dárkem právě k Svátku matek.

 

O rodinné fotografování proto bývá velký zájem; přicházejí nejen rodiče s dětmi, ale i další příbuzní; častými návštěvníky ateliéru jsou také domácí zvířata. Pravidelně se také koná soutěž o nejstylovější fotografie v dobovém kostýmu. Historické oděvy a doplňky si mohou zájemci v ateliéru půjčit, anebo si vzít vlastní oblečení.

atelier1

První písemná zmínka o provozování živnosti fotografické na místě dnešního Musea Fotoateliér Seidel je z roku 1884, kdy Gotthard Zimmer začal vést první knihu zakázek (Findbücher). V témže roce si postavil zděný obytný dům, který navazoval na dřevěný přízemní ateliér. Sbírka muzea je složena ze dvou nemovitostí se statutem nemovité kulturní památky.

atelier3

Dále sem patří soubor fotografické techniky z konce 19. a první poloviny 20. století. Ve sbírkách jsou ateliérové fotoaparáty, cestovní fotoaparáty, stativy a příslušenství, ale také vybavení fotokomor a množství drobných předmětů potřebných pro práci fotografa a fotografického ateliéru. Část fotografické techniky byla v letech 2006 až 2008 restaurována. Ostatní materiál čeká na odbornou práci v depozitáři muzea. Restaurovaná technika je plně funkční a z velké části je přístupná veřejnosti v expozici muzea. Část předmětů se zachovala v podobě nefunkčních a nekompletních částí. Ve zpracování sbírky techniky pokračují pracovníci muzea. Sbírka je doplňována nákupy srovnávacího materiálu – především technikou, kterou Seidlové používali, která se však nezachovala fotografickými díly, které mají vztah k tvorbě ateliéru.

atelier2

Josef Seidel a jeho syn František byli oblíbenými vydavateli pohlednic. Ve Fotoateliéru Seidel vzniklo několik desítek nabídkových alb s pečlivě popsanými pohlednicemi. Fotografie v albech jsou často jediným dokladem o práci fotografů. Alba jsou uložena v depozitáři a byla kompletně digitalizována. Archív negativů zejména ateliérové tvorby tvoří odhadem 80 000 – 100 000 negativů na různých podložkách a v různých velikostech. Všechen negativní materiál je uložen v klimatizovaném depozitáři. Museum Fotoateliér Seidel se nachází v pěší zóně v historickém centru Českého Krumlova.

Museum Fotoateliér Seidel
Linecká 272
381 01 Český Krumlov

Ctibor Čejpa, podle podkladů města Český Krumlov a Muzea Fotoateliér Seidel, ilustrační foto Fotoateliér Seidel.

www.seidel.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kat Mydlář. Jak utišit bolest lásky

Kat MydlářZkuste si představit, že máte takové povolání. Jste kat, člověk, jehož práce spočívá v mučení a popravování hříšníků a delikventů, ale často i neprávem odsouzených osob. Jste lidmi opovrhovaný, nesmíte vstoupit do kostela, ani chodit hlavní bránou města. Na svém kontě má...


Literatura

Když to tam není, tak to tam nehledej

kdyztotamneni200Když to tam není, tak to tam nehledej je tedy volným pokračováním knihy Suchý hadr na dně mořském, ve kterém čtenáři sledovali dětství, dospívání i jakési procitnutí hlavní hrdinky Anny. Ta se nyní vydává do Prahy, aby se odtrhla od „minu...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...