Jak se v průběhu dějin vzmáhala města

Jak se v průběhu dějin vzmáhala města

Tisk

svet mest 200Asi sotvakoho překvapí, že města jsou stará jako lidská civilizace samá (například od postavení první sídelní vrstvy takového Jericha nás dělí více než deset tisíc let!) a nejčastěji je nalezneme v prostoru Blízkého východu či dnešního Turecka, ale také v Africe, někdejší Mezopotámii, Indii, Číně, indiánských civilizacích na americkém kontinentu atd. V řadě případů neznáme ani jejich původní názvy, protože chybí jakákoli písemná svědectví a jediné informace pocházejí z archeologických nálezů. Souhrnné pojednání o vývoji městského osídlení doslova v celosvětovém kontextu od nejstarších dob po dnešek přináší ve vskutku reprezentativní podobě kniha Jiřího Hrůzy Svět měst.

Autor, význačný český urbanista, nejen shrnuje dosavadní poznatky, ale především své pojednání prokládá bezpočtem půdorysných mapiček, někdy provázených i náčrty předpokládaného vzhledu zástavby (pokud se ona města vůbec nebo v p2vodní podobě nedochovala). Kniha, rozčleněná do sedmi kapitol, postupuje chronologicky a laického čtenáře zaujme už tím, že se vyhýbá se složitým teoretizujícím úvahám ani nevnucuje rozpravy o metodologických základech, o něž se autor hodlá opírat.

Hrůza popisuje každou pamětihodnou lokalitu a osvětluje její historický význam. Tak třeba záhy pochopíme, že už ve starověku se rozrůstající osady vyznačovaly pravoúhlou sítí ulic a vůbec vzorným geometrickým uspořádáním (a nikoli klikatou spletí jako středověká jádra evropských měst). Z Indie pochází asi nejstarší pojednání o projektování a stavbě měst, zvané Artchašástra. Dočetli bychom v něm, že město by mělo mít kruhový, čtvercový nebo obdélníkový půdorys a stát na soutoku řek či obklopeno vodou tekoucí zleva doprava. Od napsání těchto řádek uplynulo bezmála pětadvacet staletí.

Do šachovnicového půdorysu ovšem byla projektována i leckterá starořecká města, třeba Milétos (na snímku), a teoreticky se stavitelstvím zabýval např. Vitruvius v Deseti knihách o architektuře, na rozdíl od indického spisu dostupných i v českém překladu. Nepředstavujme si dávná osídlení jako máločetné shluky přízemních domečků. V těch největších žil snad i milion obyvatel - třeba takový Babylón s osmnáctikilometrovou délkou svých hradeb se vyrovnal antickému Římu. A místní vládci se zasloužili o pozoruhodné stavby, nejen o ty, které ty tyčily do výše, ale třeba o vodovodní kanály dlouhé desítky kilometrů. Na ostrově Théra (dnešním Santorini), před více než třemi tisíci let zničeném obrovitým sopečným výbuchem, lze dokonce předpokládat domy s rozvodem teplé vody.

svet mest

A především si uvědomíme, že města se neomezují jen "školsky" tradiční řeckou a římskou oblast, že třeba perská Persepolis (dobytá spolu s celou Persií Alexandrem Velikým) nebylo nedohledné hlavní město, nýbrž rozsáhlý, uměle navýšený obřadní okrsek s mnoha monumentálními stavbami určenými pro náboženské účely i reprezentaci říše. Nebo aztécký Tenochtitlán (na snímku) postavený na ostrůvcích obklopených vodní plochou. Španělští dobyvatelé stanuli v úžasu před městem čítajícím statisíce obyvatel - v době, kdy Madrid byl jen menším, ani pětitisícovým městečkem.

I když Hrůza uplatňuje celosvětový rozhled, soustředí se přirozeně na dění v Evropě, potažmo v českém prostoru. A nezabývá se jen "globálními" urbanistickými projekty, všímá si rovněž menších, ale o to významnějších staveb, třeba důmyslného uspořádání benediktinského kláštera v 9. století, nebo později francouzské Versailles či všelijaká zahradní města. A konče nynějšími "oázami přepychu", jaké se budují třeba v Dubaji.

V toku jednotlivých století - od středověku po 21. století - kniha ukazuje, jak vyhlížely a měnily se zárodky dnešních velkoměst (Paříž, Londýn, u nás např. Prahy i menších osad), pokaždé obklopené prstencem hradeb, které se ovšem zachovaly jen výjimečně. Nechybí ani projekty tzv. ideálních měst, ovšem jen málokdy realizované. Postupně jsou popisy měst obohaceny přítomností význačných architektů a přiblížením jejich podílu na výsledné podobě. Probrány jsou názory teoretiků od renesance po dnešek, přiblíženy principy rozšiřování měst do často obludných aglomerací - odhaduje se, že v městských slumech, obklopujících zejména v rozvojovém světě velká města, živoří kolem jedné miliardy lidí.

Svet mest Miletos

 

Jiří Hrůza: Svět měst.

Plánky a veduty nakreslil Karel Marhold

Vydalo: nakladatelství Academia, Praha 2014. 713 stran.

Hodnocení: 100%

Foto: kniha, www.delange.org, www.en.wikipedia.org


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Přesvědčit klienta, že moje práce je nejlepší, je pro mne důležité“, říká japonská stylistka Kumie Holý

Kumie & Petr HolyPod pojmem kimono si většina z nás vybaví tradiční japonský oděv se složitým vázáním, nošený při speciálních příležitostech. Japonská stylistka Kumie Holý však boří zaběhnuté st...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kultura a totalita III – Revoluce

kultura totalita 200Filozofická fakulta Univerzity Karlovy začala vydávat volnou řadu sborníků Kultura a totalita.

 

...

Z archivu...


Literatura

Román Svěžest vody se okamžitě stal světovým bestsellerem

Svěžest vody

Mezi novinky nakladatelství prostor patří také román Svěžest vody, který se hned po svém vydání stal světovým bestsellerem. Autorem je Nathan Harris, jehož je to první a prozatím jediný román, který již sklidil takový úspěch. Určitě js...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...