ŽOFINKO NEUMÍREJ

ŽOFINKO NEUMÍREJ

Tisk

ZOFINKO 200

Do líbezného valčíku na starém gramofonu, zazněly dvě ohlušující rány. Stalo se to 28.6 v 11 hodin a několik minut, jen se nepíše rok 1914, ale rok 2014. Ústečtí muzejníci tím otevřeli svou výstavu věnovanou době před 100 lety, kdy byl v Sarajevu spáchán atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, při kterém zahynula i jeho manželka Žofie Chotková, pocházející z Velkého Března u Ústí nad Labem.  Poslední slova, která k ní její manžel pronesl, se stala názvem celé výstavy. Podtitulkem k těmto slovům, přidali ústečtí muzejníci…ústečané a I. světová válka.

Na našem území jsou stovky pomníčků věnovány těm, kteří se z války už nevrátili a ani lidem „v zázemí“ se moc dobře nežilo. Právě těm je výstava věnována, aby ukázala dobu, jak tehdy lidé žili a přibližuje jí i běžnými věcmi. Atmosféra té doby dýchá z každého vystaveného předmětu, za kterým byl vždy konkrétní člověk a jeho životní osud.

ZOFINKO 4Vystaveny jsou ručně kreslené pohlednice, které posílali vojáci svým nejbližším. Do války odcházeli nejen lidé, ale byli rekvírováni psi, koně či zvony (odlitek jednoho z nich z roku 1544 je také vystaven. Návštěvník uvidí i spokojenou rodinu následníka po úspěšném lovu. Ale hlavně stovky drobností, od zajímavých odznáčků (všímavý návštěvník uvidí, že jeden z nich má i vyobrazený voják na své čepici), přes památky ústeckých spolků veteránů až po uniformy, helmy a zbraně. Ženy, které připravují vánoční dárky na frontu, nebo stojí ve frontách před obchody.

zofinko 1

Také uvidí černý přídělový krajíc na celý den, či přídělové lístky. Sbírky, které byly pořádány pro financování nákladů války, kdy za zlato a šperky dárce obdržel na památku železnou medaili či prsten. Pozornost je také věnována osobám z Ústecka, generálu Kadleci či Oldřichu Černému. Raritou je nenápadný zapůjčený dopis (i s českým překladem) hraběte Harracha, který byl ve stejném autě s následníkem a jeho manželkou. Adresován byl jeho ženě Alici  ze dne 3.7.1914, z něhož cituji:
„Nejmilejší poklade, píši Ti pod tlakem toho nejstrašnějšího, co se v lidské fantazii může zrodit… sám jsem vyvázl z deště kulek. Jejich Výsosti vlákány do uzavřené pasty, z které se nedalo vyváznout, neboť kdyby selhal 2 atentátník, byli připraveni ještě 4 další… Neúprosné kostky jsou vrženy“.   ZOFINKO 3
Další zajímavostí je promítání na stovky diapozitivů, kde se bohoslužby střídají s kopáním zákopů, běžným vojenským životem i s popravami odpůrců.
Na výstavu, kterou se svou příslovečnou perfektností připravil kolektiv muzea, byl využit nejen vlastní depozitář, ale i upomínkové předměty z té doby, věnované obyvateli i zapůjčené od ostatních institucí (zámek Velké Březno a Konopiště či ústecký archiv). A památky z té doby přinášejí lidé dál, jak je vidět ze speciální vitríny u vchodu na výstavu, mezi nimi i „můj zapalovač“ který používal děda mého kamaráda v Srbsku.
Svou návštěvou nejen oceníte mravenčí práci muzejníků, ale získáte i jiný pohled na dějinné události z pohledu rodin, které každý den četly noviny se seznamy zabitých, a děsili se návštěvy pošťáků přinášejících zprávu, že  jejich rodina má o jednoho člena méně. zofinko 2

Foto z výstavy : autorka

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pokud děti vidí číst své rodiče, jistě si sami také najdou ke knize cestu…“

blecha zdenek 200Poslední dobou se objevuje stále více periodik obecního charakteru a o zajímavé čtení není nouze. Uvědomila jsem si, že mě trochu mrzí, že jsme se zatím nikde nedočetli o místní knihovně. Známe dobrovolný spolek Čarodějnice od Juliány...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Muzeum se připojí ke Dnům evropského dědictví

Muzeum 200Muzeum hlavního města Prahy se zapojí do projektu Dny evropského dědictví (EHD) dne 15. září 2013.Pro letošní rok je hlavní téma Památky v novém světle.

...

Z archivu...


Literatura

Cesta na Dakar: Kniha o opravdové odvaze a odhodlání

Cesta na dakar 200V nakladatelství Jota vyšla v lednu kniha Gabriela Novotná Cesta na Dakar. Příběh první české motorkářky, která se vydala na nejnáročnější rally světa sepsal novinář a motorkář Jan Somerauer.

 

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.