Kupecké karavany míří na Lughnasad do Nasavrk

Kupecké karavany míří na Lughnasad do Nasavrk

Tisk

karavana perexI letos se v Nasavrkách bude slavit Lughnasad, keltský svátek zrna, úrody a žní. Hlavní oslavy, které již po osmé pořádá spolek Boii, se uskuteční od 1. do 3. srpna 2014 na nasavrckém zámku a jeho blízkém okolí. Letošní mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad nese podtitul Na obchodní stezce.


Největší novinkou letošního ročníku je putování dvou keltských kupeckých karavan, které se vydaly do Nasavrk z České Třebové a od Kunětické hory a vezou vzácné zboží – jantary, sůl, exotické ovoce či kamenné mlýnky. První karavana – dálkového obchodu – vyrazila v neděli 27. července z České Třebové. Druhá karavana – regionálního obchodu vyráží na cestu ve čtvrtek 31. července od Kunětické hory přes Pardubice, Chrudim a Slatiňany. Trasy a místa zastavení obou karavan můžete sledovat on-line na webových stránkách festivalu.

karavana im

Obě karavany pak přijedou do Nasavrk v pátek 1. srpna, kde je v 17:00 hodin přivítá zdejší náčelník a třídenní oslavy Lughnasadu tak vypuknou v plném veselí. Páteční program vyvrcholí večerním koncertem, hlavním dnem oslav bude sobota 2. srpna, v neděli programpokračuje do odpoledních hodin.

„Pro návštěvníky jsme i letos připravili pestrý program, tentokráte zaměřený na téma obchodu v mladší době železné,“ říká Anna Frantalová ze spolku Boii. „K vidění bude kupecké ležení v zámecké zahradě, kde se mohou příchozí těšit na svět keltských kupců, obchodníků a řemeslníků, dále jsme připravili keltské hry a soutěže pro děti, zajímavý bude též druidský program u kamenného kruhu a mnoho dalšího,“ dodává Anna Frantalová. Po celý víkend budou probíhat také ukázky a výuka irských tanců, archeologické přednášky či povídání o Keltech pro nejmenší.

karavana

Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad v Nasavrkách je oslavou keltského svátku zrna a úrody. Jedná se o největší akcí tohoto typu v České republice, a to jak do návštěvnosti, tak do počtu účinkujících. Akci každoročně navštěvuje okolo 5 000 návštěvníků z celérepubliky, zejména pak rodiny s dětmi. Festival je výjimečný také velkou účastí zahraničních hostů. V letošním roce navštíví Nasavrky keltské kmeny a jejich náčelníci z pěti zemí - ze Slovenska, Německa, Rakouska, ale také z Itálie a Francie.

Lughnasad je nezisková akce, kterou již osmým rokem pořádá spolek Boii. Na organizaci se podílí kolem 70 mladých dobrovolníků z celé republiky, kteří zde získávají cenné zkušenosti.Díky festivalu se učí týmové práci, vedení týmů, komunikaci, samostatnosti a mnoha dalším dovednostem. I v tom je další unikum celé akce.

karavana plakat

Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad
Datum a místo: 1.- 3.8. 2014 Nasavrky 

Pořadatel: Boii, z.s. ( www.boii.cz)
Zdroj foto: www.lughnasad.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Finský reggae zpěvák Jukka Poika: "Potřebujeme tyhle teplé, slunečné tóny, abychom tady na severu nezmrzli."

JukkaPoika perexJukka Poika je reggae umělec, pocházející z Finska. Svou kariéru začal kolem roku 2000 s kapelou ,,Soul Captain Band,, a vydal s nimi album s názvem ,,Jokaiselle tulta,, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hrad Lukov díky dobrovolníkům zůstává stále živý

hrad lukovLukov, to je název kdysi slavného hradu, dnes tajemných zřícenin, které díky skupině dobrovolníků mají co nabídnout a lákají k výletu. Obec Lukov leží asi 12 kilometrů od Zlína a je startem příjemné procházky.

Z archivu...


Literatura

Alternativa nemusí být umaštěná

DelamesitodomasamiZa každou knihou stojí příběh jejího spisovatele, který je často dramatický. Jen ne vždycky se ho dozvíme. Alena Thomas, autorka knihy „Děláme si to doma sami“, zvolila poněkud jinou ...

Divadlo

Slavná herečka a její studentka. Která z nich si zahraje v nově otevřeném Národním divadle?

Peskova divadlo perexEliška Pešková (Miroslava Pleštilová) je divadelní hvězda, úspěšná učitelka herectví a žena divadelního podnikatele Pavla Švandy ze Semčic. Otýlie Malá (Iveta Hlubučková) je zas mladá dívka, která ze všeho nejvíc touží stát s...

Film

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

sirotcinec 200Do českých kin vtáhl nový fantasy příspěvek: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Tentokrát se neodehrává v nějaké smyšlené zemi, ale v našem reálném světě, na velšském ostrůvku - a pak v jeho minulostních podobách. Slečna Peregri...