Katka Koščová vydáva nový album

Katka Koščová vydáva nový album

Tisk

Katka Koscova 200Nový album Katky Koščovej pod názvom Oknom vyšiel v septembri pod značkou Slnko records. Nájdete na ňom 13 pesničiek, ktoré si Katarína v prevažnej miere otextovala sama a hudobne sú spoločným dielom speváčky a klaviristu Daniela Špinera. Na albume sa ale objavia aj dva texty známeho českého textára Michala Horáčka, s ktorým Katka spolupracovala ako autor hudby a interpret aj na jeho ostatnom projekte Český kalendář. Ďalším už tradičným textárskym hosťom je Silvia Kaščáková. Jednu pieseň albumu hudobne pripravil Martin Husovský z kapely Komajota, rovnako jedno zhudobnenie má na albume Ján Knapík.


Katka Knechtová pokrstila jej album a uviedla ho do života kvetom levandule. „Toto je úžasný večer, úplne nádherný koncert. Bola som veľmi dojatá, tie piesne sú nádherné a je to pre mňa fakt veľká česť, že môžem tento album pokrstiť. Ja viem, že Katka má veľmi rada kávu, viem, že veľmi rada číta knihy, že má rada sladké a viem, že má rada aj Provensálsko, tak som vsadila na levanduľu.“ CDčko aj celá kapela boli vzápätí obsypané sušeným kvetom. „Levanduľa má aj očistný charakter, tak aby každý z vás, ktorí ten album budete mať, mal pri ňom len tie najkrajšie pocity a verím, že vás takisto tá hudba, pretože je krásna bude istým spôsobom očisťovať,“ dodala speváčka Katka Knechtová.

 

Katka v súčasnosti predstavuje nový album, o čom je a ako vznikal. Čo ťa viedlo k jeho nahratiu, kto ho krstil?
Po piatich rokoch vydávame autorský album Oknom a ja by som povedala, že je takým priamym a prirodzeným pokračovaním toho, čo sme nastolili v albume Nebotrasenie. Chvíľu nám trvalo, kým sme sa doňho pustili, pretože sme za posledné roky mali veľa práce s koncertovaním, okrem toho som spolupracovala na rôznych krásnych projektoch. Vydali sme spolu s mojou sestrou a s mojim švagrom (Martin Husovský  - Komajota) album Uspávanky, s mojou kapelou vianočné CD Štedrý večer, nahrali sme lajfku s kapelou Neřež, kde spievam party Zuzany Navarovej a spolupracovala som aj na dvojalbume Michala Horáčka – Český kalendář. Až pred časom som si povedala, že potrebujem nové piesne, že sa mi staré ospievali, že musím začať tvoriť a tak prišiel čas na Oknom.

Aké piesne sú na ňom a na čo sú zamerané?
V prvom rade sú to pesničky a ak by som ich mala nejako žánrovo zaradiť, tak by som ich posadila niekde na hranice jazzu, šansónu, folku, swingu v ich jemnej podobe. Album je taký i onaký. Clivý i veselý, ťaživý i prevzdušnený, taký náš.

Katka Koscova


V čom je album iný od predchádzajúcich?
Ako som už spomenula, myslím si, že je prirodzeným pokračovaním Nebotrasenia, ktoré bolo mojim prelomovým Cdčkom v tom zmysle, že som prvýkrát spravila piesne, za ktoré som sa 100% postavila, ktorým som dôverovala, ktoré vznikali bez tlaku a kompromisov. Oknom je ale iné najmä rukopisom tých ľudí, ktorí na ňom spolupracovali. Prizvali sme si k spolupráci skvelých muzikantov, ktorí tomuto albumu dopriali svoju jedinečnosť a virtuozitu (Dano Špiner – klavír, Rasťo Uhrík – kontrabas, Dano Šoltis – bicie, Peťo Tomko – gitara, Michal Červienka – akordeón) a vďaka ich talentu sme album nahrali za päť dní. Chlapci to spravili nad moje očakávania a nádherne.


Stíhaš sa ako mamička venovať aj synovi aj hudbe?
Stíham vďaka skvelým babkám a komfortu, ktorý nám poskytujú i jedno i druhé. Keď cestujeme sú obidve babky s Adamkom, k tomu sa ešte pridružia dedkovia a moja sestra s deťmi, čiže Adamko je obklopený celou rodinou a my sa snažíme koncerty odohrávať tak, že sa v noci vraciame domov, aby sme s ním boli čo najskôr.


Pripravujete zmeny?
Ja nad zmenami veľmi nepremýšľam. Aj tá posledná kapelová prišla pomerne nečakane, lebo sa nám páčilo ako znie Cdčko a chceli sme si to zopakovať aj naživo. Posledné roky som častejšie vystupovala len s klaviristom Danom Špinerom a teraz sme dostali chuť na plnokrvný kapelový zvuk a keďže sa k tomu pridružili výborní muzikanti a zároveň skvelí ľudia, tak k tej zmene došlo úplne prirodzene.


Katka, premýšľala si nad skladbami do filmov, poprípade, že by si sa stala aj ty sama súčasťou filmu?
Pravdupovediac som nad týmto ešte neuvažovala. Nebola príležitosť. Raz som bola oslovená, aby som naspievala vokály do jedného dokumentu, ale nakoniec sa to nerealizovalo. V každom prípade ja píšem pesničky, ale nie som muzikant, čiže som v tomto smere značne obmedzená, myslím, že napísať scénickú hudbu by bolo nad moje sily. Možno by som zvládla pieseň, aj to si nie som istá. Ešte som nepísala nič na objednávku.


Viem, že máš blízko ku kultúre a estetike, premýšľala si aj nad vytváraním vlastných diel a obrazov?
Kdeže. Ja mám výtvarné umenie veľmi rada, ale ako divák. Myslím, že každý má robiť to, čo vie, že netreba veci siliť a som presvedčená o tom, že akékoľvek moje výtvarné pokusy by boli smiešne a za hranicou vkusu. Myslím, že čo sa výtvarného umenia týka, mám talent len na to, aby som bola jeho prijímateľom a oddaným divákom.

Autor foto: Hana Šebelová

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Překladatelka Porodní báby, Jitka Hanušová: potřebuji textu věřit

porod200Jitka Hanušová je překladatelka velmi výjimečného díla. Finský román Porodní bába se dostal mezi české čtenáře, kde šokuje, ukazuje syrovost válečných let na severním finském pobřeží a vše ukazuje očima ženy. A že to ženy za války vůbec neměly lehké. Př...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Deadpool sází na Prvotní hřích

deadpool6 200V září vydalo nakladatelství Crew šestý díl série o regenerujícím se degenerátovi, o hvězdě nejhláškovitější a nejbláznivější, o Deadpoolovi. Zabrousíme do minulosti, podíváme se na manželský život Deadpoola a královny metropole monster Shikl...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Jak správně napsat rozbor filmu

RozborFilmu perexRadomír D. Kokeš se řadí k vyznavačům neoformalismu, jak potvrzuje jeho spoluúčast na české předmluvě ke kanonickému spisu Bordwella a Thompsonové Umění filmu. To znamená, že upřednostňuje průzkum toh...