Bratři Ebenové čvachtají v holinách

Bratři Ebenové čvachtají v holinách

Tisk

cas holin perexPro publikum hltající každé slovo jsou tu písničky Bratrů Ebenů. Tak je tomu už mnoho let. Páté řadové album vzácného seskupení přichází po šestileté pauze. Jmenuje se Čas holin a je plné chytrých textů. To není laciná pochvala, ale pouze suché konstatování.

 


Zatímco zkušení vědí, do čeho jdou, pro nepolíbené mám jedno malé upozornění. Pokud chcete, aby se vám dílo Marka, Davida a Kryštofa líbilo, musíte být naladěni na české polotrapno a na ironii postiženou anglickým humorem. Jestliže tyto dvě základní podmínky nesplňujete, jste předem ztraceni.

Vězte, že vám v uvedené situaci nepomůže ani láska k folku či záliba v jazzových vlivech a rockových kořenech. Hudba samotná totiž v tvorbě této formace není nejdůležitější. Dokonce lze tvrdit, že má funkci doplňkovou a zároveň je nepostradatelná. I s tímto vědomím si bratrské trio přizvalo posily, které výrazně pomohly oživit zvuk. Konkrétně Jiří Zelenka (bicí), Jaromír Honzák (kontrabas), Pavel Skála (kytary, mandolína), Jiří Veselý (baskytara), Oskar Török (trubka), Barbora Kabátková (nazpívala záhadnou Routu).

Poučený i začínající posluchač jde po Ebenech z jediného důvodu: zajímá ho, co zase napadlo protagonistu alba Marka Ebena. To on vymyslel drtivou většinu nahraných písní a skoro všechny je i zpívá či deklamuje. „Doprovodná“ kapela mu rozhodně nepřekáží, její hudební podkresy jsou tradičně vkusné a pro texty posilující.

Marek Eben glosuje současné trendy, dělá si legraci, jemně moralizuje s pochopením a vrací se k tomu, co je osvědčené a trvalé (láska, víra…). Například tématem úvodní skladby (Nic není tak horký) je pomíjivost. „Pryč jsou všechna slova/ čas je dávno vygumoval/ pryč jsou všechna slova/ jenomže každý velký požár jednou dohoří/ a každá zeď se jednoho dne rozboří/ a každý metál jednou spadne ze hrudi/ každý prudič jednoho dne doprudí…“

Píseň, po které je pojmenováno celé album, reflektuje rozšířenou oblibu „starých časů“. Marek Eben na plíživé společenské nebezpečí nahlíží po svém: „Přišel čas holin/ uvázat motýlka si nedovolím/ je čas si zvyknout na novou kastu/ to nám to uteklo/ už je to zas tu…“ Téma buranismu se objevuje také v kousku nazvaném „Hey – By“, kde se mimochodem schází dost divná společnost. Protagonista alba si nebere na paškál pouze tuzemskou kotlinu, v písni Příjemný let se vtipně vyjadřuje k jevům globalizovaného světa. Snadným terčem se stala také zbulvarizovaná média, do nich se Marek Eben opřel ve skladbě Noviny. Mezi třinácti písněmi jsou i takové, při nichž člověk pociťuje cosi jako existenciální chvění – stačí si poslechnout třeba Zimní slevy nebo Zapomeneš. Kdo hledá něco výstižného o české povaze, ať si několikrát za sebou pustí Tsunami.

„Žijem tu my/ jen my sami/ my jsme ti prevíti, ti dacani/ žijem tu my, jen my sami/ my jsme ta tornáda, ta tsunami…“

Bratři Ebenové se v Čase holin trefují do bolavých míst a přitom zdvořile naznačují, kde hledat chybu. Vždyť někdy stačí málo: zkusit zahlédnout odraz v zrcadle.

 

Název: Čas holin

cas holin

Interpret: Bratři Ebenové
Žánr: folk/rock/jazz
Skladby: 1/ Nic není tak horký, 2/ Hey - By, 3/ Routa, 4/ Čas holin, 5/ Sbohem a šáteček, 6/ Noviny, 7/ Zapomeneš, 8/ Byl jsem někdy, 9/ Zimní slevy, 10/ Příjemný let, 11/ Tsunami, 12/ Zvláštní území, 13/ V Betlémě
Stopáž: 47:06
Vydavatelství: 100PROmotion, 2014
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto /obálka: www.100promotion.net

( 15 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sociální pouto v éře virtuality – co hrozí, až se virtualita zamění za humanitu?

sociální pouto (2)Do českého knižního prostředí přichází kniha Sociální pouto v éře virtuality. Gérard Dubey působí jako profesor sociologie na speciální katedře telekomunikací už od roku 1986. Tato kniha je jeho ucele...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

Temná a zdařilá minisérie Pustina vyšla na DVD

pustina perexV letošním „masarykovském“ šílenství na Českých lvech mohlo klidně zaniknout, že se předávala i cena za Nejlepší dramatický televizní seriál, kterou si odnesli tvůrci osmidílné série s názvem Pustina. Tu vyprodukovala televizní stanice HBO a ...