Kieslowski na lopatkách? Ne tak docela!

Kieslowski na lopatkách? Ne tak docela!

Tisk

kie 200Třetí řadové album pozoruhodného písničkářského dua Kieslowski se řadí k tomu nejlepšímu, co se letos na domácí scéně urodilo. Název Mezi lopatky signalizuje, že alternativní písničkáři se drží tématu, které si zasluhuje další bádání a zpracování. Aby ne, vždyť se dotýká tolika lidí.  

 

„Bojím se a volám jiným. Co se tak může stát?“ (Postele)
Stejně jako na předcházejících albech Tiché lásky (2011) a Na nože (2012) zde posluchači najdou většinou neveselé písně o věcech mezi ženou a mužem. Těžko byste hledali jinou tuzemskou kapelu, která se zabývá partnerským životem s takovým zaujetím jako Marie Kieslowski a DKP (David K. Pomahač). Podstatou jejich písní je schopnost zamířit a zasáhnout. Trefit citlivé místo! A že se jim to daří, o tom se můžete přesvědčit.
„Na prach opilí jsme byli a válka zuří/ zbyly jen doteky mezi lopatky/ zbyly jen doteky dýkou mezi lopatky.“ (Doteky). 
Nálada, kterou Kieslowski vytvářejí, je mixem naléhavé nejistoty, vnitřně bolestného zklamání a úzkostí z válečného stavu, který nekončí. Tentokrát jsou texty výrazně podpořeny hudebními kolážemi, na nichž se podílel producent alba Jan P. Muchow. Ostatně jeho zásluhou byla základní část alba nahrána na severu Francie, v místě, kde prý hodně pršelo, a foukal silný vítr.   
„Do smrti netoužím pro nevěře/a přesto všechno, srdce moje, co bolelo, bolet bude…“ (Obraz)   

kie 1


Opravdu zvláštní písně… Při poslechu většiny z nich máte dojem, že byly jen přeneseny z hlavy člověka, který v noci nemůže spát a jeho myšlenkami projíždí film o odcizení a beznaději. Jakoby někdo volal z klece, že neví, jak dál…  
„Jsi smutná, když jsem k tobě chladnej a ven chodím radši sám/ sledovat životy těch druhejch/ to je lepší než ten náš…“ (Sever).  
Nebo vás chce kdosi uklidnit, abyste zbytečně nepanikařili, že jsou zkrátka problémy, s nimiž zápasí kdekdo, a proto není nutné krajní řešení? I tak. I jinak. Vyberte si…  
Co je důležité  - vnímavý posluchač jistě ocení, že album se s každým dalším poslechem mění. Někoho zprvu strhne celková hudební atmosféra, jiný se zaměří na texty či na kontrasty ve zpívání, na barvy hlasů. Při hlubším zkoumání třeba zjistíte, že Kieslowski nenabízejí pouze originální sondu do vztahů mezi mužem a ženou, ale možná i zprávu o světě, v němž se děje něco hodně důležitého a mnozí lidé na to neumějí zareagovat jinak než strachem a bezradností.   
   
Název:  Mezi lopatky
Interpret: Kieslowski  
Žánr: alternativní folk/rock
Skladby:  1/ Doteky, 2/ Obraz, 3/ Snad, 4/ Srdce, 5/ Postele, 6/ Orange box, 7/ Jinde, 8/ Sever, 9/ Ve větru, 10/ Normandie.
Stopáž: 38:36
Vydavatelství: Indies Scope, 2014   
Hodnocení:  95 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu 

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JITKA SMUTNÁ: MÍT NĚKOHO JE V ŽIVOTĚ PODSTATNÉ

Smutna 200Diváci televize Prima si ji zamilovali nejprve jako rodině oddanou a milující manželku Lídu Bernátovou v seriálu Cesty domů, nyní hraje naslouchavou pošťačku Boženku ve Svatbách v Benátkách. Od podzimu ztvární Jitka Smutná v seriálu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Až příliš důkladné rozpomínky Milana Uhdeho

Rozpominky perexRozpomínky. Co na sebe vím. To je název obsáhlých pamětí dramatika, esejisty, prozaika, básníka a politika Milana Uhdeho (* 1936), které vydalo nakladatelství HOST Brno v...

Divadlo

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...