Čínská Mňága a Žďorp je pořád ta stará dobrá Mňága

Čínská Mňága a Žďorp je pořád ta stará dobrá Mňága

Tisk

mnaga perexNa začátku listopadu vydala skupina Mňaga a Žďorp v pořadí dvanáctou řadovku s názvem Made in China. Kromě toho, že je název odkazem na 23 let starou legendární desku Made in Valmez jde o poctivé čínské zboží, které obsahuje dvanáct nových klasických pecek.

 

 


Mňága a Žďorp je skupina pocházející z Valašského Meziříčí, která se dala dohromady v roce 1983, zpočátku však vystupovala pod názvem Slepé střevo. O Mňáze jako takové se mluví od roku 1987, přičemž od té doby prošla mnoha změnami a nyní vystupuje ve složení Petr Fiala (zpěv, kytara), Petr Nekuža (baskytara, zpěv), Jiří Tibitanzl (safoxon, klávesy, perkuse, zpěv), Martin Knor (kytara, mandolína), Jaromír Mikel (kytara, zpěv), Pavel Koudelka (bicí, zpěv) a Zuzana Fialová (zpěv). Za sebou mají patnáct desek a nespočet vystoupení.

Made in China Mňága nahrávala v pekingském studiu A String Entertaiment Studio díky penězům vybraným v kampani na startovac.cz. Celkově nahrávání trvalo tři dny a zpěvák Petr Fiala k tomu dodává. „Celá naše akce Čína byla ohromným zážitkem! Bylo to hektické až až, každý den nabitý událostmi k prasknutí. Zapomněli jsme doma klávesy, já si zvrtnul kotník, občas měl někdo hnačku a během našeho vystoupení na festivalu v Pekingu jsme zažili písečnou bouři.“

Mnaga 1

Osobně jsem byla k desce skeptická, a to hned ze dvou důvodů. Za prvé se mi příčí, když větší skupiny využívají crowdfundingových kampaní na úkor těch, kteří tyto peníze nemají. Ale nechci jim za to křivdit, uznávám, že to je jen osobní stanovisko. Čeho jsem se bála více, bylo to, aby Mňága nahráváním v Číně neztratila svou tvář. Aby to v uvozovkách nepřehnala a nepřinesla příliš zahraniční zvuk. To se naštěstí nesplnilo, ruské zpěvy slyšíme jen v písních Rodné lány a Za teplých letních nocí, kde působí jako unikátní prvek. „Nechtěl jsem žádné profesionálky, ale holky, co si prostě jen rády zazpívají,“ dodává k tomu kapelník Petr Fiala.

Pro Mňágu a Žďorp jsou typické smysluplné texty a jednoduché většinou veselé melodie. Tyto dva atributy zde opravdu nechybí a deska je opět plná originálních tradičních skladeb. Častým tématem je tady čas, a to v různých obměnách a všudypřítomné jsou i vztahy. V textech se snadno najdete („ze všech stran na mě číhají nepropustný zdi“, „záruční doba doběhla oba“), o co kapele určitě jde.

Úvodní píseň Rodné lány posluchače přivítá nostalgií „z tajných míst je dneska asfaltová cyklostezka (…) a zůstali jsme jen my děti zmatené i ve čtyřiceti“, ale v ní se neutápí - pokračuje veselými a rychlými kousky, které vás nenechají v klidu. Jindy ale můžete jen klidně obdivovat hudební i textové umění a nechat se tím vším unášet. Závěrečná Za teplých letních nocí přináší letní atmosféru a je příjemným rozloučením jak s Čínou, tak s celým albem.

I naživo by vše mělo fungovat – fanoušci na koncertech totiž dostanou přesně to, na co jsou zvyklí. Neměl by pro ně být problém se naučit texty a takový Beznadějný případ nebo Zůstaň! určitě nenechají nikoho stát v koutě. Otázkou jen zůstává, co fanoušci od desky čekali. Pokud chtěli něco nového a neotřelého, mají bohužel smůlu. Pokud však byli konzervativní jako já, bude se jim Made in China líbit.

mnaga prebal

Made in China
Interpret: Mňága a Žďorp
Žánr: rock
Skladby: Rodné lány, Zůstaň!, Perfektní cíl, Hledám svý stopy v rozšlapaným sněhu, Začátek a konec, Nepropustný zdi, Ulice vdov, Potkal jsem ve vlaku svou osudovou dívku, Čas běží hladce, Beznadějný případ, Být jen tak, Za teplých letních nocí
Stopáž: 41:57
Vydavatelství: Surikata Records
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: indies.eu

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

O lásce, o mužích a o šatech

trimetryvasne perNebylo vždy snadné vynikat svým vzhledem mezi všemi vrstevníky, potýkat se s prvními láskami a přitom se ještě starat o to, jestli jsou zrovna tyhle šaty dost dlouhé na to, aby zakryly širší stehna! Ale nakonec přišla na to, že ke svém...

Divadlo

Již za týden představí Balet Národního divadla v online premiéře pohádkový příběh Marcii Haydée Spící krasavice

BaletND 200Výpravný balet Spící krasavice hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského a choreografa Mariuse Petipy měl původně premiéru na konci devatenáctého století v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v choreografii legend...

Film

Začne 22. ročník Festivalu francouzského filmu

FFF perexMezi 20. listopadem a 1. prosincem 2019 se uskuteční v pořadí již 22. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Kromě Prahy zavítá do dalších českých a moravských měst – do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Opět nabídne bohatý p...