Knížka, která připomene pop legendy, se i příjemně čte

Knížka, která připomene pop legendy, se i příjemně čte

Tisk

Legendy korn a vondrackova 200

Je fajn, že nejnovější "retro" kniha Roberta Rohála připomíná slavné a v několika případech i dnes už málem zapomenuté zpěváky, kteří tvoří historii československé populární hudby. Téměř stodevadesátistránková publikace Legendy československé populární hudby 70. a 80. léta je "nabušená" nejen encyklopedickými fakty, ale zároveň se i příjemně čte.

Jsem z generace, která se narodila ve druhé polovině 60. let a byla v batolecím a předškolním období nevědomky ovlivněna uvolněným obdobím Pražského jara 68. Léta dětství, školních škamen, puberty, prvních lásek a dospívání jsem pak prožil v 70. a 80. letech husákovské normalizace. Co se týká hudby, tak jsme s mojí o dva roky starší sestrou byli nejdříve ovlivněni hudbou 60. let. To jsme "sjížděli" na starém gramofonu šelakové desky našich rodičů na 78 otáček a pak i klasické singly na "45". Pokud se nám nějaká písnička líbila a chtěli jsem se naučit její text, tak jsme byli schopni nesčetněkrát spouštět přenosku gramofonu, abychom stihli zaznamenat text písně.

Postupem času jsme se zaměřili i na aktuální hudební trendy a vystřihovali si z předposlední strany časopisu Sedmička pionýrů texty a noty oblíbených hitů té doby a nalepovali do našich "zpěvníků". Začal se tříbit náš hudební vkus a já se "zamiloval" do Marie Rottrové, byť diskografie mých rodičů obsahovala do té doby jediný singl Sedm divů světa a Máme víkend z roku 1977. Vystřihoval jsem si z novin a časopisů její fotografie, lepil na tvrdý papír a spolu s několika plakáty, které jsem považoval za vzácnost, jsem si vyzdobil můj dětský pokoj.

Rozhovory a články s Marií Rottrovou jsem si poctivě lepil do sešitu, který je součástí mého  dnešního archívu. Každoročně jsem pak posílal hlasy a kupony do Zlatého  slavíka a často byl zklamán tím, že moje favoritka skončila "mimo bednu" na  čtvrtém místě. Ach, jak jsem to tehdy bral za nespravedlivé. Byla to také doba,  kdy většina zpěváků populární hudby jezdila na hudební turné a stihla v  jednom městě dva koncerty během jednoho dne. Ten první odpolední v 15.30 a ten večerní v 19.30 hodin. Takhle se mi poštěstilo v našem městě  navštívit  koncert Marie Rottrové, Petra Němce a Plameňáků třikrát.

Hudbu jsem tehdy také vnímal přes rozhlas a televizi. Asi nezapomenutelný byl soutěžní pořad Start na tehdejší rozhlasové stanici  Hvězda, každodenní vysílání pořadu Rytmus a víkendový pořad 3 x 60 a to stereo na stanici Vltava. V televizi to pak byly přenosy z hudebních festivalů Bratislavská lyra,  Děčínská kotva, televizní hitparády Našich devět, Hitšaráda, vysílaná v rámci pořadu Televizní klub mladých, později pak Triangl nebo pak také úspěšný televizní pořad s mou oblíbenkyní  Marií Rottrovou v Divadélku pod  věží.

Legendy karol duchon a marie rottrova


Tohle všechno mi vytanulo na mysli, když se mi do rukou dostala velmi vydařená publikace malé knižní encyklopedie Roberta Rohála - Legendy  československé populární hudby - 70 a 80 léta, kterou vydalo nakladatelství Grada Publishing v loňském roce. Knížka obsahuje celkem 23 medailonků  československých  hudebních hvězd, hvězdiček ale i supernov, které na chvíli zazářily na pomyslném hudebním nebi a pak zase náhle zhasly.

Každý z profilů je doplněn dobovými fotografiemi, přebaly ze singlů či LP desek, nebo  fotografiemi z archívu autora. Jsem vděčný autorovi, že prostor v knížce  věnoval třeba Noře Blahové a Tatjaně Hubinské, což byly dvě slovenské hvězdy  60. a 70. let, o kterých jsem vůbec do dnešní doby neměl ponětí a rozšířil si tak své hudební obzory a musel si jejich tehdejší hity připomenout až na  youtube. Díky i za připomínku skvělé zpěvačky Evy Kostolányiové nebo Jany  Robbové, kterým bohužel osud dopřál tak málo let na téhle pozemské hudební  pouti.

Legendy eva kostolyniova

Na závěr jen taková malá poznámka. V medailonku Marie Rottrové autor na straně  122 uvádí, že Jaroslav Wykrent si písničku Lásko napsal pro sebe a když  jezdil jako host jejího pořadu a brnkal si ji v šatně, tak se Marii Rottrové strašně líbila a tak ho dlouho přemlouvala, až jí tu písničku nakonec dal.  To je ovšem verze Marie Rottrové (uvedená i v bookletu CD Lásko voníš deštěm z roku 1996 a uváděná v dalších zpěvaččiných vyjádřeních ), kterou Jaroslav Wykrent už několikrát vyvracel a popřel, a to s jednoduchým odůvodněním, že  text "...až závoj bílý budu mít, až ztichne hudba, bude klid..." by určitě  nenapsal pro sebe a nezpíval jako muž.

Legendy Marcela Laiferova

Předpokládám, že autor v této době už připravuje pokračování publikace, ve  které bychom mohli najít jména jako například Eva Pilarová, Hana Hegerová, Karel Černoch, Pavel Bobek, Pavel Novák, Petr Novák, Pavol Hammel, Miroslav Žbirka a řadu  dalších hudebních legend 70. a 80. let minulého století. Sám za sebe musím  přiznat, že už se moc těším.
Zdeněk Jurášek


Název:  Legendy československé populární hudby, 70.  a 80. léta
Autor:  Robert Rohál
Žánr:  Biografie (hudba)
Nakladatelství: Grada Publishing, a.s.
Rok vydání:  2014
Počet stran:  184
Hodnocení:  90 %

                                       
Zdroj foto:  Grada Publishing Praha

www.grada.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jaro někdy znamená smrt

200litRomán Jarní mrtví je zcela fiktivní. Jakákoliv souvislost se skutečnými osobami či událostmi je pouze náhodná. Nechť mi čtenáři laskavě prominou určité nepřesnosti v zeměpisných údajích.

...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Prestižní soutěž Jameson Done in 60 Seconds v režii Jameson whiskey je zpět!

altV letošním roce proběhne již druhý ročník soutěže Jameson Done In 60 Seconds v rámci Jameson Empire Awards, která je určena pro všechny fanoušky filmu.

 

...