Víte, kde se narodil Karel Marx?

Víte, kde se narodil Karel Marx?

Tisk

trev 200Tušíte? Snad vás tedy nezklame, že dnešním tipem na výlet není saský Chemnitz (někdejší Karl-Marx-Stadt), nýbrž o poznání západněji umístěný Trevír. Město, honosící se titulem nejstarobylejšího německého sídla.

 

 

Trevír (německy Trier, francouzsky Trèves) leží v údolí řeky Mosely v kraji porýnsko-falckém, v oblasti německo-lucemburských hranic. Turisticky je proslulý z řady důvodů. Milovníci všemožných žebříčků a seznamů kulturního dědictví by na prvním místě patrně jmenovali zdejší UNESCem střežené památky římské (Porta Nigra, neboli Černá brána, či místní amfiteátr) i středověké (Kostel Nejsvětější Panny Marie, Konstantinova bazilika a především Trevírský dóm).

trev 1

 

O trevírském Svatopetrském chrámu jste mohli slyšet zejména v souvislosti s tzv. Svatým rouchem, které do města podle legendy přinesla matka císaře Konstantina. Za touto nesčetněkrát zkoumanou křesťanskou relikvií se během Velikonoc, kdy je Ježíšova suknice veřejně vystavena, vydávají zástupy věřících z celého světa. I mimo „hlavní sezónu“ na vás však v prostorách chrámu čeká stálá muzejní expozice. Svatopetsrká katedrála je unikátní také z architektonického hlediska. Stavba, jejíž realizace prostoupila několika staletími, je (společně se sousedícím Kostelem Největější Panny Marie a zachovalým klášterním komplexem) ukázkovým příkladem románského i raně gotického slohu. Svým způsobem se na některých částech interiéru podepsaly i mladší architektonické styly.

trev 2

 

Muzejně naladění návštěvníci jistě nepohrdnou místním archeologicky zaměřeným Zemským muzeem (Rheinisches Landesmuseum Trier). Od 17. dubna do 28. října tohoto roku zde bude k vidění expozice věnovaná bitvě u Wittstocku, jednomu z nejkrvavějších vojenských střetů třicetileté války. V přímém sousedství Porty Nigry sídlí Městské muzeum (Stadtmuseum Simeonschift Trier) mapující historii Trevíru a jeho okolí. Ve sbírkách tohoto muzea najdete také řadu exponátů užitého umění – od 29. března do 25. října 2015 si mohou návštěvníci prohlédnout kolekci starožitného nábytku. Další muzejní příležitost v sobě schraňuje rodný dům Karla Marxe (Karl-Marx-Haus). Ostatně, máte-li zájem, tak suvenýr v podobě „příruční“ busty tohoto dějinami poněkud zprofanovaného myslitele si zde můžete koupit s trochou nadsázky na každém rohu.

trev 4

 

A co nabízí Trevír dětem? Krom skutečnosti kompaktního centra města, nacházejícího se pár minut chůze od vlakového nádraží a řady sladkostmi nabytých obchodů, stojí za zmínku také Muzeum hraček (Trierer Spielzeugmuseum). Studijním typům pak můžete ukázat zdejší univerzitu, jednu z nejstarších v Německu. Pokud se rozhodnete v tomto městě zůstat více dní, lze jen doporučit vydat se prozkoumávat jeho malebné okolí, ideální k menším i větším túrám.

trev 5

 

A v neposlední řadě, a přestože kvůli vzdálenosti od našich hranic může Trevír (českou optikou) sotva aspirovat na nákupní destinaci, stojí za zmínku i tato možnost využití volného času. Českému prostředí i naturelu bude jistě sympatické, že je město velmi dobře vybaveno obchody všeho druhu, a to v příznivých cenových relacích. Mimochodem, na nákupy sem jezdí i obyvatelé nedalekého Lucemburska. Hlavní město velkovévodství je totiž od Trevíru vzdáleno necelou hodinu cesty vlakem a může tak být zajímavým výletním zpestřením při poznávání tohoto regionu. O Lucemburku (a Lucembursku) si ale povíme až příště.

Foto: propagační materiály města Trevír (www.trier.de)

Rozcestník informací pro turisty: www.trier-info.de
Obecné informace: www.trier.de


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hrdlořez František Kotleta představuje svou novinku Perunova krev I.

Perunova krev obalkaHoldujete-li pikantnímu, peprnému a šťavnatému masu, tak se zakousněte do Kotlety. Františka Kotlety. Tento řeznický autor nám servíruje své nové dílo – Perunova krev I

 ...

Divadlo

RockOpera natočila klip k Tróje bájné. Jeviště divadla se změnilo na filmové studio

troja bajna 200RockOpera Praha představuje videoklip ke skladbě Trója bájná z rockové opery Trója. Objeví se v něm Eva Urbanová v roli bohyně Artemidy, Pavla Forest jako věštkyně Kassandra a herečka Jenn Kirk, která má symbolizovat Tróju. „Rozhodli jsme...

Film

Štěpán Kozub se promění v Jaroslava Haška v chystaném životopisném filmu režiséra hitu Spolu

Štěpán Kozub Hasek (2)Hašek. Název nového historického filmu režiséra a scenáristy Davida Laňky jasně předznamenává jeho obsah. Tvůrci slibují netradiční životopis Jaroslava Haška, který se ponese v duchu Haškovy t...