Vystoupení Winstona McAnuffa a Fixiho nahodilo posluchače do pohody

Vystoupení Winstona McAnuffa a Fixiho nahodilo posluchače do pohody

Tisk

fixi perexFZaplněná pražská Akropolis, na pódiu tři hudebníci, každý úplně jiný, ale dohromady tvořící skvěle šlapající trio. Publikum od začátku výborně reaguje a nechává se unášet na vlně pohodové atmosféry. Winston McAnuff a Fixi se v České republice představují podruhé a jsou přijímaní s radostí. Pojďte si připomenout 25. březnový večer.

 

 


Winston McAnuff, vzhledem černošského šamana s mírně prošedivělými dredy, v pestrobarevném saku a černých kožených kalhotách, upoutá pozornost na první pohled a kraluje za mikrofonem. Vedle něj Fixi (François-Xavier Bossard) v bekovce v ohnivých barvách - která je v Česku neodmyslitelně spojená s hudebníkem Jiřím Stivínem – v černé košili potištěné notami a houslovými klíči, který střídavě hraje na akordeon nebo na klavír (v jedné skladbě dokonce zvládá hrát na oba nástroje zároveň). Winstona a Fixiho na turné doprovází herec a beatboxer Marc Ruchmann, který kromě svých úst ještě přibírá ke svému hraní celý jeden činel, přesto je iluze klasické bicí soupravy dokonalá.

Pánové přijeli do Prahy představit společné aktuální album A new day, které vyšlo již v roce 2013. Deska je mix reggae, afro beatu, soulu, které vychází z Winstonova jamajského původu, harmonika zase zastupuje typický francouzský nástroj, tedy domovinu Fixiho. A kombinace je to znamenitá.

fixi anuff

Návštěvnici koncertu vypadají, že album znají od a do zet a nadšeně reagují již po prvních tónech. Vypadá to, že největší pecky jsou podle publika Garden of Love (která zazní během koncertu dvakrát), What dem say, One two three (ano, ta mi zní v hlavě ještě teď), Economical Crisis, Let him go nebo tklivá Johnny. Celý koncert se odvíjí ve středním tempu, k divočejší rychlosti jsme podnikli výlet asijen 3x během celého večera.

{youtube}PZoCz8_jRgY{/youtube}

Fixi s námi komunikuje v angličtině, ale asi s nejsilnějším francouzským přízvukem, který jsem kdy zažila. Winston zpívá, tančí, v extatickém vypětí sebou práskne o zem a nebojí se skočit dolů k fanouškům a chvíli si s nimi užít koncert z parketu.

 fixi

Stejně jako je na pódium směsice národností a věků, i dole v publiku to tak vypadá. Do rytmu se houpou, jak bratři v dredu, tak šviháci v bekovkách napříč generacemi. Opravdu povedený večer, snad se pánům brzy urodí další deska, kterou by nám přijeli představit. A nezapomeňte – I´m rebel, 24/7.

Winston McAnuff & Fixi
Kdy: 25. 3. 2015
Kde: Palác Akropolis (Praha)
Pořadatel: RACHOT Production s. r. o.

Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: autorka, griot.de

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BluEye: „Důležité je jít proti proudu a odlišit se“

blueye 200Skromný a sympatický mladík, který je znám i za hranicemi naší malé země, avšak na ulici byste ho přehlédli, protože mnohdy třeba ani nevíte, že jste slyšeli nějaký track zrovna od něj – to je BluEye, ostravský trancový DJ a producent, který na scé...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Výpověď tří sester - jejich životy a lásky

jsme prece sestry perexDie Welt zhodnotil tuto knihu stručně: „Poutavý rodinný příběh“. Nerada opisuju z knih a používám myšlenky někoho jiného, nemá se to dělat, je to neetické. A navíc vy čekáte můj názor. Ale s tím, co jsem si přečetla ...

Divadlo

Inženýr Prokop otřásá divadelním světem

krakatit 200Karel Čapek si stále drží status nejhranějšího českého dramatika. Ať už sám, nebo ve spolupráci s bratrem Josefem totiž vytvořil dramata, jež svými náměty neztrácejí na aktuálnosti. I přes široký výběr z Čapkových dramat se n...

Film

Kritiky očekávaný film Dítě číslo 44 míří do kin

44 perexFilm Dítě číslo 44 s podtitulem Jak najít vraha v zemi, kde vraždy neexistují, se točil před dvěma lety v Praze a také v dalších českých městech. Na natáčení se významně podílelo pražské filmové studio Barrandov, kde v...