ARAKAIN a Lucie Bílá: Bylo to poprvé a trochu to bolelo

ARAKAIN a Lucie Bílá: Bylo to poprvé a trochu to bolelo

Tisk

arakain perexAtmosféru koncertů skupiny Arakain a Lucie Bílé, kteří podnikají turné napříč Českou republikou, vám přiblížíme slovem i obrazem. V Českých Budějovicích zdokumentoval dění na jevišti a v hledišti náš fotoreportér Rudolf Hojdar, účast na vystoupení v České Lípě nečekaně připadla mně, naprostému metalovému laikovi, takže tato reportáž asi bude poněkud nestandadní.

 

 

Původně se na Arakainy těšil redakční kolega Honza Vondra, ale pár dnů před koncertem na něj zaútočily zákeřné anginové bacily. Maroda jsem tedy zastoupila já, doposud metalem nepolíbená, dalo by se říci. Vlastně tak trochu panna. Do sálu jsem vstupovala rozechvěle, jelikož jsem vůbec nevěděla, co mohu očekávat. Neumačká mě dav v kotli? Nebude to bolet? Bude se mi to líbit? Neohluchnu? Když na pódium vstoupili členové předkapely Absolut Deafers, držela jsem se raději při okraji kotle a postupně si zvykala na řinčení kovu. Zpěvák Jan „Joker“ Jašek na to šel jemně, ale potom postupně přitvrzoval, až se dostal k pěveckým technikám, o kterých jsem do této chvíle jen tušila. Přistihla jsem se při pocitu, že se mi to snad bude i líbit a začala jsem chápat, že i metaloví zpěváci umějí zpívat a jejich hlasy mohou zahrnovat polohy, při kterých měknou kolena. Všichni z Absolut Deafers dávali do vystoupení maximum, což publikum náležitě oceňovalo a vlídně spolupracovalo. Zdálo se, že zahřívací hodinka před hlavními protagonisty plní účel. Můj pozitivní dojem umocnily dlouhé vlající vlasy Jiřího „Cremila“ Czyže, které by mu mohla závidět leckterá z přítomných žen.

arakain4

Tak, předehru mám za sebou…nebudu tu přeci stát v koutě. Trochu nažhavená se nesměle přesunuji do středu kotle, a protože z nepochopitelných důvodů zhruba v páté „řadě“ uprostřed zakotvili snad ti nejvyšší diváci z celého sálu, prokluzuji ještě skulinou vpřed a zaujímám poměrně výhodnou pozici, ze které mohu přehlédnout celé pódium. A v tom přicházejí! Metalová skupina ARAKAIN s frontmanem Honzou Toužimským. Když chlapci hrábnou do strun, do vlasů jim fouknou větráky a zazní zvučný hlas, cítím příjemné mrazení a přeju si, aby pokračovali. A to se mi plní – hodina plná neutuchající energie, vzrušující střídání hlasových poloh, tělesných pozic (do rytmu se vlnili jak interpreti, tak publikum), zvedání rukou nad hlavu, hořící zapalovače, výkřiky, chvění v hrudi od dunění repráků, a trochu i té bolesti…no nevím kolik odstínů čehokoliv :) Skoro jsem si ani nestihla všimnout, že už to mám za sebou a splynula jsem s davem v jednom rytmu.

arakain1

Jak jsem již předesílala, na poli metalu jsem naprostý laik, ale vyšší level Arakainu oproti předkapele (aniž bych chtěla snížit její výkon) jsem zaregistrovala. Navíc Jan Toužimský má charisma pozitivně naladěného smíška, který hladí fanoušky očima. Uchvátily mě také bicí, které jsou doménou Lukáše Doksanského a, samozřejmě, kytarové a baskytarové umění Jiřího Urbana, Mirka Macha a Zdeňka Kuba. Všichni jsou kvalitními součástkami dobře namazaného stroje jménem ARAKAIN.

Během této druhé hodiny se v sále začalo ozývat stále častější volání „Lucinkóóó“, neklamné znamení toho, že značná část dámského publika dorazila hlavně kvůli avizované přítomnosti Lucie Bílé. A právě ve chvíli, kdy se z pódia „po anglicku“ vytratil Honza Toužimský, vystřídala jej, po několika momentech dramatického napětí stupňovaného ječením natěšeného davu, samotná zlatá slavice, na jejímž vzácném hrdle se houpal obrovský černý kříž spočívající ve vlnícím se dekoltu. Jsem přesvědčena, že nejen můj pohled přitahovala tato kyprá partie, se kterou umí zpěvačka zacházet neméně bravurně, jako se svým hlasem. Snad mi odpustíte tuto zmínku zcela nesouvisející s pěveckými výkony, kvůli kterým posluchači dorazili, ale tohle se muselo líbit všem.

arakain2

A pak již tato dračice (pardon, slavice) zahájila svou produkci a věřte mi, že to rozjela v pořádném stylu! Hned zkraje na nás spustila Cornuto a potom už si téměř nikdo netroufnul polevit v projevech nadšení. Myslím, že i kvůli bolavým nohám, které braly zavděk jakýmkoliv, byť jen drobným pohybem během dlouhého, více než tříhodinového stání. Když si pozitivní energií sršící Lucie Bílá užila svých pár minut slávy během sólového zpěvu, pozvala prostřednictvím velmi milých slov zpět na pódium Honzu Toužimského a zbytek koncertu odzpívali v duetech. Zazněla Metalomanie, Satanica, Slečna Závist a další pecky. To už jsem ale byla „kantáre“ a skoro hluchá. Tak tohle že je slavičí zpěv? Hmmm… Ale berete mě pořád s rezervou, že jo?

arakain3

Závěrečné dojmy? Mohu zodpovědně prohlásit, že to byl můj životní zážitek. Momentálně nemám pocit, že bych ho chtěla někdy v dohledné době zopakovat, přeci jen metal není tím „mým šálkem kávy“. Nicméně musím připustit, že se mi to celkem líbilo a některé songy si určitě občas vyhledám a pustím do sluchátek, ovšem s přiměřenými decibely. Poněkud mi totiž uniká smysl toho přehnaného nazvučení, kdy se text ztrácí doslova v řinčení…ale to asi bude ten metal :) Ještě po příchodu domů jsem slyšela šumění, sluch tedy zcela jistě dostal zabrat. A druhým přetrvávajícím vjemem zůstal (ano, už je to tu zas) nezapomenutelný dekolt Lucie Bílé.

Fotoreport Rudolfa Hojdara z koncertu v Českých Budějovicích

Na konci dubna a začátkem května navštíví ARAKAIN s Lucií Bílou a předkapelou Absolut Deafers ještě pět míst. Máte-li možnost zúčastnit se některého z nadcházejících koncertů, neváhejte, zvlášť jste-li fanoušky zmíněných interpretů. A nebojte se toho ani vy, ostatní. Možná budete chvílemi poněkud trpět, ale věřte mi, že to stojí za to! I když to poprvé někdy trochu bolí.

ARAKAIN a Lucie Bílá XXXIII TOUR 2015
České Budějovice, 21.3.2015
Česká Lípa, 15.4.2015

Hodnocení: 95% 

Autor foto: Rudolf Hojdar

Info o turné: www.kultura21.cz/aktualne/11558-arakain-lucie-bila

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nechal jí vzkaz a zmizel beze stopy. Proč?

Jeho posledni slova perexOwen Michael zmizel beze stopy. Své ženě Hannah zanechal jen vzkaz, ve kterém stojí: „Ochraň ji.“ Hannah ví, koho má Owen na mysli: svou dospívající dceru Bailey, která v dětství přišla o matku a která nechce mít s m...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...