Poláci Hate spřádají křížovou výpravu

Poláci Hate spřádají křížovou výpravu

Tisk

hate200Polsko je naším sousedním státem, a přesto mám pocit, že jen minimum kapel pronikne do povědomí metalistů. Legendy Vader a Behemoth zná snad každý metalový fanoušek, u takových Hate bych si nebyla až tak jistá. Třeba to pomůže napravit článek o jejich novém materiálu!

 


Tato death metalová kapela se dala dohromady už v roce 1990 přímo ve Varšavě. Jako sestava hudebníků zažili krušné časy – muzikanti se často střídali a kapelu dokonce potkala i smrt basáka. Nyní operují v této sestavě: Adam "ATF Sinner" Buszko – zpěv a kytary, Konrad "Destroyer" Ramotowski – kytary, Paweł "Pavulon" Jaroszewicz – bicí a nynějším živým basákem je Piotr "Kain" Kołakowski.
Za 25 let existence vydali 9 plnohodnotných alb: Deamon Qui Fecit Terram (1996), Lord Is Avenger (1998), Cains Way (2001), Awakening of the Liar (2004), Anaclasis – A Haunting Gospel of Hate and Malice (2005), Morphosis (2008), Erobos (2010), Solarflesh – A Gospel of Radiant Divinity (2013) a 25. ledna 2015 Crusade: Zero.

hate2

 

Nejdříve pár zajímavostí o novém albu: v Evropě vyšlo 25. ledna, v Americe až 10. února. Jedná se o první album s bubeníkem Pavulonem a za střízlivým elegantním obalem desky stojí Daniel Rusiłowicz. Celá deska by měla být jakousi křížovou výpravou, nicméně textově to tak necítím. Epické intro a outro je povedené, dozvuk The Omnipresence se stopáží 1:03 zbytečný. Instrumentální Lord, make Me An Instrument of the Wrath se mi svým velkolepým začátkem líbila. Nejvíc mě potěšila nejdelší (6:26) a textově nejjednodušší skladba Leviathan. V jednoduchosti je prostě krása. I když zde slyším vliv krajanů Behemoth nejzřetelněji. K písni Valley Of Darkness kapela vypustila videoklip, takže si obrázek můžete udělat sami.


Ostatní písně se nezdají natolik význačné, abych je zmiňovala – klasický death metalový mix, často s příchutí heavy metalu či náladové temné hudby.
Nemůžu si pomoct, ale přijde mi, že Hate očíhli způsob, jak to chodí u Behemoth, a snažili se to udělat po svém. Každý si udělá svůj obrázek po poslechu alba, ale tak to prostě vidím já. Ne že by to nebylo dobré, jen nemůžu přemoci pocit, že už jsem to někde slyšela. Pokud ale máte náladu na epický death metal, klidně si poslužte.

Název nosiče: Crusade: Zero
Interpret: Hate
Žánr: death metal
Skladby: 01. Vox Dei, 02. Lord, Make Me an Instrument of the Wrath, 03. Death Liberator, 04. Leviathan, 05. Doomsday Celebrities, 06. Hate is the Law, 07. Valley Of Dakrness, 08. Crusade: Zero, 09. The Omnipresence, 10. Rise Omega the Consequence, 11. Dawn Of War, 12. Black Aura Debris, 13. The Reaping (bonusová skladba)
Stopáž: 56:08
Vydavatelství: Napalm Records
Hodnocení: 70 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Verner: Vždy jsem fandil tomu slabšímu

Tomas Verner 200Desetinásobný mistr České republiky v krasobruslení, mistr Evropy z roku 2008. Jednou stříbrný a jednou bronzový z evropského šampionátu, dvakrát čtvrtý na mistrovství světa. To je Tomáš Verner. Po Mistrovství sv...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Sandra Brownová představuje Zuřivost

zurivost 200V listopadu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Ikar nová kniha Zuřivost známé americké autorky Sandry Brown. Jak je u této autorky zvykem, i zde se dočkáme příjemného mixu napětí, akce a samozřejmě romantiky.

...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Prolomení kódu Enigmy postrčilo soukolí světových dějin

KodEnigmy perexŽivotopisné válečné drama Kód Enigmy vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. Profesor matematiky a kryptoanalytik Alan Turing se spol...