Do Kroměříže přijede písničkářka Radůza se zbrusu novou deskou

Do Kroměříže přijede písničkářka Radůza se zbrusu novou deskou

Tisk

raduza perexJedna z nejvýraznějších hudebních osobností české scény nezahálí. Koncertní šňůra k vydání loňské desky Gaia, jejíž jednou ze zastávek bude v pondělí 18. května v 19 hodin i kroměřížský Dům kultury, zdaleka není u konce. V pátek 8. května vychází písničkářce další zajímavý počin – CD Marathon – příběh běžce, jenž v sobě propojuje knižní příběh a zároveň písně, které jej doplňují.

 

 

Radůza si tentokrát vybrala netradiční formu uměleckého vyjádření a propojila tak několik svých dovedností. Napsala knihu povídek tvořících souvislou dějovou linku a ke každé z nich napsala i píseň. Vznikl tak jakýsi „knižní muzikál“ neboli „chansonetto“, jak nazvala nově vzniklý útvar.

„Formu nového projektu vystihuje nejlíp slovo spojující šanson a romaneto,“ vysvětluje písničkářka. „Podnětem ke vzniku byl pocit bezmoci nad vzrůstajícím násilím ve světě, nad nepoučitelností člověka a to právě v roce, kdy si připomínáme sedmdesáté výročí konce druhé světové války.“

Autorka popisuje příběh člověka procházejícího nejrůznějšími historickými bitvami, včetně té u Marathonu v roce 490 př. n. l., která také dala knize název. Dějová osa končí v Sudetech na přelomu let 1945/46, kde vrcholí jeho humanistické a protiválečné vyznění a připomenutí toho, že bez ohledu na to, na které straně bojové linie se ve válečném konfliktu nacházíte, ztráty jsou bolestné pro všechny zúčastněné.

raduza 1

 

Marathon – příběh běžce vychází v autorčině vlastním vydavatelství Radůza Records jako CD a kniha dohromady, pro příznivce mluveného slova pak sama autorka namluvila všech šestnáct povídek jako audioknihu. Není to poprvé, kdy Radůza pracuje s mluveným slovem a hudební formou, podobně bylo koncipováno i její „pohádkové CD“ O Mourince a Lojzíkovi z roku 2008.

Zpěvačka, autorka, multiinstrumentalistka...

Hudba výsostně originální písničkářky vychází částečně z šansonu, ale největší díl inspirace čerpá Radůza z folklóru a nálady městských "odrhovaček", které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty. Řadí se tak silné generaci alternativní scény devadesátých let, která sklízí úspěchy jak na domácích pódiích, tak v zahraničí.

Pražská rodačka Radůza (ročník 1973), která je zpěvačkou, multiinstrumentalistkou a autorkou hudby i působivých textů, začínala s převážně bluesově zabarveným repertoárem. Bylo jí dvacet, když jí objevila Zuzana Navarová, která ji vzápětí představila širokému publiku. Poté začala Radůzina spolupráce s kapelou Nerez, která trvala dva roky.

V devadesátých letech vystoupila jako předskokan pražských koncertů Suzanne Vegy nebo Mikea Oldfielda, doma pak spolupracovala se skupinami Marsyas a Abraxax a kytaristou Michalem Pavlíčkem. Od ledna 1999 vystupovala také v rámci Cabaretu Václava Koubka v Jazz clubu Železná.

raduza 2

 

V roce 2001 dokončila studia na pražské konzervatoři, kde absolvovala studium skladby duchovní kantátou, kterou natočil Český rozhlas. V témž roce vyšlo její debutové album Andělové z nebe. Radůza je autorkou scénické hudby k představení Století touhy (Divadlo Archa), Lišák a Baron z Hopsapichu (Divadlo v Celetné - Spolek Kašpar), Tři sestry (Dejvické divadlo), Romeo a Jana (Divadlo v Řeznické) a Tanec na konci léta (Slezské divadlo Opava). Vedle toho spolupracovala také s kapelami Cymbelín a Jablkoň.

Rok 2003 přinesl Radůze ocenění v podobě tří sošek zlatých Andělů, které jí udělila Akademie populární hudby v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk & Country. Její album ... při mně stůj bylo oceněno Zlatou deskou. V roce 2004 získala Radůza ocenění v anketě Český slavík jako Skokan roku. Od té doby vydala Radůza další alba, která se nejen dobře prodávala, ale byla také ceněna kritikou.

Zpěvačka se objevila také ve filmu Kráska v nesnázích (2006) režiséra Jana Hřebejka. O rok později vyšel záznam jejího koncertu nejen na CD Vše je jedním, ale rovněž na DVD Půjdu, kam chci, které režírovala Olga Špátová. DVD je přitom doplněno dokumentem a řadou bonusů. Jde o velmi zdařilý počin, protože Radůzina největší síla je právě v živém vystupování.

raduza v kromerizi

 

Do Kroměříže dorazí Radůza společně s doprovodnou kapelou ve složení Josef Štěpánek (kytary), Jan Cidlinský (baskytara, housle) a David Landštof (bicí). V koncertním repertoáru budou písně notoricky známé z ocěňovaných alb …při mně stůj nebo V hoře, ale i novějších – Miluju vás, Ocelový město či poslední, z roku 2014, Gaia. To se také velice záhy dostalo na špičku prodejního žebříčku, který sestavuje IFPI a na předních místech se drží doposud.

Jan Dušek, Robert Rohál

Foto archiv autorů

www.dk-kromeriz.cz

http://www.raduza.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Jak komunikovat podle Barbary Berckhan
ImageNa začátku ledna vyšla v nakladatelství Portál populárně-psychologická příručka. Autorkou je německá pedagožka, trenérka komunikace a kouč mezilidských vztahů Barbara Berckhan, která předává svoj...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

“Co jsem já?” ptá se robot

altFilm Já robot znázorňuje velmi povedenou vizualizaci ne příliš vzdálené budoucnosti. Pokud máte rádi technologie a fascinuje vás umělá inteligence, pravděpodobně si pokládáte celou řadu otázek, na které se odpovídá neradostným způso...