Orgie světem hýbou aneb Orgy a jejich novinka Talk Sick

Orgie světem hýbou aneb Orgy a jejich novinka Talk Sick

Tisk

orgy 200Americká elektro rocková kapela Orgy před pár lety vstala z mrtvých a místo plnohodnotného alba se nás tento rok rozhodla oblažit hned dvěma EP, Talk Sick a Enthropy. Jak si vedou s prvým jmenovaným a jestli stále platí za vizionáře, či plagiátory, se dozvíte, když se začtete do recenze.

  Historie kapely spadá už do roku 1994, kdy se vykrystalizovala základna pro vznik této formace. Upsali se vydavatelské firmě a vydali tři studiovky: Candyass (1998), Vapor Transmission (2000) a Punk Statik Paranoia (2004). Po vydání poslední desky to šlo z kopce, až v roce 2005 vyhlásili pauzu. O pět let později začal zpěvák Jay Gordon usilovat o vzkříšení kapely. Z původních členů zbyl jen on; noví členové jsou tací: Carlton Bost – kytara, Nick Speck – basa, Creighton Emrick – kytara a syntetizér, Bobby Amaro – bicí a perkuse.


Orgy zažili slávu a byli chváleni za hudbu, jež překonávala žánry – vždyť sami sebe označují jako „death pop.“ Jejich hudba se dá popsat jako umně smíchaná kombinace elektronických zvuků a perkusí, náladových melodií a jemného hlasu s drsnými texty zpěváka Gordona. Za ty roky získala kapela svůj jedinečný zvuk a v nemilosrdném byznysu dokázala přežít, sic vedena pouze umem zpěváka a frontmana v jedné osobě.

orgy band

 


Ve dvaceti pěti minutách uslyšíme sedm vychytaných svěžích písniček v elektronickém hávu. Jednoznačně bych vypíchla úvodní eponymní song, který reprezentuje vše, čím kapela byla, ale i to, jak je na tom dnes. Velmi chytlavá a taneční, přesto zasněná atmosféra – to vše na vás vybalí. I textově jsem v ní našla zalíbení: Move a little closer / Listen to the clock tick / Tell me if you want it / Yeah, I can make you talk sick. Ze Spells na mě dýchl závan minulosti, ale oproti ostatním skladbám na mě působí celkem staticky. Ještě mě chytla Suck It, hutnější a silnější písnička, která je provokativní a po textové stránce si nebere žádné servítky. Naopak, příliš mě neoslovila G Face, která mi přišla únavná a otravným, budíku podobným, zvukem na začátku mě odradila.
Orgy dokázali vychytat vhodnou dobu na vydání reunionových EPéček. Tato doba přeje elektronicky laděnému lehkému popíku s ostrými texty.  Úderné melodie, staromilský orgastický zvuk kapely a lehkovážná vokální linka se hodí pro všechny, co rádi vymetají diskotéky, tak i pro ty, kteří dávají přednost rádiovější, přesto krapet odlišné a jiné, hudbě.


Název nosiče: Talk Sick (EP)
Interpret: Orgy
Žánr: „death pop“, elektro rock pop
Skladby: 01.  Talk Sick, 02. Spells, 03. Suck It, 04. Come Back, 05. Wide Awake and Dead, 06. G Face, 07. Monster In Me
Stopáž: 25:12
Vydavatelství: kapela
Hodnocení:  75 %
Zdroj foto: internet

http://orgymusic.com/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lubomír Mülller: „Dětství žije ve mně.“

lubomir muller 200Obrázky času Lubomíra Müllera jsou královstvím vzpomínek. Ano, každý snad rád vzpomíná a vybavuje si příjemné chvíle, které prožil. Málokdo se drásá něčím smutným, ošklivým. I věci nepříjemné si přikrášlí, protože pak může jít dál. Do...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Temný oheň – krypta zrušeného kláštera vydává nebezpečné tajemství

temny ohen bbart 200Na pulty knihkupectví se tentokrát v brožované podobě vrací úspěšný detektivní román Temný oheň (Dark Fire, 2004, česky 2009), jehož autorem je britský spisovatel C. J. Sansom. Reformistický práv...

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...