Šest stop pod zemí se budete bát krypty zla

Šest stop pod zemí se budete bát krypty zla

Tisk

SFU 200Na death metalové scéně existuje jen pár kapel, které ji vystihují v pravém světle a formují její život, její směřování. Mezi takové patří i jedni z veteránů tohoto žánru, neohrožení Six Feet Under, kteří nám v květnu naservírovali již jedenáctou studiovku. Je libo ochutnávku?

 

Hovořit o minulosti kapely by vydalo na samostatnou knihu. Řeknu jen, že SFU začali jako vedlejší projekt vokalisty Cannibal Corpse Chrise Barnese již v roce 1993. A v rozmanitých sestavách fungují dodnes – společným jmenovatelem je zpěvák. Diskografie čítá 11 kousků: Haunted (1995), Warpath (1997), Maximum Violence (1999), True Carnage (2001), Bringer of Blood (2003), 13 (2005), Commandment (2007), Death Rituals (2008), Undead (2012), Unborn (2013) a Crypt od the Devil (5. května 2015).


Sestava na živáky je následující:  Chris Barnes – zpěv, Steve Swanson – kytary, Jeff Hughell – basa, Marco Pitruzella – bicí. Studiová sestava je jiná; zpěvák + členové kapely Cannabis Corpse, tedy: Chris Barnes – zpěv, Phill Hall – basa a kytary, Josh Hall – bicí, hlavní kytara Brandon Ellis. Navíc hosté: Ray Suhy v Open Coffin Orgy a Rebecca Scammon v Break the Cross in Half.
Otvírák mě vrátil do dob dávno minulých. Největší peckou je však návyková Open Coffin Orgy, která je bezesporu death metalovou hitovkou! Posoudit to můžete při zhlédnutí videoklipu:



 Broken Bottle Rape zahraje na temnější notu, jde o umně vystavenou písničku s překvapivými kytarovými vyhrávkami. Nespadá tím však do kytarového klišé, ale osvěžuje hutnou píseň. Break the Cross In Half mě taktéž mile překvapil svou skladbou, ačkoliv je mi jasné, že mnozí můžou vytýkat Barnesovi jeho strnulost, co se týká vokálního projevu. Těmto lidem povím jedno – v death metalu nemůžete fistulí zpívat o kytičkách a lásce. V Lost Remains na mě osobně bylo kytarového šumění až moc, ale proti gustu žádný dišputát. Slit Wrists předvádí možnosti rychlosti v tomto žánru, přesto dokáže posluchače zaujmout i svou kompozicí. Stab mi přijde trochu překombinovaný, hutný, valivý lomoz. Líbivý začátek předvedla předposlední skladba, jež se zvukem experimentuje asi nejvíce. Závěr byl jako celé album – hutný, výživný a chutný!

SFU cover


Na jedenáctou studiovku jsem byla strašně dlouho natěšená, jelikož kvalita produkce, zvuku i písní z posledních dvou alb mě jednoduše nadchla (a to i přesto, že obzvlášť na první dvě alba nedám dopustit). Crypt of the Devil zcela jistě splnila má očekávání, ba je i předčila. A doufám, že tomu tak bude i ostatních fanoušků této kapely, potažmo tohoto nedoceňovaného žánru.

Název nosiče: Crypt of the Devil
Interpret: Six Feet Under
Žánr: death metal
Skladby: 01.  Gruesome, 02. Open Coffin orgy, 03. Broken Bottle Rape, 04. Break the Cross In Half, 05. Lost Remains, 06. Slit Wrists, 07. Stab, 08. The Night Bleeds, 09. Compulsion to Brutalize, 10. Eternal In Darkness
Stopáž: 36:59
Vydavatelství: Metal Blade Records
Hodnocení:  93%


Zdroj foto: internet

www.metalblade.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Seznamte se s richhikingem


jak jsem stopoval letadlo 200Nedávno vyšla v edici Bizbooks zajímavá knížka s poutavým názvem Jak jsem stopoval letadlo. Její autor, Stanislav Gálik s tímto tématem také objel republiku se sérií přednášek, protože rozhodně má co předa...

Divadlo

Kulturní tip: Triptych Together Alone poprvé 18. července v PONCI

Together Alone Lost4 foto Vojtech Brtnicky nahled (2)Pražské divadlo PONEC 18. července od 20 hodin uvede v předpremiéře triptych Together Alone ukrajinské umělkyně Yany Reuto...

Film

Filmová sezona začíná

Filmova sezona perexV první polovině letošního října se v Praze doslova souběžně odehrají dvě filmové přehlídky: jednak LA PELÍCULA (ve dnech 6. – 8. 10.) zaměřená na španělsky mluvené filmy, jednak BE2CAN (ve dnech 5. – 12. 10.) přibližující díla ...