Helena Vondráčková a David Deyl opět spolu na jednom pódiu

Helena Vondráčková a David Deyl opět spolu na jednom pódiu

Tisk

david helena 200První duet Kousek tvého já spolu natočili před jedenácti lety, ale na koncertním jevišti se potkali teprve až před třemi lety u příležitosti impozantního turné Heleny Vondráčkové. Tehdy si přizvala jako hosta mladého zpěváka Davida Deyla, čimž začala jejich spolupráce. Pak spolu natočili duet Čas dál nech spát, vystoupili na dalších koncertech. Teprve potom David napsal napsal písničku Máš sílu vstát pro Helenino řadové album Touhy.  A letos, jak vidno, spolupráce pokračuje. Probíhají další společné koncerty...

Bylo to letos 31. března, kdy v sále Grandhotelu Pupp v Karlových Varech vystoupil David Deyl za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice za řízení Marka Štílce. A byl to prý jedinečný zážitek slyšet písně v poněkud jiném aranžmá. Už předtím totiž zpěvák s tímto tělesem spojil svůj um a výsledkem bylo jeho třetí a stále ještě aktuální album V ozvěnách.

david helena 1


Na programu gala koncertu v karlovarském Puppu byl tedy klasický crossover a zazněly všechny zásadní písně hlavní pěvecké hvězdy, přičemž v roli exkluzivního hosta vystoupila Helena Vondráčková. Kromě duetu s Davidem Deylem zazpívala blok svých nejznámějších písní. Úspěch byl zaručen a publikum opět ocenilo, že ti dva k sobě jdou.



"Byla jsem samozřejmě potěšena pozváním do Davidovy show už jenom proto, že si ho jako zpěváka, skladatele a milého kolegy nesmírně vážním. Pokládám ho za velice talentovaného zpěváka a skladatele, o kterém ještě uslyšíme," nechala se slyšet Helena Vondráčková, která si zase mladého zpěváka pozvala jako hosta do své "narozeninové" koncertní show v Praze. Ta proběhne 13. června v Paláci Žofín.

david helena 2


Na jednom jevišti si spolu zazpívají také 17. července v Třeboni, ale dost možná se potkají i na nějaké další akci či natáčení. Není přitom vyloučen ani nový duet, který by byl už třetím v pořadí. Prozatím spolu natočili dva - Kousek tvého já a Čas dál nech spát. První vyšel na Helenině kompilaci duetů Rendez - vous (2004), druhý jako bonus na její trojcédéčkové platinové edici Helena (nejen) o lásce (2012).



I když se oba zpěváci znají dohromady jedenáct let, ta pravá spolupráce začala teprve až před třemi lety, což potvrdil i David Deyl: "V roce 2004 jsem ve studiu Dana Hádla nazpíval s Helenkou duet Kousek tvého já. Pak následovala dlouhá pauza a až Zdeněk Brouček ze Supraphonu mne Helence znovu představil a Martin Michal mě vzal na její jubilejní turné. Během více než šedesáti vystoupení jsem měl možnost Helenku poznat nejen jako výborného interpreta, ale i jako člověka. Obdivuji její pokoru, skromnost a stálou energii, kterou oplývá."

david helena 3


Zatímco "veteránka" Helena Vondráčková působí na scéně neuvěřitelných padesát let, v případě Davida Deyla, který má na svém kontě tři alba, to není ani deset let. Přesto si spolu rozumějí, dobře se jim spolupracuje na jevišti i v nahrávacím studiu. David navíc nepochybně vystihl  Helenin naturel, což se projevilo působivou baladou Máš sílu vstát, která Heleně padne jak ulitá. Dokázal tím, že umí napsat hit nejen pro sebe.


"Faktem je, že píši hlavně pro sebe," přiznává mladý hitmaker. "Protože to je nejjednodušší a nejpřirozenější. Je ale pravda, že jsem napsal pro Helenu píseň Máš sílu vstát, která má úspěch. Dokonce na tuto píseň vzniká už i německý text."


Foto:  archiv Roberta Rohála a Ivety Vartové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hellboy číslo 6 uzavírá s Podivnými místy jednu kapitolu

hellboy6 200Nakladatelství Comics centrum vydalo v únoru druhé upravené vydání Hellboye s pořadovým číslem šest a lákavým názvem Podivná místa. Poslední Mignolou kreslený díl přináší dva temné příběhy a ukazuje, jak komplexní je svět kolem Hellboye.

...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Luxusní obrázky z Barrandova

kniha barrandov popelka perexNa trhu jsou velké obrázkové knihy věnované filmovému studiu Barrandov, filmům, které tam vznikaly, i jejich tvůrcům.  Sepsal je Pavel Jiras. Vesměs se nazývají BARRANDOV, opatřeny doprovodným...