Karel Deniš: Petr Muk (Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já))

Karel Deniš: Petr Muk (Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já))

Tisk

Petr muk 200Tak toto se mi asi ještě nestalo. Napsání recenze jsem řadu dnů odkládala, protože jsem se bála, že slovem zhroutím ten křehký pocit, který jsem z četby měla.  Petr Muk, legenda, která zůstane navždy mladá, která za sebou nechala písně plné těch nejniternějších emocí. Muž, který do své tvorby investoval své city, svou nemoc, své emoce. Dnes má na facebooku na 80.000 fanoušků a kdo znal i jeho jinou než pouze rádiovou tvorbu, musí pokleknout před hloubkou jeho vlastní tvorby.


Knihu napsal jeho přítel, Karel Deniš, hudební publicista a producent. Byl to muž, který byl jedním z těch, jež mu stáli po boku při jeho profesní tvorbě.  Je úžasné, jakým poetickým stylem, o Petru Mukovi píše. Strhující, ladný, pro náročného čtenáře je to i úžasný stylistický čtenářský požitek. Způsob, jakým Karel Deniš probíral Petrův život v jednotlivých citlivě volených kapitolách, je tím, co se mi v duši stavělo křehce jedno na druhé. A nyní mám obavu, že ať o této knize napíšu cokoliv, prostě to zkazím.


Pokusila jsem se tedy odložit svůj tichý a pokorný obdiv k temné charismatické hloubce hlasu Petra Muka, který mi jde až do hlouby duše a kostí…. A odložit i soucit s jeho krutou nemocí, díky níž složitě hledal cestu životem a bolestně ji občas nezvládal. Nemocí, díky které se možná stal kým se stal… a nemocí, která mu současně vzala možnost dál pokračovat. Kniha je pouze důkazem o tom, jak smysluplnou uměleckou cestou tento muž měl, jak se vyvíjel z dob Oceánu až po jeho vlastní sólovou dráhu a jeho duši, kterou si vyzpívával v nových muzikálech. Každý z jeho fanoušků má jistě v sobě jedno jediné, co ho vzalo za srdce. Pro mne to je jeho Adonai…  nebo jedna z mála známých písní, která snad ani v rádiích nebyla hrána. Lásku poznáš jizvou, když jsem postupně pronikala jeho tvorbou, která nebyla tak komerční, bylo to jako otevřít pokladnici s pokladem. Jak jen tohle mohlo zůstat skryto?

Petr muk


Podobná je i tato kniha Karla Deniše. Otvírá pokladnici, ve které je směs života tohoto charismatického zpěváka a vlastních názorů muže, jež mu stál poblíž. Nepíše o něm pateticky, ale reálně. Tak, že vám často vžene slzy do očí jen prostými fakty, odrazem, jaký Petr Muk byl.  Ale pravda, i se pousmějete, třeba nad jeho úvahou, proč měl Petr Muk takový úspěch u žen. Zajistila mu to prý malá stopa ženských rysů v obličeji, starodávný to recept na úspěch u opačného pohlaví… Kniha, jež dá čtenáři dojem, že když člověk nepozná štěstí, má těžký život, i tak jeho život má význam. Hluboký význam.


A třešničkou na dortu jsou fotografie, od jeho dětství až po poslední profi sérii jeho obrázků. Jak zrála jeho tvář, jak se do ní vtiskoval jeho život. A jak plné a hluboké jsou jeho poslední fotky…


„Stihl toho hodně nebo málo? Mohl snad udělat víc, kdyby neměl psychické problémy, nebo by naopak přesně z týchž důvodů nesvedl vůbec nic?“


Karel Deniš  (1952) Vystudovaný právník, ale v posledním čtvrtstoletí především hudební publicista a producent. Zklamání pro muzikálně aktivní předky, neboť se – po marných pokusech o kloudné hraní na housle a kytaru – od konce šedesátých let věnoval tanečním a později poslechovým diskotékám s repertoárem zcela neklasickým. Životní a profesní pohyb mezi rodnou Prahou a rodinným Táborem ho postupně propojil s řadou muzikantů, jimž se snažil různorodě prospět. Po roce 1990 spolupracovník české pobočky londýnské gramofonové firmy Mute Records, nyní deset sezón v v pozici šéfproducenta Supraphonu. Vedle kibicování do tvorby a koncertování rozličných rockových a popových sdružení i sólistů přeložil z angličtiny knihy o kapelách Queen a Doors, publikoval články v různých hudebních časopisech a moderoval v rádiích. Mnohaleté a mnohačetné kontakty s Oceánem, Shalomem a Petrem Mukem byly jeho nejintenzivnějším přímým podílem na jejich pozoruhodném ohlasu a úspěchu.


Autor: Karel Deniš
Název: Petr Muk, Oceán, Shalom, Slavíci On (a já)
Vydalo: nakladatelství XYZ, 2015
Hodnocení: 100%

Zdroj foto: www.xyz-knihy.cz 


www.xyz-knihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dejte šanci poezii

7x7-poetickych-zastaveni200Český prozaik, básník a dramatik Jiří Raichl dal dohromady básnický sborník s názvem 7 x 7 poetických zastavení. Stojí za to?

 

...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

Nakupujte u odborníků, chcete-li spolehlivě odejít ze života

obchod pro sebevrahyZejména animovanému filmu se daří v groteskní poloze šířit mnohdy šokující morbidity, které by v hraném filmu sotva prošly - a francouzští tvůrci se tímto směrem rádi vydávají. Už od pradávné (a stále roztomile strašid...