Od Hašlerova zpěvníku přes pražské hospody až do Paříže…

Od Hašlerova zpěvníku přes pražské hospody až do Paříže…

Tisk


slape200Několikanásobný křest se konal v pražském Baru Divadla U Hasičů. Pokřtěn byl nejen dvousvazkový Zpěvník Karla Hašlera, doplněný o CD s jeho písněmi, který vychází k 75. výročí tragického úmrtí tohoto génia české písničky. Pokřtěno bylo i CD kapely Patrola Šlapeto a videoklipy Pozdního sběru.

 


„Zpěvník jsme dávali dohromady dva roky, najdete tam 324 písní, z nichž 270 napsal Karel Hašler sám, na 44 se autorsky podílel, osmkrát otextoval známé melodie a dvě písně inspiroval,“ řekl Radan Dolejš ze skupiny Patrola Šlapeto. Zpěvník obsahuje i deset autorových básní z let 1918–1940, řadu neznámých fotografií a dokumentů ze soukromých archívů, kompletní soupis autorova díla a životopis v datech. „Mám rád systematičnost, katalogy, proto jsem rád, že vychází zpěvník, který obsahuje mnohé z toho, co Karel Hašler napsal,“ řekl herec Jaromír Nosek.
O Karlu Hašlerovi se ve svazcích v různých souvislostech rozepsali Přemysl Rut, Gustav Oplustil, Gabriel Goessel a Radan Dolejš. Přílohou zpěvníku je CD Hezká vzpomínka, na které písně Karla Hašlera nahrála a nazpívala skupina Patrola Šlapeto a s ní i řada hostů, jako Josef Zíma, Václav Postránecký, Jiří Lábus, Monika Absolonová, Richard Tesařík, Jiřina Jirásková, Petr Muk, Karel Zich a další. „Na cédéčku jsme pracovali jedenáct let,“ řekl Dolejš.

slape7


Mapování historie pražských hospod
Pokřtěno bylo i CD Mým domovem ztichlá je putyka skupiny Patrola Šlapeto. „Také hospody jsou naším koníčkem,“ podotkl Dolejš. Jedná se o druhou část trilogie CD skupiny Patrola Šlapeto, mapující historii pražského folklóru – tentokrát právě pražské hospody. (První CD Průvodce starou Prahou písněmi Karla Hašlera "Praha-srdce Evropy"). Tentokrát jde o kolekci nejslavnějších hospodských písní z dob, kdy se v Praze začalo zpívat česky, tedy v polovině 70. let 19. století. Cédéčko obsahuje letáček, kde jsou staré hospody zachyceny.

slape78


Oceněno bylo i CD Jury Pařeza a skupiny Pozdní sběr Pohlednice z Paříže, které získalo Zlatou desku. Pokřtěny a promítnuty byly dva videoklipy Pozdního sběru: Pohlednice z Paříže a Kdybych byl španělský král. Následoval společný koncert skupin Patrola Šlapeto a Pozdní sběr, který byl první z jarního turné po českých divadlech. Termíny dalších koncertů: 15. dubna – Tábor, Divadlo Oskara Nedbala, 16. dubna – České Budějovice, DK Metropol, 17. dubna – Český Krumlov, Městské divadlo, 28. dubna – Kutná Hora, Tylovo divadlo, 13. května – Příbram, Divadlo Antonína Dvořáka. Začátky vždy v 19 hodin.
 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Kopřivová: „Letošní rok patří stolním hrám, a proto věříme v úspěch titulů ‚Kouzla Vánoc‘ a ‚Jak to tenkrát bylo?‘“

monika koprivova 200Monika Kopřivová vytváří podnětné a neokoukané dárky pro celou rodinu. Začalo to právě před devíti lety, když dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti vydané v malonákladu. To jí vnuklo myšlenku, že by j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Skála je román, který je zosobněním přívlastků MIMOŘÁDNÝ, JEDINEČNÝ, STRHUJÍCÍ

Skala 200Skála je prvním románem trilogie odehrávající se v autorově rodném Skotsku. Čtenáři na román z tohoto prostředí dlouho čekali a Peter May jim jejich očekávání splnil na dvě stě procent. Napsal děs...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Nemám Vánoce rád a Silvestr přímo nesnáším, říká režisér Zdeněk Troška

zdenek perexI když v poslední době slavil v kinech úspěchy s komediemi nebo pohádkami, filmografie Zdeňka Trošky má přece jenom rozmanitější žánrový rozměr. Patří tam třeba historický film Poklad hraběte Chamaré nebo kom...