Kronika jazzu - pro ty, co to s jazzem myslí vážně

Kronika jazzu - pro ty, co to s jazzem myslí vážně

Tisk

JAZZ200Nebojte se, název recenze je trochu nadnesený. Chce především říct, že představovaná kniha je opravdu kvalitní a najdete zde všechny důležité informace, osobnosti, milníky, a to vše úhledně ozdobené bohatým fotografickým materiálem.

 

Po mnoha letech, kdy jsem sama navštěvovala hodiny Dějin jazzu, kterými nás provázal jazzový trumpetista Jan Přibil, jsem opravdu zajásala, když jsem zjistila, že na český trh doputuje Kronika jazzu. Velká tlustá kniha plná informací, které jsem si „jen" zopakovala, ale objevují se v ní takové detaily, o kterých jsem netušila nebo je v návalu dalších informací zapomněla.

Jazz byl od svých počátků spojován se sexem a alkoholem, později drogami. V dobrých rodinách nebylo záhodno se do jazzu zaposlouchat. Trvalo desítky let, než ho lidi začali brát vážně a bez předsudků. V jeho historii zaznamenáváme i období, kdy byl považován za plně intelektuální hudbu (jaký odklon od jeho začátků), které se může věnovat jenom hrstka vybraných.

Kniha je chronologicky seřazená podle let a událostí v nich. Můžete číst krátké zprávy z jazzového světa (například o zákazu hraní amerických hudebníků v Británii), které jsou dost podrobné, ale vše  můžete srovnat se světovými událostmi. Zařazeny jsou i některé milníky z české historie - nevím, zda už byly v originále, nebo jsou doplněny díky překladatelce.

jazz

 

Větší prostor pak dostávají jazzové osobnosti nebo styly, vše doplněno kvalitním a atraktivním obrazovým materiálem. Můžete se také těšit na citáty významných muzikantů, obvykle směrem k jejich kolegům. Pokud se v hudbě úplně neorientujete, nemusíte se bát, poslouží vám přidaný slovníček.

Co bych ještě ráda vyzdvihla je to, že v publikaci jsem nenašla žádné gramatické chyby, natož překlepy, což je v poslední době v české produkci docela zázrak (nebo prostě nemám štěstí?). V Česku je jazz na vzestupu. Otevírají se jazzové programy na akademiích umění, jazzové kluby rostou jako houby po dešti a kvalita je vysoká, vůbec se nemáme za co stydět. Můžeme jen čekat, kdo se podívá na naši současnou jazzovou scénu a bude se věnovat její historii.

Kronika jazzu/The Chronicle of Jazz
Autor: Mervyn Cooke
Žánr: encyklopedie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2016
Počet stran: 272
Hodnocení: 90 %                 Zdroj foto: www.bux.cz
https://www.bux.cz/knihy/175393-kronika-jazzu.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Senić: „Posluchačům vážné hudby přeji, aby v ní vážně objevili její nesmrtelnost!!!“

senic perexTentokrát vám přinášíme rozhovor s velmi příjemnou dámou, vokalistkou Pavlínou Senić. Jak pečuje o své zlato v hrdle, jak si rozumí s manželem Tomášem Úlehlou a jaká je matka? V tomto rozhovoru se dozvíte plno dalších zajímavých věcí… 

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak meditovat

JakMeditovat perexZcela jiný pohled na meditaci nabízí tato americká autorka. Není ledajaká, je to buddhistická mniška, která mimo svou publikační činnost pracuje jako učitelka v klášteře Gampo Abbey v kanadské provinci...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.