Májové metalové okénko

Májové metalové okénko

Tisk

mo hellyeah200Měsíc květen je už za námi, ale pojďme se ohlédnout za tím, co se událo ve světě metalových celebrit a těžkotonážní hudby. Máme tu pořádný nášup klípků, ale i informace o chystaných projektech, studiovkách a další zajímavosti.

 

 

V půli května vyšlo německým thrash metalovým legendám Destruction desetiskladbové album Under Attack. Jako ochutnávku tu máme klip k eponymní skladbě.

Frontman polských Behemoth, Adam Nergal Darski, pracuje na svém sólovém projektu, avšak podle svých slov neočekává, že se fanouškům jeho domovské kapely bude líbit. „Některým se bude líbit, protože jsou otevření novým věcem, ale já to dělám proto, že jsem svobodný umělec a můžu si dělat, cokoliv chci. To pro mě znamená svoboda a to pro mě znamená být umělcem,“ dodává.

Joey Jordison, bývalý bubeník věhlasných Slipknot, pořád něco vymýšlí. Jeho nový projekt nese název Vimic a patří do něj zpěvák Kalen Chase Musmecci a bývalí Jordisonovi kolegové z jeho předešlé kapely Scar The Martyr: kytarista Jed Simon, basák Kyle Konkile a klávesák Mattthew Tarach. Tato sestava už dokončila práce na debutu Open Your Omen, které má vyjít ještě tento rok. Na video k písničce Shee Sees Everything mrkněte tady:

Počátkem června vyšla novinka kapele Hellyah, již pátá atudiovka, fošna Unden!able, ze které si můžete pustit videoklip Human:

Moderní metalové uskupení Carnifex z Kalifornie vydá 5. srpna své již šesté album, které ponese název Slow Death. Bude obsahovat deset vypalovaček kapely, která funguje desátým rokem a která zasekla drápky i v naší zemi. Videoklip k písničce Drown Me In Blood máte zde:

V květnu jsem se nejvíc těšila na novinku ze stáje Devildriver – šesté album s všeříkajícím názvem Trust No One. Jedná se o následovníka studiovky Winter Kills z roku 2013 a už teď můžu říct, že čekání se vyplatilo!

Máme tu i zprávy z Norska: kapela Immortal, která nyní sestává pouze z kytaristy Demonaze a bubeníka Horgha, hlásí, že dokončila práce na psané svého devátého studiového alba. Immortal se v roce 2014 rozkmotřili se zpěvákem Abbathem, následovaly právní tahanice o jméno a značku, kterou nakonec mají právo používat právě dva prve zmínění pánové. Abbath si šel vlastní cestou a založil kapelu, která nese jeho jméno, respektive umělecký pseudonym. Jak se dají tyto kapely porovnat, to se ukáže, až světlo světa spatří právě nová studiovka Immortal.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bydlím na vesnici v domku se zahradou. A to musí být moje hobby ať chci nebo ne, říká herečka Eva Daňková

eva dankova200Během let jsem viděl herečku Evu Daňkovou na scéně Městského divadla ve Zlíně minimálně v patnácti velkých rolích. I když hrála v české klasice a titulech světového repertoáru, obdivoval jsem její civilní projev a schopnost výstižné char...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Chcete se bát? Linda Greenová: Před pikolou za pikolou

 

pred pikolou za pikolou 200

V říjnu vydalo nakladatelství Bookmedia první román britské autorky Lindy Greenové v naší zemi, Před pikolou za pikolou. Připravte se n...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...