Pain po pěti letech hlásí Coming Home

Pain po pěti letech hlásí Coming Home

Tisk

pain coming 200Pain, původně pouze projekt švédského multiinstrumentalisty Petera Tägtgrena, dávno zastínil jeho domovskou kapelu Hypocrisy a nyní nám díky vydavatelství Nuclear Blast servírují nový materiál, desku Coming Home. Jak se návrat po pěti letech povedl?


Kapela Pain je dítětem Petera Tägtgrena a její vznik jde až do roku 1996, takže letos slaví 20 let na scéně! Od začátku mělo jít o projekt, který míchá nejenom tvrdou metalovou hudbu, ale taky prvky elektronické hudby a přesně to styl Pain dokonale vystihuje. Jedinou stálicí je zakladatel kapely, který si všechno dělá sám – jak vokály, tak ostatní nástroje. Na turné ale kapelu samozřejmě má.
Za dobu své existence vyšlo celkem osm regulérních alb: Pain (1997), Rebirth (1999), Nothing Remains the Same (2002), Dancing with the Dead (2005), Psalms of Extinction (2007), Cynic Paradise (2008), You Only Live Twice (2011) a Coming Home (9. 9. 2016).
Album jako celek mi přišlo celkem nesourodé – na jednu stranu tu máme opakování zajetých procesů u rychlejších skladeb, na stranu druhou snahu o modernu a zajímavý mix u písní pomalejšího rázu. Až do country laděný rozjezd úvodní písničky byl nečekaný, ale neposadilo mě to na zadek. Ostatně to ani skladba druhá Call Me, kde hostuje v naší zemi tolik oblíbený zpěvák Sabaton Joakim Brodén, jehož ryčivé „R“ mi rve uši. Písnička vyznívá jako nějaký zábavový cajdák, koneckonců, podívejte se na videoklip:
{youtube}Ml4iBTfoplY{/youtube}
Favoritem na desce je poměrně jednoduchá a pomalejší písnička A Wannabe, která má příjemné tempo a chytlavý text (Can you feel that you are living it? Or do you wanna be a wannabe a, be the real thing). I v tomto případě můžete omrknout klip:
{youtube}0-zYQH9fXkU{/youtube}
Nejsilnější vliv předešlých alb cítím v písni Pain in the Ass, která má asi největší grády. Nejkratší (3:43) Black Knight Sattelite se honosí kreativním úvodem, ale poté sklouzne do průměru a člověk má pocit, že tohle už někde slyšel. Eponymní písnička s rockovým začátkem á la Green Day šokovala poklidným pomalým tempem a možná i díky němu tak vynikla. Epický song o stárnutí a hudebních průmyslu. Elektro-kolotoč přináší rocková rádiovka Absinthe_Phoenix Rising, kde mi Peter trošičku připomíná zpěv Ozzyho Osbournea. Hutnějšího zvuku se dočkáme v pochodovce Final Crusade. Pain v netradičním kabátku, tj. předposlední skladba, kde jsou nám jako netradiční zpestření servírovány ženské árie. Album uzavírá nejdelší (4:46) flák Starseed. Kdybych nepoznala zpěv, ani by mě nenapadlo, o jakou kapelu jde. Pomalejší písničky prostě Pain sednou.
Na Pain se mi moc líbí a nejvíc na nich oceňuji fakt, že se pořád vyvíjejí a posunují hudební hranice, míchají styly a nebojí se toho. Transformují se a zkouší, co jim sluší a reagují na nové hudební trendy. To sice ne vždy dopadne dobře, ale přesto zůstávají sví. A to vše díky mozku Tägtgrena. Pokud se vám elektro metal líbí a nemáte s Pain zkušenosti, není nic jednoduššího, než odbočit z rutiny a pustit si tuhle kapelu. Fanouškům kapely doporučuju a garantuju, že vás opět překvapí něčím novým.

pain coming 2


Název nosiče: Coming Home
Interpret: Pain
Žánr: elektro metal
Skladby:  01. Designed to Piss You Off,  02. Call Me, 03. A Wannabe, 04. Pain in the Ass, 05. Black Knight Satellite, 06. Coming Home, 07. Absinthe-Phoenix Rising, 08. Final Crusade, 09. Natural Born Idiot, 10. Starseed
Stopáž: 41:21
Vydavatelství: Nuclear Blast
Hodnocení:   85 %
Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Postapo z válkou zničeného Ruska

Stanoviště 200Autor kultovního Metra Dmitry Glukhovsky přichází s další knihou Na stráži. Jedná se o první díl série Stanoviště, která v mnohém připomíná i jeho předchozí tvorbu.

...

Divadlo

Kniha džunglí ožívá na prknech Divadla Kalich

200divSlavný příběh Rudyarda Kiplinga o lidském mláděti Mauglím, kterého vychovala džungle, se stal dobrým tahem a námětem pro muzikálovou verzi, kterou do hudební podoby přepracovali Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová.

...

Film

Život v extrému. Do kin míří celovečerní dokument Karlos o gladiátorovi Vémolovi

Karlos - TEASER PLAKÁT

Dvojice režisérů Michal Samir a Šimon Šafránek právě dokončuje celovečerní dokument o jednom z fenoménů dneška Karlosovi Vémolovi. Film s výmluvným názvem Karlos má ambici odhalit, jaký...