Polští death metalisté Decapitated přinášejí Anticult

Polští death metalisté Decapitated přinášejí Anticult

Tisk

decapited200Osobitá polská death metalová kapela Decapitated bývá často podceňována a opomíjena, ale třeba jí s novým albem Anticult přinesou štěstí sedmičky. Svou sedmou desku totiž vydali 7. 7. 2017 a  jestli máte rádi technický, ale melodický death metal, proč nesáhnout po produkci zrovna našich sousedů?

 

 

 

Polská kapela Decapitated se dala dohromady už v roce 1996 v Krosnu, kdy ji založila parta mladých nadšenců (mozek kapely Vogg má teprve 35 let!). Záhy si vydobyli v metalové komunitě respekt díky svému technicky pojatému death metalu. Štěstí jim však nepřálo – v roce 2007 jejich tourbus boural a následkem toho bubeník zemřel a zpěvák upadl do komatu. Kapela to však nevzdala a dala se v roce 2011 znovu dohromady

Funguje s různými personálními změnami v následujícím složení: Wacław "Vogg" Kiełtyka – kytary; Rafał "Rasta" Piotrowski – zpěv; Hubert Więcek – basa a Michał Łysejko – bicí. Za dobu své existence vydali pouze sedm alb: Winds Of Creation (2000), Nihility (2002), The Negation (2004), Organic Hallucinosis (2006), Carnival Is Forever (2011), Blood Mantra (2014) a novinka Anticult (7. 7. 2017).

Když se řekne Polsko, vybavím si národ patriotů a bigotních katolíků. Samozřejmě ale také oblíbené kapely, kterými jsou Behemoth a bohužel o pořádný kus méně slavnější Decapitated. Ráda bych pochválila obálku alba, která perfektně ladí s názvem desky a jež hlásá, že jsme tu každý sám za sebe. Cover art dal dohromady Lukasz Jaszak.

Anticult překvapil poměrně krátkým hracím časem (37:54) s osmi písněmi, ale jako shrnutí dvacetileté kariéry to považuji za promyšlený tah. Texty sepsal zpěvák Rasta a hudbu složil Vogg – který desku produkoval - s pomocí bubeníka. Květnatý začátek úvodní písně Impulse značí, že nejde o další zapomenutelnou death metalovou kapelu. Tady se experimentuje se střídáním temp i různými podkresy, bohužel zpěv se trochu utápí. Naopak v Deathvaluation hraje zpěv prim a celkové zpracování a tempo je na jedničku. Dále tu máme Kill the Cult a já se sama sebe ptám – neslyším budoucí hitovku a favorita živáků? Písnička podle mého gusta, navíc s jasným poselstvím. Další výborně kompozičně zvládnutou skladbou je mnohovrstvá One-Eyed Nation. Anger Line do nás buší od prvních tónů a tady dostává hodně prostoru ukázat své umění právě bubeník. Earth Scar je pořádná klepačka a refrén s čistým zpěvem a lehkým podkresem mě dostává do kolen. Jen kytarové sólo mi tam zrovna moc nesedí, dle mého ubírá na momentu. Podívejte se na videoklip od vyhlášené polské produkční společnosti Grupa13:

Předposlední Never je nejdelší písní na albu se stopáží 6:04. Experimentuje, balancuje jak s technikou, tak s melodiemi a já mám pocit, že na takový typ skladby si člověk musí postupně navyknout. K písni vydali ofiko klip, tak si to můžete otestovat sami:

{youtube}Dzsnunj-5gg{youtube}

Závěrečná a nejkratší (2:50) skladba Amen je (téměř zcela) instrumentální, ale nenechte se mýlit, rozhodně se nejedná o žádnou výplň! Oceňuji, že přinesla zádumčivé tóny i to, jak se postupně vytratila do ztracena.

Většina pravověrných nadšenců death metalu nedá dopustit na ikonické čtvrté album kapely a novější desky odsuzuje, protože nedosahují takové technické vyspělosti.  Ano, Blood Mantra i Anticult sázejí na opakování podobného vzoru, co se týká strukturování skladeb, ale funguje to a stále dokáží překvapit a chytnout posluchače.  Pokud ryzí death metal neposloucháte a třeba vás z něj bolí hlava, zkuste něco melodičtějšího a variabilnějšího. Třeba právě Anticult.

Decapitated1

Název nosiče: Anticult
Interpret: Decapitated
Žánr: death metal
Skladby: 01. Impulse, 02. Deathvaluation, 03. Kill the Cult, 04. One-Eyed Nation, 05. Anger Line, 06. Earth Scar, 07. Never, 08. Amen
Stopáž: 37:54
Vydavatelství: Nuclear Blast
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Merlin Jahodová: „Malování mě zachránilo!“

mer 200Říká, že ve své tvorbě se ráda vyjadřuje spontánně, rychle a podle momentálního rozpoložení. I když se u ní odmala projevoval výtvarný talent, k malování se dostala oklikou – až ve chvíli, kdy se jejímu synovi proměnil život. O to víc si váží daru, který...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Proměny slovenského filmu
ImageČas od času vypadne z univerzit sborník textů věnovaných dokonce i pohyblivým obrázkům. Bohužel se jedná o publikace obtížně sehnatelné, vydavatelé zřejmě nepočítají s tím, že by jejich práce mohly zaj...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Probudím se včera vás udrží v pozoru až do konce
ImageFilmů o mladých a nešťastných láskách či dospívání máme na skladě mnoho. Co takhle se vrátit do minulosti a změnit to, na co nejsme po právu hrdí, a nebo si jen jinak přeplánovat svojí budoucnost. Tak tohle se splnilo hlavnímu hrdi...