Muzeum otevřelo nové expozice a střešní terasu

Muzeum otevřelo nové expozice a střešní terasu

Tisk

muzeum200Tři nové expozice, zrekonstruované vnitřní prostory, ale také nově vytvořenou střešní terasu s unikátním výhledem na hlavní město mohou vidět návštěvníci v Národním zemědělském muzeu v Praze. Za dva roky plánuje muzeum otevřít pobočku zaměřenou na potravinářství v Ostravě, v oblasti Dolních Vítkovic.

 

 

Loni zahájená rekonstrukce muzea na pražské Letné má mimo jiné přiblížit podobu budovy původnímu návrhu architekta Milana Babušky z roku 1937. Celou rekonstrukci se muzeum rozhodlo provést za provozu.

Muzeum1

Sobotka ocenil, že ministerstvo zemědělství věnovalo v posledních letech muzeu intenzivní pozornost. Nové expozice se se snaží zaujmout především mladší návštěvníky.

Muzeum4

Současnou nabídku rozšířily tři stálé expozice. Výstava Voda v krajině má interaktivní formou představit příběh vody.

Expozice Objevovna je určena hlavně školákům a je zamýšlena jako přednáškový a výukový prostor a laboratoř pro pokusy všeho druhu. Nové Gastrostudio je postaveno jako tréninkové místo pro kuchaře a cukráře. Konat by se tu ale měly i kurzy vaření pro veřejnost.

Vyhlídková střešní terasa s výjimečným pohledem na hlavní město nabízí piknikovou louku, která se v budoucnu spojí s expozicí Živá zahrada.

Muzeum2

Do všech poboček zemědělského muzea loni zavítalo téměř 335 tisíc lidí.

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor, zdroj Národní zemědělské muzeum


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy

200litNakladatelství XYZ přináší českým čtenářům další z hororových děl amerického spisovatele Joe Hilla, který si své přední místo mezi autory hororů vysloužil díky románům Černá krabice (Heart-Shaped Box) a Rohy (Horns). Tentokrát se milovníci děsivých příběhů...

Divadlo

Záhada Jablůňkov witch

altČarodějnici, která stojí za ztrácením dětí, nemají jen v Blair. Jedna jí podobná řádí i ve vesnici Jablůňkov. Tu z Blair “jen” mapovali studenti s kamerou v ruce, proti čarodějnici od Jablůňkova byl nasazen detektiv Lupa. Její záhadu rozpl...

Film

Karlovy Vary: lze odmítnout pozvání na slavnost?

KVIFFlogo1Na letošním karlovarském filmovém festivalu bude uvedena řada digitálně restaurovaných filmů, mezi nimi i české podobenství Jana Němce O SLAVNOSTI A HOSTECH. Diváky naprosto přehlížený, ovšem odbornou veřejnosti velebený snímek, v němž se nacházely ...