Poslechněte si Hudbu tvýho fotra

Poslechněte si Hudbu tvýho fotra

Tisk

HTF 200Bluesové uskupení Hudba Tvýho Fotra nyní vydalo CD s živým záznamem koncertu v brněnské Staré Pekárně. Zapomeňte na všechny starosti a poslechněte si tuto jedinečnou hudbu!



Hudba Tvýho Fotra (nebo také HTF Blues Band) se soustředí na chicagskou hudbu ve stylu 50. až 70. let minulého století. Styl je tak ovlivněn americkými bluesmany jako Junior Wells, Buddy Guy, Muddy Waters nebo Howlin Wolf. Kapelu založil Michal Talo v březnu 2015 z vášně k americké folkové hudbě a po několika úspěšných koncertech se ustálili v tomto složení: Michal Talo alias Heřman Hýřil (zpěv, foukací harmoniky), Jan Kasalický (kytara), Petr Vrabec (basa) a Zdeněk Vácha (bicí). Kapela často vystupuje v pražském klubu Blues Sklep a pokračuje i v koncertování mimo oblast Prahy a za hranicemi České Republiky.

HTF 1 Martin Homola

Autor foto: Martin Homola 

S Michalem jsem se seznámila díky nálepce s jeho básní na sloupu ve Zlíně. Od toho už byl krok k recenzi jeho knihy Rok vepře a na základě toho, že jej mám na Facebooku vím také o jeho alter egu Herman Hýřil a tím pádem i o hudebních aktivitách. Tomuto nadanému muži moc fandím a z jejich vydaného CD jsem měla radost. Jedná se tedy o živý záznam obsahující první polovinu dvouhodinového koncertu, který se v září 2017 odehrál v brněnském klubu Stará Pekárna. Cílem desky je přiblížit posluchačům atmosféru a náladu koncertů HTF bandu.

I když jsem se k této muzice cíleně nikdy nedostala a neznám tím pádem originály bluesových velikánů, deska mě moc zaujala. Najdete na ní 9 písniček a jeden mluvený vstup, který posluchače utvrdí v tom, že jde o živou nahrávku s příjemnou atmosférou. Na první poslech mě nejvíce zaujaly písně Come on in this house, která se příjemně táhne a zní opravdu hodně americky nebo rytmicky odměřená Little by Little, kde udávají tempo pěkně slyšitelné bicí. A do hlavy se mi nenávratně zaryla skladba Hi heel sneakers od Tommyho Tuckera (známá také od Elvise Presleyho). Ta totiž musí zaručeně donutit k pohybu a úsměvu i ty největší znuděnce.

HTF 2 Jaroslav Pergl

Autor foto: Jaroslav Pergl

Všechny songy mají ohromnou energii a drive a celkově je tato hudba velmi pohodová a s jasným rytmem. Hlas Hermana Hýřila je čistý, mnohdy originálně akutní a oceňuji také jeho čistou angličtinu. Tato deska HTF Blues Band se stane mým kamarádem na zlepšení nálady, jen tak se neoposlouchá a také se v ní pokaždé dá najít něco nového.

Je dobře, že tady máme uskupení jako je HTF Blues Band, protože z jejich hudby čiší radost a nadšení a také modernizují a vrací do popředí tuto muziku. Doufám, že se mi poštěstí je brzy vidět naživo, což by neměl být problém, protože často hrávají v různých bluesových klubech nejen v naší republice.

Pokud vy ještě nemáte plány na tuto sobotu 25. listopadu a chcete si užít nefalšovaného a veselého blues, zajděte si do klubu Blues Sklep, kde mají HTF Blues Band od 21 hodin koncert spojený se křtem této desky.

HTF 3 Jitka Horazna

Autorka foto: Jitka Horázná


HTF Blues Band: Live at Stará Pekárna
Interpret: Hudba Tvýho Fotra
Skladby: Help me (A. Miller), One more time (skit), Evil (W. Dixon), Come on in this house (A. Blakemore), Little by little (M. London), I am the Blues (B.Dixon, E.Osbourne), Key to the highway (Ch. Segar), Got my eyes on you (G. B. Guy), How many more years (Ch. Burnett), Hi-heel sneakers (T. Tucker)
Délka: 46:51
Hodnocení: 95 %

Více informací o kapele a CD najdete zde: http://www.michaltalo.cz/htf/

Zdroj foto: Archiv HTF Blues Band


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Hercule Poirot nově: Záhada tří čtvrtin

zahada tri ctvrtin 200V září vydalo nakladatelství Knižní klub nový příběh Hercula Poirota v podání britské autorky Sophie Hannahové. Jak se autorce podařilo zhostit role epigona nezaměnitelné Agathy Christieové a jaký je příběh z dávných let v m...

Divadlo

Prague Shakespeare festival: ohromná událost!

Rutherford CravensPrague Shakespeare festival uvede od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadle Kolowrat v originální angličtin...

Film

Lorax: Děti, chraňte přírodu!
ImagePředstavte si městečko, kde je vše dokonalé, barevné, krásné… ale také umělé. Zvířata, květiny, stromy nevyjímaje. Místo živých stromů si lidé na zahrady pořizují náhražky, které mohou dálkově ovládat a podle nálady si měnit jejich barvu. Co k...