Metalové okénko duben

Metalové okénko duben

Tisk

mo 200Duben se nese ve znamení aprílového počasí a podobně proměnlivá je situace i v hudební branži. Máme tu reuniony, nové desky a plány a taky pořádnou porci videoklipů. Těšíte se?

 

 

Švédská death metalová kapela Vomitory hlásí návrat! Vrátí se v nové podobě příští rok a oslaví tak 30 let existence.

Metallica se 2. dubna představila v pražské O2 Aréně a publiku předvedla, tedy v podání basáka Roberta Trujilla a kytaristy Kirka Hammetta, českou klasiku Jožin z Bažin:

Godsmack vydají koncem dubna sedmou studiovku When Legends Rise a již nyní vypustili do světa satirický videoklip k písní Bulletproof, kde narazíme na hvězdné hosty, třeba Billy Raye Cyruse nebo Sebastiana Bacha. Pozor, stopáž je 10 minut! Co na to říkáte?

Švédští melodici Soilwork započali práce na svém jedenáctém albu, které by mělo vyjít ještě tento rok. Připomínám, že jejich zatím poslední album se jmenovalo The Ride Majestic a vyšlo v roce 2015.

Chuck Schuldiner byl jednou z největších osobností metalové hudby a ne jen díky svému působení v legendární skupině Death, ale také díky svému vedlejšímu projektu Control Denied. Tahle kapela vydala jen jedno album, The Fragile Art Of Existence, a to v roce 1999. Nyní se dočkáme zremasterované verze, která vyjde 1. června i na vinylu.

mo control denied

Americká industriál legenda Ministry vydala album AmeriKKKant a na jeho podporu vypustila do éteru až halucinogenní klip k písničce Victims Of a Clown:

Superskupina Killer Be Killed, která sestává z Maxe Cavalery (Soulfly), Graga Puciata (The Dillinger Escape Plan), Troye Sanderse (Mastodon) a bubeníka Bena Kollera (Converge) vydala před čtyřmi lety eponymní debutové albuma nyní oznámila, že příští rok vydají druhou desku.

mo killer be killed

Stone Sour vydali klip k písničce St. Marie z alba Hydrograd. Osobně to považuji za jejich nejhorší desku, ale lidem se evidentně líbí zjemnělé tóny a rockové cajdáky. Moc nevěřím ani frontmanovi Coreymu Taylorovi, který řekl, že Slipknot se „pokusí vydat nové album v roce 2019.“

Kalifornští metalisté Bleeding Truth se po pěti letech dávají dohromady a koncem května vydávají desku Love Will Kill All. Už teď si můžeme udělat názor díky klipu ke skladbě Set Me Free:

Sevendust se činí – po třech letech od desky Kill The Flaw vydají 11. května své dvanácté album All I See Is War. Už nám naservírovali klip k písni Dirty, tentokráte sází na flák Not Original:

Švédští metalisté Engel vydají 11. května své páté album, které ponese název Abandon All Hope. Už teď se můžeme podívat na videoklip k písni Gallows Tree:

Je to teprve rok, co Wednesday 13 vydal vydařenou desku Condolences a už teď vymýšlí, jaká bude další deska. Koncem roku se chce zavřít do studia a pracovat na novince.

mo marduk

Švédští black metalisté Marduk vydají v půli června desku Viktoria s devíti novými skladbami. Jejich album vyjde jako limitovaný CD box, LP, klasická CD verze i v digitální podobě. Zatím máme na ochutnávku pouze video s textem ke skladbě Werwolf:

Mám tu i jednu zvláštní informaci ze světa řecké metalové bandy Rotting Christ, která byla v dubnu uvězněna v Gruzii. A to kvůli terorismu na základě jména kapely. Kam ten dnešní svět spěje, co?

Začátkem července vydá duo Immortal novinku Northern Chaos Gods. Po téměř devíti letech od geniální desky All Shall Fall se dočkáme hudby, kterou stvořili pouze kytarista Demonaz a bubeník Horgh bez pomoci frontmana Abbatha. Máme se těšit na návrat ke kořenům a na plných 45 minut temné hudby. Jsem hodně zvědavá, jak se jim to povede…

 mo immortal

Portugalští Moonspell vydlai v listopadu koncepční album 1755, které je kompletně nazpívané v portugalštině a které popisuje Velké lisabonské zemětřesení roku 1755. Nyní můžete zhlédnout klip k písni Desastre:

Kapela The Black Dahlila Murder vydala v říjnu desku Nightbringers a z ní nám nyní předkládá klip k písničce Kings Of The Night World:

Zdroj: http://www.blabbermouth.net


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavlína Brzáková: Jaké to je být „zapisovatelkou“ Jaroslava Duška

Pavlina Brzakova 200Pavlína Brzáková je velmi zkušená, zcestovalá a nezvykle vystudovaná etnoložka. Šéfredaktorka časopisu Regenerace a dáma s hlubokou znalostí kultur sibiřských kočovných pastevců.  Osud tomu chtěl, že jí redaktorsky a spisovatelsk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Konec vosí sezóny Denise Miny

200lit1

"Mina je mimořádně citlivá na duševní rozpoložení svých postav, čímž je zobrazuje s přesností, která stírá hranice mezi hrdinstvím a darebá...

Divadlo

Muzikál Pomáda

Pomada 200

K celosvětovým oslavám 40. výročí premiéry legendárního amerického muzikálu Pomáda na newyorské Broadwayi se připojila i stověžatá Praha a ta...

Film

Kino IMAX zažije Hněv Titánů jako první

První, kdo okusí Hněv Titánů na vlastní kůži, budou diváci exklusivní půlnoční projekce v kině IMAX v Praze na Flóře. Speciální předpremiérové promítání filmu pro veřejnost začne ve velkoformátovém kině IMAX 29. března v 00:01 hodin, tedy jednu ...