20. výročie festivalu Lodenica príde osláviť aj britská legendárna skupina The Sweet

20. výročie festivalu Lodenica príde osláviť aj britská legendárna skupina The Sweet

Tisk

Lodenica 200Festival Lodenica prináša už 20 rokov skvelé koncerty, zábavu a dokonalú festivalovú atmosféru. 20-te narodeniny sa preto rozhodol poriadne osláviť. Na oslavu si okrem folkového maestra Jaromíra Nohavicu pozval britskú legendárnu skupinu The Sweet, ktorá je na scéne už 50 rokov. Fanúšikovia si tak na Lodenici zaspievajú hity ako „Love is like Oxygen“, „Fox on the Run“ či „The Ballroom Blitz“.

Festivalovú sezónu každoročne uzatvára obľúbená Lodenica v Piešťanoch. Vystúpi na nej aj legendárna kapela The Sweet, ktorá sa slovenskému publiku predstavila po prvýkrát 1. mája 1990 na námestí SNP v Bratislave. „Na Slovensku sme hrali mnohokrát. Osobitne si spomínam na našu prvú návštevu v roku 1990 po páde Berlínskeho múru, všade bolo cítiť slobodu. Veľký openair koncert bol skutočne špeciálny a emotívny. Odvtedy sem chodíme veľmi radi,“ spomína si gitarista The Sweet Andy Scott.

Tento rok oslavujú The Sweet 50. rokov na hudobnej scéne. A práve na obľúbenom festivale Lodenica predvedie, že je v skvelej kondícii.

„Mám šťastie, že som v pozícii, v ktorej si môžem vybrať to, čo v živote robím. Ja vždy vravím, ak nerobíš to, čo ťa baví, zmeň to. Užívam si svoj život aj hranie v kapele. Nenaháňam sa za peniazmi. Po mojej liečbe rakoviny v rokoch 2009-2010 som začal nový život. Teším sa na slovenských fanúšikov. Poznajú naše skladby a tak si spolu zaspievame. V súvislosti s našim 50. výročím chystáme mnoho prekvapení,“ prezradil Andy Scott.

Lodenica sweet

Skupina The Sweet vznikla v roku 1967 a najväčšie úspechy dosiahla v 70. rokoch minulého storočia. Medzi jej komerčne najúspešnejšie nahrávky patria albumy ako „Sweet Fanny Adams“ (1974), „Desolation Boulevard“ (1974) alebo „Give Us a Wink“ (1976). V britskom singlovom rebríčku bodovala so skladbami „Co-Co“, „Little Willy, Block Buster!“, „Hell Raiser“, „The Ballroom Blitz“, „Teenage Rampage“ alebo „Fox on the Run“. Klasickú zostavu kapely tvorila v rokoch 1970 až 1979 štvorica Brian Connolly (spev), Steve Priest (basgitara, vokály), Mick Tucker (bicie nástroje, perkusie, vokály) a Andy Scott (gitara, klávesy, vokály). Po Connollyho odchode zo skupiny sláva The Sweet upadala. Neskôr formáciu opustil aj Priest a v roku 1991 pre zdravotné problémy napokon aj Tucker. Brian Connolly zomrel vo februári 1997 vo veku 51 rokov, Tucker prehral vo februári 2002 vo veku 54 rokov boj s leukémiou. Jediným pôvodným členom je teda gitarista Andy Scott. Okrem neho sa v Piešťanoch ukážu aj basgitarista a spevák Peter Lincoln, klávesák a gitarista Tony O’Hora a bubeník Bruce Bisland. „Noví“ Sweet absolvovali už množstvo koncertov v USA, Veľkej Británii a Austrálii.

Zdroj foto: NK Factory


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Janků: „Po dvaceti letech začínám mít opravdu obavu o budoucnost živých koncertů klasiky na menších městech.“

Roman Janku200K současné situaci v kultuře se v následujícím rozhovoru vyjadřuje dlouholetý organizátor koncertů klasické hudby a zakladatel cyklu KLASIKA VIVA Roman Janků.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Revue Bublifuk nabízí novou porci komiksových bublin

bublifuk perexJiž šestkrát mě potěšila komiksová revue Bublifuk, tentokrát s názvem Moře bublin. Klára Smolíková, editorka Bublifuku a autorka několika zařazených komiksů, v úvodu sděluje, jaké změny se spoluautory v Bublifuku učinila tentokrát: míst...

Divadlo

Růžena Lysenková hrála hodně v televizi, ale velké role měla hlavně v divadle

lysenkova200Pamětníci a milovníci divadla si mohli všimnout, že letos 6. září to bylo deset let, co odešla ve věku 94 let vynikající herečka Růžena Lysenková. Naposledy si zahrála v roce 1997, a to v televizním filmu Čas jeřabin. A i když se objevila v řadě in...

Film

Adam Mišík prodává kokain a chce udělat BANGER. První záběry ze stejnojmenného filmu

banger 200„Každej bude znát moje jméno, každej bude znát můj ksicht,“ hlásá Adam Mišík ve filmu režiséra Adama Sedláka BANGER. Příběh jedné divoké páteční noci bude plný drog a rapu. Do českých kin vstoupí na podzim 2022. Svou atmosféru, styl a proměnu Adama M...