Magická Hora křížů

Magická Hora křížů

Tisk

hora 200Při svých toulkách Pobaltím jsem minulý rok navštívila jedno z nejznámějších a možná vůbec nejznámější místo Litvy. Hora křížů se nachází na severu země a přitahuje ročně tisíce návštěvníků. Nejen pro poutníky, ale i pro běžné návštěvníky jde o dechberoucí podívanou.

 

 

 

Hora křížů je uměle vytvořená. Hora možná není úplné přesné označení. Zvlášť když k místu přicházíte, vypadá to, že je to úplný drobeček. Čím blíže se ale dostáváte, naskýtá se vám pohled na různě se rozrůstající skupiny křížů. Procházíte mezi nimi úzkými uličkami nebo stoupáte po schodech.

hora 7

Hoře předchází dřevěná socha Ježíše Krista, kterou v roce 1993 věnoval papež Jan Pavel II. Litevci jsou hluboce věřící národ. V roce 2018 přijel zemi navštívit papež František (Pranciškus v litevštině) a jeho cestu připomínaly všudypřítomné plakáty.

hora 5

Hora křížů je nejen křesťanským poutním místem, je považován především za symbol odporu Litevců vůči sovětskému režimu. Režim také několikrát kříže nechal odstranit, ale po pár dnech se začala formovat nová „hora”.

hora 1

Dle pověstí byl první kříž zasazen na horu ve 13. století, velký rozkvět přišel v půlce 19. století a dále pak v době sovětské nadvlády. Svůj kříž či křížek může na horu přidat kdokoliv. Máte také možnost si ve stáncích u poutního místa kříž zakoupit a přidat k ostatním.

hora 8

Říká se, že na hoře je více než sto tisíc křížů. Ale z přiložených fotek je zřejmé, že spočítat je by byl nadlidský úkon. Jsou z různých materiálů, různých velikostí a někdy opravdu originálně zdobené.

hora 3

 

Pokud se pohybujete po Litvě, určitě byste toto místo neměli vynechat. Je opravdu zvláštní a specifické. Pokud si chcete místo projít pořádně, měli byste si vyšetřit přibližně hodinu času.

hora 2

Foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladimír Brabec: Conneryho miluju, ale naštval mě, pacholek! (1.část )

Brabec perexNa rozhovor se skvělým hercem a znamenitým dabérem Vladimírem Brabcem jsem dorazila s asi 20 minutovým zpožděním. Dole mi otevřela jeho manželka a poslala mě nahoru – prý už na mě čekají a ona že...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

David Deid a jeho kniha Sex jako cesta k Bohu. Dostaňte se v sexu a energii na vyšší level

sex jako cesta k bohu200Kdybych měla tuto knihu zařadit do celé Deidovy tvorby, tak bude právě ten krůček, ten předěl, který dělí všechny ty hluboce něžné, moudré knihy od té jedné, o které s...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Jaký je styl mediálních dialogů?

styl-medialnich-dialogu 200Rozmluvy s nejrůznějšími osobnostmi, někdy průduchovitě našlehanými celebritami, někdy opravdovými odborníky, slýcháme z rozhlasových vln i televizních obrazovek každodenně. A jistě si každý posluchač mohl povšimnou...