Pojďte se kochat výhledy!

Pojďte se kochat výhledy!

Tisk

nejkrasnejsi rozhledny cr 200Nejkrásnější rozhledny ČR a jejich příběhy je název knihy Rostislava Nováka, která vyšla v květnu pod hlavičkou nakladatelství Grada. Máte-li rádi výlety a putování za krásnými výhledy po naší zemi, měli byste mít k ruce právě tuto cestopisnou příručku.

 

 

 

Autor knihy si mě získal již v úvodu, kde čtenáře upozorňuje, že se rozhodně nejedná o encyklopedii všech rozhleden a vyhlídkových míst po naší vlasti, ani se nejedná o výčet rozhleden, které jsou u nás rozesety pomalu jako houby po dešti. Pan Novák se zaměřil na nově vzniklé rozhledny a ty, které ho zaujaly svým příběhem, konstrukcí nebo dalšími podivuhodnými faktory.

Co je mi také sympatické, to je autorovo zaměření – coby Moraváka- na otevírání nových rozhleden hlavně na Moravě. A potěšil tím, že za absolutně nejkrásnější považuje Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově pod Radhoštěm. Musím s ním jednoduše souhlasit a vřele toto místo doporučuji na návštěvu!

Kniha nám přináší zastavení u sedmdesáti tří rozhleden a je řazena abecedně. Trochu mi vzadu v obsahu chybí rozdělení podle krajů pro větší přehlednost, ale to je detail. U každého vyhlídkového místa je barevná fotografie, popis místa, kde se nachází a vznik stavby. Nechybí informace o financování projektu, o přístupnosti a otevírací době a GPS souřadnice, stejně jako další informace pro turisty.

Nejkrásnější rozhledny ČR byly vydány chytře v období před prázdninami, takže není důvod, proč nevyrazit po stopách právě těch novějších nebo netradičních rozhleden a podívat se na svět z ptačí perspektivy!

nejkrasnejsi rozhledny cr

Název: Nejkrásnější rozhledny ČR a jejich příběhy
Autor: Rostislav Novák
Žánr: cestopis, turistický průvodce
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 144
Hodnocení: 90 %

https://www.grada.cz/nejkrasnejsi-rozhledny-cr-10237/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Co si můžeme udělat doma sami?

Delame si to sami 200Podle Aleny Thomas, která na toto téma vydala již druhou knihu, rozhodně ledacos. Jak vysvětluje v úvodu své knihy, vše začalo, když ji oslovila redaktorka Nakladatelství JOTA Pavla Nejedlá, aby vydala recepty ze svého blogu. Pr...

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

Hollywoodský matador Clint Eastwood se dočkal bohaté knižní Retrospektivy

clint IIIClint Eastwood patří k největším hollywoodským legendám a ikonám. Nejdříve si vybudoval jméno jako úspěšný herec, byť s trochu omezeným rejstříkem, posléze také jako výtečný a dvěma Oscary (western Nesmiřitelní, d...