Amon Amarth: Vikingské písně stále táhnou

Amon Amarth: Vikingské písně stále táhnou

Tisk

amon amarth 200V květnu nastal svátek pro všechny posluchače melodického metalu s vikingskou příchutí, protože švédská kapela Amon Amarth vydala novinku, své jedenácté album, které nese hrdý název Berserker. Podařilo se navázat na veleúspěšného předchůdce Jomsviking a nabídnout zase něco nového?


Amon Amarth se dali dohromady v roce 1992 ve švédské Tumbě a je sympatické, že za ta léta zde fungují stále tři zakládající členové. Mám-li představit celou soupisku, pak: Olavi Mikkonen kytara, Johan Hegg zpěv, Ted Lundström baskytara, Johan Söderberg kytara a nejnovějším přírůstkem je od roku 2016 Jocke Wallgren na bicí.

Diskografie už také něco čítá: Once Sent from the Golden Hall (1998), The Avenger (1999), The Crusher (2001), Versus the World (2002), Fate of Norns (2004), With Oden on Our Side (2006), Twilight of the Thunder God (2008), Surtur Rising (2011), Deceiver of the Gods (2013), Jomsviking (2016) a Berserker (3. 5. 2019). Za sebe vřele doporučuju DVD Wrath of the Norsemen z roku 2016, protože jedině naživo porozumíte živelné energii, kterou tahle kapela umí tak bravurně předávát dál.

amon amarth band

Co říct na úvod? Pokud znáte Amon Amarth, tak je vám jasné, co se vám dostane – pořádná porce melodické hudby, které vévodí vikingská tématika jak v textech, tak ve feelingu. Jedná se o jejich jedenáctou studiovku, je to první deska s novým bubeníkem a nabízí necelou hodinku příjemné houpavé muziky. Hrajou si prostě to svoje a nemají potřebu experimentovat jak po stránce hudební, tak vokální. Posluchače přesto – nebo snad právě proto - pořád dokáží přitáhnout.

První a poslední píseň jsou v mých uších dvěma stranami jedné mince a nabízí nám velmi kvalitní a propracované epické písně, které mají poměrně dlouhou stopáž, a jež nesou všechny kýžené atributy hudby téhle kapely. Asi nejmíň mě nadchnula píseň Crack the Sky, jelikož mi přišla jednoduchá a místy až kýčovitá – to se týká hlavně textu (Thor! Let your hammer fly, Let the lightning crack the blackened skies.). Na podobné vlně, ovšem s jiným tempem, se nese song Mjölner, Hammer of Thor, který neurazí, ale ani nenadchne. Nějak mi tady chybí ne přímo agrese, ale energie. K těm nejlepším kouskům řadím nejkratší (3:46) a hutnější Shield Wall a Raven's Flight, kde nacházím výraznější atmosféru a hutnost. Pak mě nadchla mocná pomalejší skladba The Berserker at Stamford Bridge, která vypráví o tom, jak bojovník severu, berserk, dokázal údajně přelstít a zabít 40 Anglosasů, než ho dokázali udolat. Na pódium se takový kousek nehodí, ale rozhodně si ho považuji daleko víc než prvoplánované chorálové hitovky.

Amon Amarth má své fanoušky a jejich posluchači budou jistě nadšeni albem, které nabízí tak široké spektrum skladeb, že si zde každý musí vybrat to své pravé ořechové. Protože i když jde o melodický metal, navíc živený kulturou Vikingů, ne všechny písničky sednou všem. Ale Berserker vyznívá tak rozmanitě, že potěší celou řadu posluchačů, to vám garantuji!

amon amarth berserker

Název nosiče: Berserker
Interpret: Amon Amarth
Žánr: viking metal
Skladby: 01. Fafner's Gold, 02. Crack the Sky, 03. Mjölner, Hammer of Thor, 04. Shield Wall, 05. Valkyria, 06. Raven's Flight, 07. Ironside, 08. The Berserker at Stamford Bridge, 09. When Once Again We Can Set Our Sails, 10. Skoll and Hati, 11. Wings of Eagles, 12. Into the Dark
Stopáž: 56:45
Vydavatelství: Metal Blade, Sony Music
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto/obálka: https://www.amonamarth.com/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Peter Nagy: Vždy som chcel byť pesničkár

Nagy perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor so spevákom, skladateľom, textárom, producentom a fotografom Petrom Nagyom.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Odhalte díky Planetariu krásy vesmíru

planetarium 200V březnu v nakladatelství Albatros Media vyšla další nádherná kniha z edice Račte vstoupit do muzea tentokrát zaměřená na vesmír. Nese název Planetarium a opravdu stojí za to.

 

...

Divadlo

Divadlo Ungelt se chystá na léto. Jeho Letní scénu ovládne Touha jménem Einodis

ungelt200Ačkoliv to za okny dlouho vypadalo, jako kdyby jaro, a natožpak léto, nemělo vůbec přijít, v divadle Ungelt jsou lidé optimističtí a již s předstihem plánovali program letošní Letní scény. Co se chystá? Pojďme se podívat.

...

Film

Milionář z chatrče Dev Patel jako rytíř kulatého stolu v novém celovečerním filmu Zelený rytíř

Zeleny rytir 200Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu, synovec krále Artuše, Sir Gawain, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel – obrovský a tajemný Zelený rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i s...