Metal z Řecka: Rotting Christ

Metal z Řecka: Rotting Christ

Tisk

rotting christ 200A poněvadž člověk není schopen zůstati bez zázraků, tu si vytvoří nové zázraky, již vlastní, a bude se klaněti fušerskému zázraku, babskému kouzelnictví, byť stokrát byl buřičem, kacířem a neznabohem. (Dostojevskij – Bratři Karamazovi, překlad Vladimír Ryba)

 

Řecká kapela Rotting Christ, kapela dvou bratrů, na scéně působí již přes třicet let a stále má co nabídnout. Třináctá studiovka s lakonickým názvem The Heretics vyšla v půli února pod hlavičkou nakladatelství Season Of Mist a přináší melodie, vzrušení i zamyšlení v podobě promyšlených textů, plných odkazů na slavné myslitele a spisovatele.

Rotting Christ se zformovali v roce 1987 v Athénách, jsou známí jako jedna z prvních black metalových kapel ve svém okolí a jejich specifický zvuk patří k jejich neodpiratelným devizám. Jádro kapely tvoří bratrské duo, členové jsou tito: Sakis Tolis – kytara, klávesy, zpěv; Themis Tolis – bicí a od tohoto roku Giannis Kalamatas – kytara, Stamatis "Melanaegis" Petrakos – basa.

Diskografie už také něco čítá: Thy Mighty Contract (1993), Non Serviam (1994), Triarchy of the Lost Lovers (1996), A Dead Poem (1997), Sleep of the Angels (1999), Khronos (2000), Genesis (2002), Sanctus Diavolos (2004), Theogonia (2007), Aealo (2010), Κατά τον δαίμονα εαυτού (2013), Rituals (2016) a The Heretics (15. února 2019).

rotting christ

S koncepčními alby je to trochu těžší – ne nutně vždy to posluchači sedne. Uvedu příklad u sebe: jakkoli mám ráda portugalské Moonspell a rozhodně nepohrdnu písní v jejich rodném jazyce, jejich deska 1755 mě nechala spíše chladnou. Očekávání u Rotting Christ a jejich komplexního koncepčního alba The Heretics byla tedy vysoká a musím říct, že alespoň v mém případě byla výrazně překonána.

Úvodní citát Dostojevského v písni In The Name of God shrnuje textovou podstatu alba. Nádherná rázná skladba, kde v sobě vše padne jako ulité, není zde hluchého místa. Písnička posluchače pohltí a není snad možné, se do ní nezamilovat na první poslech. Epická jízda pokračuje i v Vetry Zlye, kde hostuje ruská zpěvačka Irina Zybina (Alkonost) a můžu jen říct, že nálada se mění, ale sdělení zůstává stejné. Nejen líbivý riff přináší Heaven And Hell And Fire, taky nás nutí k zamyšlení citáty od učenců Miltona a Painea. Jedná se o melodickou záležitost, a to nemyslím ve zlém slova smyslu.

Rotting Christ bývá vytýkáno, že jejich hudba není stejná jako v minulosti, že vyměkla. Změna je ale život a nemyslím si, že by to v případě téhle kapely bylo tak horké. Hallowed Be Thy Name funguje na základě jednoduchého popěvku, přesto dokáže zanechat silný dojem a pocity jsou důvodem, proč posloucháme hudbu, nebo ne? Kostelní feeling v Dies Irae umocňuje chorálové zpracování jedné z údajně nejlepších básní ve středověké latině. Přestože mi hlas zpěváka připadá neuvěřitelně melodický, tak I Believe v jeho mateřštině mě moc neuchvátilo. Jde spíše o recitaci než zpěv textu z knihy The Saviors of God od slavného řeckého autora Nika Kazantzakise. Skladba Fire God And Fear je uvozena citátem Voltaira a nastavuje tolik potřebné zrcadlo společnosti: „Ti, kdo vás přinutí věřit absurditě, vás donutí i páchat ohavnosti.“. Svižnější, až pochodové tempo, skvěle ladí s energicky promyšlenou skladbou.

Nejmíň se mi z celé desky líbí nejdelší (5:23) písnička, The Voice Of Universe, kde máme možnost slyšet angličtinu, řečtinu a navíc arabštinu v podobě hosta Ashmediho z kapely Melechesh. Temnější pohled na věc v mých uších prostě postrádal jiskru. Nejkratší (3:07) písnička The New Messiah pojednává o falešných prorocích a v dnešní době plné pokrytců je relevantní. Závěrečná dlouhá (5:23) skladba The Raven svým začátkem (cca 30 vteřin) evokuje již vzpomínané Moonspell a jejich Alma Mater. Na první pohled se to může zdát jako prvoplánovité, použít zrovna Poeova Havrana, ale přístup hudebníků k této formě přinesl něco svérázného a chytlavého. Jako bonus máme dvě skladby, The Sons of Hell I a II a musím říct, že jde o loučení v grandiózním stylu! Obzvlášť část I mě naprosto pohltila svým chvalozpěvem na svobodnou vůli a taky svou hravostí i rozpustilými riffy.

Úžasné, jako pocity dokáže vyvolat zvuková vize hudebníků se spřízněnou duší. Máte-li rádi melodický metal, můžete The Heretics s klidným srdcem poslechnout a nechat se lapit do jejich zvučných sítí. Nejedná se o žádnou depkovitou temnou hudbu, naopak překypuje životem a energií a předává jasný vzkaz, kterého se také držím: non serviam!

rotting christ cd

Název nosiče: The Heretics
Interpret: Rotting Christ
Žánr: melodický black metal
Skladby: 01. In The Name of God, 02. Vetry Zlye, 03. Heaven And Hell And Fire, 04. Hallowed Be Thy Name, 05. Dies Irae, 06. I Believe, 07. Fire God And Fear, 08. The Voice of the Universe, 09. The New Messiah, 10. The Raven + The Sons of Hell, pt 1 a pt 2
Stopáž: 43:36 + 8:31
Vydavatelství: Season Of Mist
Hodnocení: 93 %

Zdroj foto/obálka: https://www.rotting-christ.com/en


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Mýty 6: Domovina

myty 200Další komiks, na který se nemusí zapomenout, je kniha Mýty 6: Domovina. Je to už 34. – 41. část komplexního seriálu o mýtických postavách v Mýtově, v Hollywoodu a dávné Domovině.

...

Divadlo

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas v...

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...