Schodiště (Nahoru po schodišti dolů band) vydává nové album KUPŘEDU!

Schodiště (Nahoru po schodišti dolů band) vydává nové album KUPŘEDU!

Tisk

Schodiste Kupredu 200SCHODIŠTĚ (ex-Nahoru po schodišti dolů band) vydává 1. 1. 2020 (u vydavatelství Galén) novou řadovou desku KUPŘEDU. Ač frontman Doktor Krajíček oslavil nedávno šedesátiny a kapela pětatřicetiny, na důchod to nevypadá.

 

 

Ba naopak – nové CD je možná nejsvižnější a nejeenergičtější v historie Schodiště. A jak naznačují nadšené reakce na singl a videoklip k titulní písni, padne nejspíš na úrodnou půdu.

Nové písně, zhusta už zasazené do koncertního playlistu, jsou jako vždy žánrově pestré, nevázanost lehce kontrastuje s textovým obsahem, který je stejně důležitý a prožitý jako samotná hudba. "Cílem bylo přenést ve studiu do nahrávek všechno to, co dělá Schodiště Schodištěm," říká kapelník Vratislav Horčík "A pak také vše podřídit nemilosrdnému pravidlu, že totiž základem je písnička, která musí fungovat i bez složitých aranží".

Hudebně se Schodiště částečně vrací k vlastním kořenům, kdy v písních dominovaly melodické linky akordeonu a klarinetu. K těm pak jako kontrast stojí kytarové a rytmicky hutné rify podpořené saxofonem. Pro zpestření se v některých pasážích, tak jako na koncertech, objeví zvuky ze sampleru, které se vhodně doplňují s akustickými nástroji.

Obsahově, tedy textově se autoři písní (především akordeonista a básník Miroslav Klíma) zaměřili sami na sebe, pozvolna stárnoucí chlapíky a na věci a situace, které kolem sebe pozorují, vnímají a ke kterým se vyjadřují; leckdy naštvaně, někdy ironicky, jindy poeticky.

Schodiste Kupredu titulka

Schodiště je pověstné pódiovým nasazením; vepředu svým neopakovatelným stylem přednáší Doktor Krajíček, který jako maják září v pozici frontmana od prvopočátků, celou kapelu ženou kupředu omlazené bicí (Jakub Homola) a kytara (Ondřej Fencl) s dynamitovou úderností; je to radost, je to jízda.

V posledních letech nastalo na koncertech vítané vyvážení, kdy většina už neřeší, ze kterého století ta která píseň je. Část příznivců stále bouřlivě reaguje na starší hitovky, zatímco ta druhá, početnější, už skáče především do rytmu novinkových festivalovek Nebudu či Stařena.

Čtyři ze současných sedmi členů pamatují zlatou éru Nahoru po schodišti dolů bandu, na níž se zásadně podíleli jak interpretačně, tak autorsky. Činí se i mladá sekce a výsledkem je souzvuk nabitý radostí, který má v sobě kus „starého dobrého Schodiště“, ale i svěží vítr a větší zapojení nástrojů pro kapelu tak charakteristických (klarinet, akordeon, saxofon).

Během dvanácti let společného hraní a několika soustředění se sedmičlenná skupina semkla jak rodinka, která vesele brázdí zdejší hudební „moře“. Hutný mix písní z nejslavnějšího období (kolem alb Ukazovák nasliněnej a Svinska pržola), vypalovaček z „comebackového“ alba Roztoky (2011) a především našláplých novinek z kolekce Kupředu, z nichž leckteré už fanoušci z koncertů dobře znají a vyžadují – to je program pro rok 2020. Pestrý hudební mejdan na oslavu nové desky!

 Schodiste kapela

Více informací najdete na oficiálním kapelním webu www.schodiste.org, na www.bandzone/schodiste nebo na https://www.facebook.com/Schodiste-220979644664731/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dělám věci tak, jak je cítím. Naplno, říká zpěvák Pavel Novák


pavel novak 200I když je synem slavného zpěváka Pavla Nováka a navíc jde v jeho šlépějích, své postavení hned v několika oblastech si vybudoval jen díky svému talentu a pracovitosti. Nevěnoval se vždy jen muzice, ale nakonec se v ní zase našel. Pr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak si neudělat z domova cirkus jako na Piccadilly

jak si neudelat z domova cirkus jako na piccadilly 200V červnu vyšla u nakladatelství Mladá fronta příjemná knížečka o životě ve Velké Británii od známé české autorky Hany Parkánové-Whitton s delším, ale vtipným...

Divadlo

Inscenace Porcie Coughlanová je působivá svou magií, napětím a prvotřídním herectvím

Porcei 200Nejnovější titul, který uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav v pátek 16. června, přináší nejen magickou atmosféru, ale je i další pozoruhodný kamínek do žánrového záběru této scény. Chytré vedení a dramaturgie si všímá her i talentových tvůrců, kteř...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...