Jak tomuhle místu můžeš říkat domov, ptá se Tomáš Tkáč na své druhé sólové desce Domů, nebo někam jako domů

Jak tomuhle místu můžeš říkat domov, ptá se Tomáš Tkáč na své druhé sólové desce Domů, nebo někam jako domů

Tisk

Tomas Tkac 200Tomáš Tkáč (Pris, něco něco) vydává po čtyřech letech, den před svými třicátinami, druhé album. Domů, nebo někam jako domů reflektuje hledání domova a uzavírá jedno životní období. Využívá k tomu texty, odzbrojující svou otevřeností, a hudební doprovod, který osciluje mezi klasickým písničkářstvím a náročnějšími kompozicemi.


„Album zní jako věci, které mám rád, to znamená hezké písničky, které jsou narušené divnými zvuky, ruchy a ještě divnějšími texty,” říká o něm se špetkou nadsázky Tomáš Tkáč. Domů, nebo někam jako domů míchá alternativní folk a rock s klasickým písničkářstvím a nebojí se ani komplikovanějších hudebních postupů.

Celou deskou prostupuje téma domova, jeho hledání, jeho definice, domov jako abstraktní pojem i jako zcela konkrétní místo, kam se chodí spát. „Posledních deset let jsem žil v několika městech i zemích, o bytech ani nemluvě. Vše vyvrcholilo přestěhováním do Prahy v roce 2016. A tahle deska to zpětně reflektuje,” vysvětluje Tomáš Tkáč. 

Tomas Tkac Domu cover
Domů, nebo někam jako domů je možné slyšet a v elektronické podobě zakoupit na Bandcampu. Další platformy, kde se album objevuje, jsou Youtube, Spotify, Apple Music, Google Play, Deezer a jiné.

Tomáš Tkáč je zpěvák, textař, hudebník, producent, člen kapel Pris a něco něco a zakladatel labelu Divnosti.

Tomas Tkac2

Foto: Jana Plavec


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejvíc si odpočinu při dlouhé koupeli ve vaně, říká básník Robert Wudy

robert200Je sympatický a sečtělý, ale také píše básně a organizuje akce v Knihovně na Vinohradech, kde pracuje. Přitom jeho zájmy jsou poměrně široké, což dost možná napoví i následující rozhovor. Má také zajímavé a zvláštní jméno – Robert Wudy. Určitě o něm ješ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Město v oblacích když svět je v troskách

snegonovaVysoko v oblacích, drženo mohutnými pilíři, několik kilometrů nad zemí je město. Je rozděleno na tři části – vnitřní, vnější a palácovou. Městu vládne císař, strach a chudoba. Čím více se vzdalujete od palác...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Krvavý boj za skotskou svobodu

statecne srdceTěžký historický film Statečné srdce (1995) ztvárňuje něco, co je v období každé krize velmi aktuální. I když zabíjet není právě nejlepší řešení, můžeme se podívat, jak se daly řešit podobné problémy kdysi dávno.

...