Kulturní tip: Benefiční koncert Police Symphony Orchestra 31. 5. z broumovského kláštera – P. S. ONLINE

Kulturní tip: Benefiční koncert Police Symphony Orchestra 31. 5. z broumovského kláštera – P. S. ONLINE

Tisk

PSO 200Mladí hudební nadšenci z Police Symphony Orchestra často a rádi pořádají koncerty pro dobrou věc. Během deseti let existence orchestru na dobročinné účely věnovali téměř 1,2 mil. Kč a s neslábnoucí energií hodlají pokračovat i nyní. V neděli 31. května od 20 hodin odehrají speciální benefiční koncert P. S. ONLINE, oproti jiným online přenosům pojatý velmi netradičně - skloubí hudbu a pohyb s poetikou barokní perly broumovského výběžku.

„P. S. ONLINE je manifestem partnerství, pomoci, pokory a přátelství, při kterém se potkají amatéři napříč regionem, s profesionály, aby společně rozezněli a roztančili prostory úchvatného broumovského kláštera a pomohli dobré věci,“ říká k chystanému programu dramaturg David Ostružár.

Diváci si vychutnají multižánrovou hudební nálož v podání Police Symphony Orchestra a jejich hostů v čele s Ivo Kahánkem, který patří mezi nejlepší současné české pianisty, a také se jim z nečekaných úhlů pohledu otevřou benediktinského kláštera v Broumově.

PSO 1

Cílem benefičního koncertu P. S. ONLINE je připomenout důležitost partnerství a vzájemné pomoci, podpořit kulturní dění v domovské Polici nad Metují, Broumově a okolí. Podle zakladatelky Police Symphony Orchestra Petry Soukupové se za velmi krátký čas do příprav zapojily desítky lidí: „Jsem nadšená, s jakým nasazením se do benefice zapojilo tolik lidí, jak funguje celý PSO tým. Neuvěřitelné. Moc také děkuji firmě Myco Medica, protože díky její podpoře půjde tento náš počin zrealizovat za tak krátkou dobu. Skvělá je i pomoc Nadace Via, která bude zdvojnásobovat výtěžek do výše 50 tisíc Kč.“

Police Symphony Orchestra totiž zároveň spustí online sbírku, jejíž výtěžek půjde na podporu činnosti Agentury pro rozvoj Broumovska a pomůže členům Police Symphony Orchestra, kteří se v souvislosti s pandemií COVID-19 dostali do těžké finanční situace.

Ve společnosti mladých hudebníků se dále představí známá muzikálová herečka a zpěvačka Vendula Příhodová. Pěveckých partů se chopí také Jan Sklenář a Hana Hána, smíšený pěvecký sbor Kácov z Nového Města nad Metují pod vedením Jiřího Skopala. Své taneční umění předvedou Anita Príbojská, Jiří Gross a Michaela Haladová, dirigentskou taktovkou vše spolehlivě zkrotí Joel Hána a Věra Vlčková.

PSO 2

Police Symphony Orchestra založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením Joela Hány, Věry Vlčkové a sdružuje mladé muzikanty a další dobrovolníky z celého Královéhradeckého kraje. Všichni se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na jakýkoliv honorář. Dosud odehráli přes 120 koncertů v ČR i v zahraničí pro více než 100 000 diváků, a to včetně mnoha benefic, na nichž dokázali vybrat téměř 1,2 milionu Kč. Většina benefiční podpory směřuje na péči o seniory.


Autoři foto: Tomas Hejzlar, Ivan Němec (Klášter Broumov)

Více informací:

www.policesymphonyorchestra.cz
www.facebook.com/PoliceSymphony
www.instagram.com/PoliceSymphony


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Romantika jak vyšitá: Štěstí hřeje jako slunce

stesti hreje jako slunce200V dubnu vydalo nakladatelství Cosmopolis romantický příběh německé autorky Pauline Maiové Štěstí hřeje jako slunce. Ideální (nejen) letní odpočinkové čtení – romantika, nádherná Florencie a jednoduše pohodový život.<...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...