Monika Načeva vydává desátou studiovou desku Zdivočelí koně

Monika Načeva vydává desátou studiovou desku Zdivočelí koně

Tisk

naceva 200Na začátku června představí zpěvačka a herečka Monika Načeva své nové album Zdivočelí koně, k němuž nyní vydává první singl Divoké husy. Svou desátou studiovou desku pokřtí 4. června 2020 v Kampusu Hybernská. Na novém albu Načeva spolu s klávesistou Davidem Kabzanem a bubenicí Markétou Pták zhudebnili texty básníků pronásledovaných minulým režimem – Pavla Zajíčka, Ivana Martina Jirouse, Vladimíry Čerepkové, Václava Hraběte, Věry Jirousové nebo Šárky Smazalové.

 Koncert odehrají pro omezený počet návštěvníků a bude živě přenášen na internetové televizi Mall.tv v rámci online série #kulturažije. Předprodej byl spuštěn ve čtvrtek 21. května 2020 .

Nový hudební projekt Moniky Načevy se zaměřuje na samizdatovou poezii z období 60. až 80. let. Zhudebněním tvorby pronásledovaných básníků se Načeva velmi citlivě vypořádává se silným osobním tématem i obdobím normalizace. Zpěvačku na albu doprovází klávesista David Kabzan (Rány těla), který už s Načevou spolupracoval na desce Nebe je rudý. Tento mezigenerační dialog pak doplňuje herečka a bubenice Markéta Pták (LO/VE).

„Název alba i nového seskupení Zdivočelí koně vznikl podle stejnojmenné básně Pavla Zajíčka, kterého považuji za jednoho z nejlepších českých básníků. Poprvé jsem jeho poezii zpívala na vinylu Prolínání z roku 2010, kterou jsme natočili jako živý záznam jednoho ze společných koncertů,“ vysvětluje Monika Načeva. Básník Pavel Zajíček v roce 1973 společně s Milanem Hlavsou založil kapelu DG 307. V roce 1976 byl spolu se členy kapely The Plastic People of the Universe zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k vězení. Po svém návratu z emigrace DG 307 obnovil a do nedávné doby také vystupoval.

„Jako hlavního skladatele na desce jsem si vybrala Davida Kabzana, který pro mě už v roce 1996 složil skladbu Nebe je rudý. Měla jsem také jasnou představu o bicích, chtěla jsem ženu. Proto jsem oslovila Markétu Pták, se kterou hraji v divadle,” doplňuje Načeva. Společně dokazují, že undergroundová poezie v osobité interpretaci může zaujmout i nastupující generace posluchačů. Tuto ambici také představuje právě vydaný singl Divoké husy – dostupný na Bandcampu.

naceva album

Monika Načeva je výrazná česká zpěvačka a herečka. Do povědomí veřejnosti se dostala hned svým debutovým albem Možnosti tu sou... z roku 1994, kterému dominuje hit „Udržuj svou ledničku plnou“ podle básně Jáchyma Topola. Spolupracuje s kytaristou Michalem Pavlíčkem, Dj Five, Tentato, smyčcovým Pavel Bořkovec Quartetem či básnířkou Sylvou Fischerovou. Jako herečka začínala v 90. letech v autorských divadlech Sklep a HaDivadlo. Spolupracovala také se souborem VOSTO5 a v současnosti hraje v divadle Minor. Vydala celkem deset studiových alb. Od roku 2019 spolupracuje s Českým rozhlasem Vltava jako autorka pořadu „Sedmé nebe s Načevou“.

naceva Zdivoceli kone

Načeva: Křest alba Zdivočelí koně
Kdy: středa 4. června 2020, 20:00
Kde: Kampus Hybernská

Předprodej: https://goout.net/cs/listky/monika-naceva-krest-alba/nxog/

Vstup: 350 Kč

FB event: https://www.facebook.com/events/871119626717132/

Přímý přenos: www.mall.tv nebo v mobilních a Smart TV aplikacích Mall.tv

Autor foto: Vilém Kabzan


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Elize Ryd (Amaranthe) nejen o Masters of Rock: „Opravdu si užívám open air festivaly, protože to je tak obrovské a je tam tolik lidí!“

amaranthe elize 200Festival Masters of Rock se nezadržitelně blíží, tak jsme u této příležitosti vyzpovídali půvabnou děvu s čistým hlasem – Elize Ryd ze švédské skupiny Amaranthe. Můžete si přečí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Owen Marcus: Pochlap se!

pochla200„Vzala si svého otce.“ Podobnou větu jsme už všichni slyšeli, píše v této knize autor. Je to jen jedna z mnoha situací, které v této nabité knize otevřete nejen na sněhobílých stránkách, ale především ve své duši. A pak už je jen na vás, nakolik au...

Divadlo

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká čtyřiačtyřicáté reprízy

edith a marlene perex1Jubilejní 44. reprízy se dočká v pondělí 28. prosince na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského Ostrava, konkrétně na jevišti Divadla Jiřího Myrona, komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďar...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...