Opravdovost na albu Best Of. Jitce Zelenkové věříte každé slovo

Opravdovost na albu Best Of. Jitce Zelenkové věříte každé slovo

Tisk

Jitka Zelenkova Best Of perexNaprosto propadlá tomu svému zpívání. Skladba Zpívání (hudba Roy Orbison a Joe Melson, text Eduard Pergner) otevírá průřezové album Jitky Zelenkové Best Of, které Supraphon vydal k jejím sedmdesátinám. Při příjemném poslechu si mnohý posluchač jistě znovu uvědomí, jak její sametový hlas hladí, přičemč se ale ani trochu nevtírá.

 


Jitka Zelenková se svým altem pracuje přirozeně, není v něm okázalé předvádění hlasového rozsahu, jsou v něm neafektované emoce. Jedním slovem: opravdovost. Prostě jí to věříte. Výběr písní se jí povedl, a i když vyšly i na jiných albech, atmosféru jim dodává seřazení, plynou za sebou a zapadají do celkové kompozice jako puzzle.


Drtivou většinu textů napsal Eduard Pergner, kterému byla minulým režimem zakázána činnost, proto psal pod jménem Boris Janíček. Jitce Zelenkové mluví z duše. Třeba Vyprávění v pokoji je příběhem, kdy si člověk přesně představuje obývák i všechno ostatní, co v písničce je. Při skladbě Máme si co říct se zase v duchu můžete projít ulicí, poklábosit s někým, nasednout na tramvaj a mít skvělý pocit.


Jak šel čas...
Sledujete, jak šel čas, jak se písničky staly součástí našich životů. Vzpomenete si na koncerty Karla Gotta, kde Jitka Zelenková zpívala ve sboru i sólo, na nádražácko-hudební Dietlův seriál Dynastie Nováků, jehož ústřední melodií se stala skladba Mít svůj kout. Ocitnete se na recitálech Jitky Zelenkové, dříve v doprovodu klavíristy Rudolfa Rokla, nyní klavíristy Lva Rybalkina a kontrabasisty Františka Raby. Vybaví se vám její spolupráce s klarinetistou, saxofonistou, hudebním skladatelem a dirigentem Felixem Slováčkem a mnoho dalšího.


Nechybí ani ochutnávka z jejího alba Intimity, které vyšlo v roce 2018 a je plné převážně pop-jazzových amerických standardů, dvou českách a jedné portugalská skladba, které album Best Of uzavírá. Těsně před ní je zařazen duet s Davidem Krausem Pouhý známý. Další duety na průřezovém albu jsou s Karlem Gottem (Svět stál), Karlem Zichem (Takový nejsi) a Karlem Černochem (Můj ideál). Příjemným "odbočením" je rozpustilá skladba Někdo nám do toho vlez s Milošem Skalkou a Jakubem Jakoubkem.


Příběhy i z našich životů
V neposlední dobře album dokazuje, jak nenahraditelný je originál cédéčka s bookletem, fotkami, vypsanými autory písní. Malá knížečka, kterou si lze při posluchu listovat. Průřez písněmi, které Jitka Zelenková nazpívala, ukazuje, jak důležitá je interpretace skladeb, že zpěvačka vždy měla a nadále má hudební vkus a důležitá je  pro ni jak melodie, tak slova, která nám předává a v nichž můžeme najít i mnohé z našich vlastních životů.

Jitka Zelenkova Best Of


Best Of Jitka Zelenková
Vydal SUPRAPHON, a. s. 2020
21 písniček/77 minut
Zpívání / Ty mně smíš i lhát / Zázemí / Mít svůj kout / Svět stál / Rád / Vyprávění v pokoji / Máme si co říct / Smůla bude v tom / Takový nejsi / Někdo nám do toho vlez / Bez lásky láska není / Ve stínu na pláži / Můj ideál / Všichni tancovat jdou / Ideální počasí / Zní nové Halulejah / Já se tiše odporoučím / Sem tam / Pouhý známý / Láska za oba
Výběr a sestava: Jitka Zelenková
Editor: Alan Piskač, Tomáš Uher
Spolupráce na realizaci: Lukáš Sapík
Mastering: Oldřich Slezák
Foto: Lenka Hatašová, Rastislav Zárodňanský, Alan Pajer, Petra Skoupilová, ČTK/Jaroslav Hejzlar, archiv Jitky Zelenkové
Design: Pavel Pospíšil

Hodnocení: 100 %

Foto: obal alba Best Of / Lenka Hatašová


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Myslel si, že jeho život už nemůže být horší. Ale pak ho spolknul eskalátor

eskalator perexDamián je obyčejný kluk. Nevyniká krásou, inteligencí, talentem, smyslem pro humor ani roztomilostí. To by možná ani nevadilo, kdyby nebyl jediným průměrným a nezajímavým dítětem ve skupince sedmi sourozenců.

Divadlo

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout h...

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...