Kapele BraAgas vyšlo nové CD Bestiále

Kapele BraAgas vyšlo nové CD Bestiále

Tisk

bragas 200Dvě ceny Anděl, třetí místo v prestižním mezinárodním žebříčku World Music Charts Europe, desítky koncertů u nás i v zahraničí, pět vydaných alb i EP. To jsou BraAgas. Důvodů k rekapitulaci najdeme více, BraAgas se ohlídnou za uplynulými roky vydáním Bestiále - výběrem toho nejlepšího ze zveřejněných nahrávek.


„Tento výběr bereme jako takový dárek pro naše fanoušky. Na scéně se pohybujeme třináct let, některá starší alba už jsou v podstatě vyprodána a lidé, kteří si kupují naše desky přímo na koncertech, si o něco podobného říkali už dlouho. A nám odpadne Sofiina volba, když se ptají která z desek je ta nejlepší a kterou si mají vybrat :-)“ dodává s humorem sobě vlastním frontwoman Kateřina Göttlichová.

22 písní zaplnilo téměř celé CD, skladby byly znovu smíchány a dostaly nový mastering. CD vychází v exkluzivním digipacku na jehož tvorbě se podílela výrazná malířka své generace, Alběta Josefy.

BraAgas je převážně ženská kapela interpretující lidové písně z celé Evropy v originálních aranžích. Roku 2009 vydali Tapas, které získalo ocenění „Anděl“ v kategorii world music, roku 2012 desku Fuerte, která byla na toto ocenění nominována a o dva roky později album Yallah!, opět se ziskem ocenění „Anděl“ za world music. V roce 2018 kapela vydala album „O ptácích a rybách“, které se dostalo v červnu 2018 až na 3. příčku v mezinárodním world music žebříčku World Music Charts Europe.

Bragas1

Významnou část repertoáru BraAgas tvoří sefardské písně, skandinávský a balkánský folklor, libují si v "liché" rytmice a zpěvné melodice. Na posledním albu „O ptácích a rybách” se kapela zaměřila i na lidové písně z Moravy. BraAgas se ve svých úpravách lidové hudby snaží využít rozmanitosti původu jednotlivých písní, zajímavý zvuk dodávají etnické a historické nástroje, nad kterými se vznášejí skvělé ženské vokály. Vystoupili na předních festivalech jako Colours of Ostrava, MFT Zlatá Praha, Rainforest world music festival, EBU Folk Festival v Kolíně nad Rýnem, nebo festival Sur Jahan v Indii.

Křest Bestiále proběhne 2. září v pražském prostoru Gauč ve Stromovce, během večera zahrají všichni současní i bývalí hudebníci, kteří BraAgas prošli.

bragas album

Bestiále
Interpret: BraAgas
Datum vydání: 17.7.2020

Více informací: https://bit.ly/braagasindies


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Vždy existuje naděje

Meli jsme stesti 200Na začátku roku 1939 se židovská rodina Kurcových snažila žít normální život v polském městě Radom. Válka se však neúprosně blíží a když se Polsko rozdělí mezi Německo a Sovětský svaz, členové rozvětvené rodiny se od sebe odtrhli...

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...